Sekačka Husqvarna nebo Honda?

host - 154.11 (?)
13.5.2009 0:21

Stiga ma proti Honde s hydrostatem o dost vyraznejsi pojezd. Stiga uvadi cca 4,4km/h a u Hondy to vychazi kolem 6km/h. Zajimalo by me zda pomalejsi pojezd u stigy neni na zavadu, pochopitelne pri sekani nizsi travy kdy je mozne jet rychleji.

To ze Honda nema centralni nastaveni vysky je nepochopitelne. Tento nedostatek povazuji za dost zasadni.

Plastu od Hondy bych se nebal, vypada forove ale je dost pruzny a houzevnaty, asi skutecne vydrzi dost. Kdo se ho boji, az si priplati na HRD536

Taky vaham do ktereho z techto stroju jit. Cenovy rozdil je vyrazny, motor identicky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 209.65 (?), 4.5.2009 19:49

Jak už jsem tady na fóru psal, jsem nucen sekat třetím rokem s Hondou HRX 537 HXEA neskutečně velké plochy (ročně v součtu sekám cca 13 - 15 ha ). Je fakt, že bych si raději při těchto výměrách vozil na něčem své pozadí, leč není mi dopřáno . Po dosavadních zkušenostech si už ani nedovedu představit, že bych na tuto práci zvolil z ručně vedených samochodek jiný stroj (a že mi jich pod rukama za ta léta už pár prošlo). Až tato odejde a budu muset volit ze stejného segmentu strojů, bude li ta samá ještě v prodeji, zvolím opět tu samou . Okukoval jsem VYEA s variátorem, jistě dobrý stroj, ale odrazuje mne nutnost položení rukou stále ve stejné pozici (u hydrostatu mohu rakám změnit polohu /ulevit v monotónní pozici/ ve větším rozsahu než u ovládání variátoru). Jinak ale na takové to domácí sekáni to je vynikající věc (ovládání variátoru ). Centrál je též dobrá vychytávka, ale kolikrát s ním kdo hýbe? U Hondy se sice šteluje každé kolečko sólo, ale těch 30-40 sec. které díky dobré ovladatelnosti nastavování s tím strávím je zanedbatelné. Nejvíce si cením celkové spolehlivosti stroje, hydrostatu, dvojitého nože a plastového skeletu . Těch 5 let (co trvá záruka) odhaduji že dosavadní nasazení vydrží a pak davaj, koupíme novou. Starší bude určitě sloužit dál  a budeme jí využívat na sekání horších ploch.

Ručně vedenou samochodku s potrubím bych já osobně nevzal ani domu (nejsem schopen 100% dodržet s přihlédnutím k možným vrtochům počasí a jiným záludnostem pravidelnost sekání). A mordovat se s ucpaným potrubím by bylo na mou prchlivost pro sekačku smrtelné  ať už by vypadala sebelépe. Na domácí seč (2500 m2 členité plochy ve svahu), až odejde 13 let stará TDL 484 TR, pro nedostatek financí zvolím s největší pravděpodobností Mega (Drupol) 4750 LKT s motorem Lamborghini.

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?), 4.5.2009 20:19
Citace:"Centrál je též dobrá vychytávka, ale kolikrát s ním kdo hýbe?" Ten, kdo má relativně rovný pozemek asi nikdy, ale ten, kdo má relativně "křivý" pozemek, jako třeba já, centrál ocení.

host - 209.65 (?), 5.5.2009 2:25

Ano, kdo má travní boule ze stařiny, začíná udržovat zahradu na vyšší strniště a postupným snižováním se plocha během sezóny srovná (i když já takto zanedbanou plochu nejprve poseču křoviňákem /seznámím se tím mj. s neznámým terénem/ a krtiny předem rozhrabou hráběmi). Pokud je plocha hodně boulovatá, vyplatí se jí nejprve přesmykovat, případné velké prohlubně před smykováním zasypat zeminou (větší zemní boule s velkým rádiusem nesrovnatelné smykováním sekačce nevadí). Srovnání a ozelenění zahrady je dílem jedné sezóny - za použití techniky a pracovního postupu adekvátní k výměře rovnané plochy (pokud o její srovnání majitel stojí).

host - 232.4 (?), 5.5.2009 2:49

Chlapi, neberte sekačku s plastovým šasi. je to na hovno. Pokud ovšem nepočítáte změnu sekačky každých pět let. Sice jsem HQ měl skoro 11 let, ale šasi se úplně rozpadlo. Motor je v pohodě, ale kostra na hovno.

host - 216.60 (?), 5.5.2009 7:03

A teď se na Vás tady sesypou zatím šťastní majitelé sekaček Honda s plastovým skeletem a začnou Vám tvrdit, že Husqvarna má plast na prd, kdežto Honda používá úplně jiný - Polystrong, Xenoy atd. Já samozřejmě věřím, že je opravdu jiný a asi i lepší, ale sám mám zkušenost s plasty takovou, že po určité době se i ten nejlepší plast začne rozpadat. Ve srovnání s hliníkovou slitinou u mě prostě neuspěje - proč se třeba u hobby motorů vyrábí karter z plastu a u profi z hliníkové slitiny? Proč i sama Honda vyrábí svoje profi sekačky z hliníkové slitiny a hobby z plechu a plastu? To asi proto, že je ten plast lepší, co? Ne, ten plast je prostě levnější a když se na něj napíše Xenoy, tak se dá prodat i za 32000,- Kč.

host - 80.237 (?), 5.5.2009 8:56

Ne, nebojte se, nesesypou.Všimněte si, že pokud sem přispívají, tak jen ti, kteří s nimi (Hondami)mají (na rozdíl od Vás) osobní zkušenosti, a ty předávají bez emocí(na rozdíl od Vás dvou).

