Sběr trávy u Honda HRZ 536
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 92.120 (?), 23.5.2010 12:57
Dobrý den, u sekaček platí vždy několik faktorů:
1) rychlost pojezdu - čím vyšší tráva, tím nižší pojezdová rychlost. HRZ 536C je sekačka s 3-rychlostní převodovkou - zvolte nejnižší rychlost pojezdu
2) otáčky motoru - vždy pracujte na maximální otáčky motoru
3) čístota stroje a plátna sběrného koše - cokoliv ovlivňujte tok vzduchu ze sekačky ven, ovlivňuje také i celkovou funkčnost stroje.
A pokud je tráva vyšší než 10 centimetrů (a záleží také na vlhkosti trávy) doporučuji na předních kolečkách nastavit výšku o jeden nebo dva stupně výš - travní hmota je sekačkou - resp.nožem seknuta dvakrát a i toto by mělo napomoci k lepší funkci stroje v těchto podmínkách.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.83 (?), 23.5.2010 13:14
Tak, tak. Dovedl jste popis práce k dokonalosti.
Ještě jsem zapoměl dodat k 218.129. Vaše představa o lepším sečení a sběru vysoké trávy zahradním traktorem místo sekačky je naprosto mylná a pokud by Vám na takto prezentovaný názor na veřejném fóru někdo skočil, hořce by litoval.
Traktor Vám práci pouze výrazně urychlí a zbaví Vás nutnosti za sekačkou chodit. Sběr má ale díky vlastnostem konstrukce sekačka vždy lepší. Abyste dosáhl kvalitnějšího sběru traktorem, musel byste vybírat mezi komunálními stroji určenými pro profesionální nasazení a to by se běžnému smrtelníkovi z ceny udělalo těžko!!! Pokud se budeme bavit o sečení každý týden, pak je to jedno. S vyšší vlhkou trávou (čemuž se na podzim nevyhnete) si běžný traktor jen tak neporadí
|
|
 |
|
 |
 |
|
pablito47 - (31) - 148.36 (?), 23.5.2010 13:29
Pekna a zaujimava diskusia sa tu rozbehla.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.251 (?), 23.5.2010 21:14
Mám vyzkoušeno že pokud je trávník hustý a rostlý déle jak týden je skoro nemožné sekat na první výškovou polohu(nejnižší)se středně rychlým pojezdem lto sekačka prostě nenasbírá ucpe se otvor a je konec, kor jak je to vlhčí.Tudíž snad jen dát na 3-4 a už to jde o poznání lépe, popřípadě potom posekat znovu na jedničku... je to asi logické ale...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.169 (?), 30.5.2010 16:33
Po dlouhem, asi rocnim rozvazovani, co koupit po 8 letem pouzivani sekacky Castel Garden jsem preci jen nakonec zvolil HONDU HRX 537 (prodejni cena pres 30tis Kc). K rozhodnuti me zlakala hydrostaticka prevodovka, ktera vypada velmi solidne a po roce sekani jsem nepozoroval zadny problem. Ale ejhle, sekacka se spolehlive ucpava travou! A to sekam bez kose a jeste mam trosku prizvednuty plastovy kryt (deflektor) aby trava sla snaze ven. Nevim presne zda je to nevhodnou konstrukci noze ci spatne tvarovanym sasi (xenoy), ale ucpava se zcela spolehlive i pri trave ktera je jen mirne vlhka od rosy. Rovnez mi dost vadi, ze sekacka nema centralni nastaveni vysky, kdo si na tokovy detail zvykne, tezko se pak bez nej obejde. Musim rici, ze se sekackou nejsem prilis spokojen, ze stejnou travu posekam 8 let starou Castel Garden spolehlive bez ucpavani travou. Rovnez motor Hondy neni zase takovy zazrak, lze ho sice uzasne snadno nahodit, ale ma i dost tendenci ke chcipnuti, narozdil od B&S ktery jen tak snadno nezhasne. Tedy zaverem, Hondu HRX537 za cenu pres 30tis NEDOPORUCUJI.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 209.65 (?), 31.5.2010 2:40
Jsem nucen sekat 537 HRXkou velké plochy a sekám s ní třetím rokem téměř denně různě velkou a různorodou trávu (někdy i hodně mokrou když není zbytí a je špatné počasí jako letos), ale aby se mi ucpal výhozový tunel v plastovem šasi jsem nikdy nezaznamenal (předpokládám že ho máte naplno otevřený a ne přiškrcený klapkou ovládanou pákou mulčování - zakončena zelenou rukojetí). Já ovšem sekám hlavně se sběrem do koše s plně otevřenou klapkou (obzvláště je li tráva mokrá), nebo jenom mulčuji s tunelem naplno uzavřeným zmíněnou klapkou (suchou trávu). Při vašem sekání vlhké až mokré trávy bez koše zřejmě dochází k nalepení travní drtě na jemno nasekané dvojitým nožem na deflektor (HRX je jediná sekačka na trhu s dvojitým nožem konstruovaným právě na co nejjemnější drcení trávy). Zkuste na krátký čas deflektor zajistit v plně otevřené poloze a posekat tak kus travnaté plochy (vím, budete mít spodní část nohou nahozenu posekanou trávou). Touto zkouškou ale poznáte, že se tunel neucpává z důvodu použitého materiálu nebo jeho špatně navrženou geometrií, ale důvodem je deflektor, který je navržen pro sekání suché a ne přiliš vzrostlé trávy. Proč vlastně nesbíráte do koše? To je pro Vás výhodnější to pak hrabat a ztrácet tím drahocenný čas? Já jsem měl možnost osobně za posledních 8 let vyzkoušet v denním plném nasazení rotačky různých výrobců a musím na základě svých zkušeností HRXko velmi ocenit. To co vydrží a zvládne tento typ rotačky, to by nevydržela žádná jiná (zásluhu na tom má mimo jiné i převodovka, kvůli které jste tuto sekačku kupoval i Vy).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 209.65 (?), 31.5.2010 2:56
A k tendenci chcípání motoru (při volnoběhu): To mi Honda dělala když byla nová a v horkých dnech při plném pracovním nasazení při vysypávání koše (když jsem snížil otáčky na volnoběh a motor byl rozhicovaný). Při první servisní prohlídce jsem na to upozornil mechanika a ten to nějak pošteloval tak, že toto chcípání zcela ustalo. Nyní motor běhá prfektně.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.169 (?), 31.5.2010 11:13
Dobry den, reaguji tedy na predesly prispevek.
Deflektor mam jiz dost pootevreny, ale zkusim ho otevrit uplne, jestli to bude lepsi... Po pravde jsem trosku v rozpacich z onoho dvojiteho noze, asi bych ocenil klasicky nuz "s lopatami" na koncich, ktery spolehlive vyhazuje travu ven. Je fakt ze mulcovani prilis nevyuzivam, protoze pak v travniku vznika neprijemna kase typu spenat. Jsem chalupar a sekam 1x za 14dni. Kdyz jsem se rozhodnul pro Hondu, tak jsem hodne zvazoval typ Honda HRD 536 C3 HXE (hladke hlinikove sasi, hydrostat) a dneska trochu lituji ze jsem ji pred rokem nevzal. S tim chcipanim motoru, mozna se dusi spis hromadejici se travou v sekacim prostoru, mozna zkusim nastavit trosku chudsi smes. U sekacky Honda HRX 537 se hodne diskutovala trvanlivost plastoveho sasi, toho jsem se nikdy moc nebal, myslim si ze xenoy vydrzi skutecne dost, tedy pokud clovek neseka na kamenech. Kos nepouzivam protoze sekam svazitou louku, trava neni nikdy prilis vysoka a mam spis snahu posekat co nejrychleji a proto jsem volil i hydrostatickou prevodovku kde mam moznost si nastavit maximalni a pritom optimalni rychlost pro sekani. Sekacka Castel garden me trochu zdrzovala, pak ma clovek tendenci vypnout pojezd a radeji tlacit, aby to slo rychleji. Zvazuji ted koupit WEIBANG WB 536 SB V-DOV se 4 rychlostni predovkou za cenu 12800,-Kc. Je to cinska sekacka, ale je dost robustni. Nepochybuji ze cinske vyrobky budou velmi konkurencne schopne, ci spise bezkonkurencni. Jen nevim jestli ta doba nastala uz ted :-) Lide si u teto sekacky stezuji na spatne teziste (pri plnem kosi se naklani dozadu), ale ja asi vyuziju jen bocniho vyhozu, tak jsem zvedavy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.83 (?), 31.5.2010 14:40
Váš včerejší příspěvek byl velmi emocionální. Přestože se nebudu ani v nejmenším stavět za prodejce Hondy v ČR, kteří se začali chovat k zákazníkům vesměs podobně jako prodejci HQ apod. - -tedy v případě problémů velmi odtažitě, musím zde znovu konstatovat, že sekačky Honda vpodstatě neměly donedávna konkurenci v kvalitě, promyšlenosti a celkové konstrukci jak samotného stroje, tak i ve sběru i vlhké trávy.
Píšu záměrně neměly, protože dnes může být situace jiná, než před 3mi roky, od kdy svou HRX 537 používám na velmi velké ploše téměř bez závad. Po podrobné prohlídce tvrdím, že dnes prodávaný model má řadu drobných zlepšení vpřed i řadu kroků vzad!!! Asi i u Hondy šetří, taky je tento model dnes trochu levnější. Mnou zaznamenané nedokonalé chování prodejců je dané jak jejich nepříliš pečlivým výběrem při udělování zastoupení, tak i tím, že žádné reklamace a potíže nebyli dlouho zvyklí řešit a v poslední době jsou třeba zaskočeni jinou situací. Byli zvyklí prodat stroj a pak už jen občas nějaký ten řemen apod.Závazek 5ti let servisu pro uznání 5ti leté záruky přinášel jistý kšeft.
Neviděl jsem sekačku, která by sbírala vlhkou trávu tak dobře jako Honda při zachování řady dalších komfortních vlastností, které sice nejsou životně nezbytné, na které si ale rychle zvyknete. a pak máte problém je najít u jiných značek.
Celý Váš problém s touto vynikající sekačkou je v nepřiměřeně rychlém pojezdu při sečení vysoké trávy. Máte velmi těžko splnitelné nároky a pokud lehce nepřibrzíte v tempu, budete se v tom plácat pořád dokola.
Dvojitý nůž je určen hlavně k mulčování, při němž se ale nadrobno rozsekaná vlhká tráva místo rozptýlení do trávníku nalepí na šasi a padá z něj po čase jako hromady špenátu.Takto řešené dva nože Vám ale např. na podzim zajistí, že pokud sbíráte sekačkou velké vrstvy spadaného listí, tak je toto rozsekáno na malinkaté částečky - lépe se využije kapacita koše a listí v kompostu velmi rychle zetlí. K možnosti prorazit šasi stroje kamenem se nemám sílu vyjadřovat, normální jedinec ho může tak leda odřít.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.169 (?), 31.5.2010 15:21
Dobry den,
nechci spekulovat o vstricnosti servisnich, ci obchodnich stredisek fy Honda. Po pravde me to ani moc nezajima a za penize kolem 30tis chci rotacni sekacku, ktera bude prakticky bez udrzbova. Sekam rotacnima sekackama jiz temer 40let a servisni strediska pouzivam jen k nakupu nahradnich dilu (klinove remeny, svicky, filtry, noze). Rovnez u Hondy ocekavam minimalni naroky na udrzbu, zejmena u stroje, ktery ktery se jiz blizi, ci mel by blizit stroji profesionalnimu. A u stroje profesionalniho si predstavuji, ze denne seka a jednou ci dvakrat za sezonu jde na prohlidku spojenou s vymenou fitru a oleje, pripadne drobne serizeni, vymena noze atp.
Od Hondy HRX537 C1 se zaberem 53cm jsem ocekaval, ze posekam vyrazne rychleji, nez se sekackou Castel Garden (Mountfiled) se zaberem 48cm, ktera ma dost bidny pojezd (predevsim pomaly). Opak je ale pravdou. Sekame se synem obema sekackama zaroven, tedy stejnou travu, a on je rychlejsi, nebot se nemusi zabyvat cistenim vystupni kanalu, ktery je u Hondu kazdou chvili ucpan. Podotykam, ze nesekame vysokou ani mokrou travu. Sekam zasadne az odpoledne za predpokladu ze tehoz dne neprselo. Problem muze byt prave v tom, co sam zminujete: "nadrobno rozsekaná vlhká tráva místo rozptýlení do trávníku nalepí na šasi a padá z něj po čase jako hromady špenátu". Ano, zrejme proto ze je trava nadrcena na male kousky, ma pak tendenci se lepit na chasi. A mozna ze prave plastove sasi je k nalepovani travy nachylnejsi nez sasi z Alu slitiny (v mem pripade Castel Garden).
O vikendu udelam jeste detailnejsi porovnani obou sekacek a pripadne priberu jako treti stroj jiz zmineny Weibang WB 536. Podotykam ze je pro mne hlavnim kriteriem rychle a slusne posekany travnik (clenita svazita louka), ne kvalita sbirani do kose.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|