Soudím, že s Vámi dvěma v tomto tématu nemá žádný význam dále pokračovat v diskuzi.Že by nějaký osobní problém s prodejcem Hondy??

Podobně zarputilý "odboj" jediných spravedlivých zde lze nalézt i ve vláknech s pilami a traktůrky.Věřte, je to únavné.

A k té Husqvarně-každý kdo umí číst a má zájem se něco z této oblasti dozvědět už dávno ví, že plastové sekačky zn.HQ jsou skutečně ten největší šunt.To se dá ale zjistit zde i kdekoliv jinde. On je ale mezi plasty a "plasty" skutečně velký rozdíl.Což nic nemění na faktu, že např. na okapy bych je nikdy nepoužil.

host - 216.60 (?), 5.5.2009 10:34

No vidíte. Já mám zrovna na okapu plast a na sekačce od včerejška hliník - před tím korodující ocelový plech. Lépe řečeno svody okapů u dílny mám plastové, protože původní měděné se velmi líbili našim nepřizpůsobivým občanům, kteří nelenili, vlezli mi na zahradu v noci, když jsem spal a odvezli si je za dvě piva do sběru.

K Hondě, ani jejim prodejcům nemám žádný vztah a jejich technice věřím - vždyť jsem si koupil sekačku s motorem Honda, ale nemám obecně moc dobrý vztah k plastům jako takovým - mnoho negativních zkušeností s jejich nižší životností a odolností oproti kovům a a to nemluvě o možnostech oprav - mnoho plastů se prostě opravit nedá, kdežto hliník se poměrně slušně svařuje. Já nemám žádný zarputilý odboj proti 537ce, jen jsem chtěl vyjádřit, že za výše uvedených podmínek mě připadá ta Stiga výhodnější koupě, ale je to samozřejmě jen můj soukromý názor.

host - 174.166 (?), 6.5.2009 23:33
"...mnoho plastů se prostě opravit nedá, kdežto hliník se poměrně slušně svařuje." Pardon, ale pokud vím tak většinu termoplastů lze svařovat a někdy i tak kvalitně, že ani zblízka nepoznáte, že to někdy bylo prasklé (např. vím o palubní desce u auta, která byla takto spravena). Pokud jde o termoset, tam je to bohužel horší, jste odkázán pouze na lepidla, což je oproti svařování mnohem méně spolehlivé. Pokud jde o "hliník", tak silně pochybuji, že by dneska někdo na cokoliv použil čistý hliník. Vždy jsou to slitiny a podle obsahu ostatních kovů jsou pak dobře svařitelné, hůře svařitelné a nebo absolutně nesvařitelné. Také nečistota v prasklině - typicky např. motorový olej a prasklý blok motoru - je svářečovou noční můrou. Takže ono to s těmi opravami hliníku nakonec může být ještě horší než u plastu. Ale souhlasím s Vámi, že hliníkový kryt je zpravidla mnohem odolnější než plastový.

host - 111.71 (?), 11.5.2009 10:35

Dobrý den všem, a díky za reakce na moji diskuzi.

Nakonec jsem si koupila tu Hondu HRX 537 ne HXE ale VYEA (s variátorem) a musím říct, že je super!!! V Brně ji mají za 28.990,- (vč.DPH)a po další slevě a bez DPH jsme se dostali na 21.600Kč. V Polsku u atoriz.prodejce (cca 220km od Brna) nám ji nabízeli v přepočtu za 19.000,- (Vč.DPH, ale nevím, zda se dá DPH v ČR uplatnit) což už nebyl takový cenový rozdíl vzhledem k záruce 5r.(v PL jen2r.) Husqvarnu jsme vyloučili neb se boční vývod ucpává a Stiga nemá Rotostop (což se nám při přejíždění moc hodí)

Pro ženskou má sekačka naprosto jednoduché ovládání a to co jsem s ní už posekala-a ta sekačka to přežila-no opravdu mě překvapila. Super Rotostop, kdy můžu sekačkou jen projet a nezničit nože. Co se týče údržby, to jde mimo mě-já dostanu sekačku a jedu (zatím se o ni s mužem přetahujeme)

Pokud chcete zapojit manželky do sekání, tak doporučuji

host - 154.11 (?), 13.5.2009 0:21

Stiga ma proti Honde s hydrostatem o dost vyraznejsi pojezd. Stiga uvadi cca 4,4km/h a u Hondy to vychazi kolem 6km/h. Zajimalo by me zda pomalejsi pojezd u stigy neni na zavadu, pochopitelne pri sekani nizsi travy kdy je mozne jet rychleji.

To ze Honda nema centralni nastaveni vysky je nepochopitelne. Tento nedostatek povazuji za dost zasadni.

Plastu od Hondy bych se nebal, vypada forove ale je dost pruzny a houzevnaty, asi skutecne vydrzi dost. Kdo se ho boji, az si priplati na HRD536

Taky vaham do ktereho z techto stroju jit. Cenovy rozdil je vyrazny, motor identicky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz