Problém se sečením vyšší trávy zahr. traktůrkem



pxe - (16) - 73.51 (?)
20.7.2011 15:08

Ja nijak, reagoval som na povodneho autora, ktory pisal ze by "přidělal na nože trochu větší lopatky".

S ostrymi nozmi a cistenym zacieho zariadenia samozrejme suhlasim. Osobne traktor pravidelne cistim a staram sa on lepsie ako o auto. ;)

Najlepsie je to vycistit hned po koseni, ked je to este "vlhke a mokre", ked to zaschne nepomoze ani WAPka, treba to najprv mechanicky rozrusit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 144.40 (?), 15.7.2011 22:04, zobrazeno: 15680x

Dobrý den,

při sečení vysoké, nebo vlhké trávy zahradním traktůrkem Partner 200/107 HRB se mi dost často ucpává trávou potrubí od žacího mechanismu do koše. Zajímalo by mě, zda někdo nemá zkušenost s tím, jak by se tento problém dal vyřešit. Traktůrek má sice 4 nože, ale ani toto si s tím neporadí.Tak mě napadlo, zda by nepomohlo přidělat na nože trochu větší lopatky na vyhazování trávy, nebo ústí od nožů do potrubí trochu rozšířit. Jinak motor se ve vysoké trávě nedusí.Děkuji za případné podněty k řešení situace. František

   
host - 70.85 (?), 20.7.2011 7:50

Tak to máš dobrý, že to můžeš svést na mokrou trávu. Já sekl suchou, výška se kterou by si běžná sekačka poradila bez problému a beru na půl záběru a ucpává se to taky. Rychlost pojezdu co jde nejmíň. Jedná se samožřejmě o traktor. Jinak seče perfektně, ale dostat to do koše je problém. Bez koše je to téměř stejný. Taky začínám uvažovat o jiném noži. Připadá mi že je to osazeno nožem na mulčování, ale nemám zatím porovnání, jestli vůbec dva druhy nožů na tuto sekačku existují. Záměrně neuvádím typ sekačky, nechci strhnout lavinu názorů, jak je třeba čtyřválec 50k a podobně. Tohle bych řekl, že není až tak o výkonu.

      
host - 178.235 (?), 20.7.2011 8:23

Hodně uživatelů zahradní techniky mylně používá na vysokou trávu rotační lištu.Nůž má s vysokou (a nedejbože mokrou)trávou těžké podmínky.Na vysokou trávu platí jedině bubnová sekačka, která kosí jako kosa a drcením trávy už se nezabývá.Navíc dokáže posekat velmi nizoučko také. Nečekejte nemožné. AB

         
host - 111.194 (?), 20.7.2011 9:52

Výška trávy, ktorá sa dá kosiť záhradným traktorom závisí v prvom rade od max. výšky na ktorú sa dá nastaviť nôž /nože/. V roku 2002 som kúpil traktor MTD 80 za 80 000 Sk.  Ak cez týždeň v letných mesiacoch viac pršalo, v sobotu kosiť bol vždy problém, lebo sa to k vôli vysokej tráve tiež zapchávalo na výfuku do koša.  Ak ma nebavilo to neustále prepchávať drevenným kolíkom, ktorý som vozil na traktore, tak som to pobehal s tým, že pokosená tráva zostala na trávniku.  K večeru, alebo na druhý deň keď trošku preschla, som to pobehal znovu a pozbieral to do koša.  Aj z uvedeného dôvodu som vlani odstavil traktor a začal používať robota. Cena ako traktor, pokosené mám stále, práca žiadna, tráva oveľa krajšia, problém kam s pokosenou trávou neexistuje. Miro

            
pxe - (16) - 73.51 (?), 20.7.2011 11:22

Traktor je paradna vec, ale s travou je problem. Rozmyslam o zatke na mulcovanie alebo o Husqvarna Automower® 220 AC.

...o tom, ale zatial zena nevie

      
host - 173.228 (?), 30.7.2011 22:40

měl jsem podobný problém na servisu mi seřídili otáčky(přidali) a ted bez problému

   
pxe - (16) - 73.51 (?), 20.7.2011 11:19

Ja mam P145107HRB. Neviem aka presne je vysoka Vasa trava, ale na jar prve kosenie, kosim 25-30cm, kosil som to miestami ak to neslo na 2x najprv na najvyssiu vysku a potom na druhy den na pozadovanu vysku. Popru plote kde bola naozaj vysoka trava som ju sekol krovinakom a dorazil traktorom.

Inak pokosim aj polmetrovu burinu, nesmie vsak byt mokra, ale je to skor trapenie. Lepsie je v tomto pripade najprv krovinakom a potom tratorom.

Ako uz niekto pisal predomnou, traktor je dobry, ale na to, na co je urceny.

Mokra trava idealne po dazdi je problem vzdy, ale myslin, ze na to nebude mat vplyv traktor.

Ak je traktor v zaruke, asi by som zatial neriskoval doma "tuningovane" noze. ;)

      
host - 3.23 (?), 20.7.2011 12:21

Tedy zajímalo by mě, jak byste ty nože vytunil? uvědomte si rychlost nože a sílu, jakou je třeba úlomkem poškozeného nože amatérem přetnout třeba něčí sval či achilovku. Do toho se prosím, nepouštějte, já už viděl, sedě na sedačce vymrštěný napínací drát z plotu zaseknutý do kmenu třešně. Mám traktor Wisconsin Riviera a měl jsem stejný problém, vyměnil jsem nože za mulčovací, mají vyšší křidélko a dělají tedy větší hluk, bohužel, ale házení skrz tunel se výrazně zlepšilo. K předpřispěvateli 70,85 výše, že neuvádí typ traktoru aby nestrhl lavinu, musím říci že samozřejmě výkon traktoru sakra ovlivňuje schopnost vyhazování trávy. Nevím jaký máte traktor, ale byl jsem poučen že když zvednu na maximum žací ústrojí, kladky a řemen na podvozku nejsou proti kladkám na žacím ústrojí v rovině a ničí se,  čehož jsem dosáhl velmi rychle při kosení vysoké trávy nadvakrát. Vysokou tedy sekám bubnovkou a pak holt hrabu a nakládám a traktůrkem jen střední a nízkou. K logistice sekání jsem došel také až po několika letech, dříve jsem do zeleného pekla vletěl naplno žacím traktůrkem a neustále vyndaval vyrobeným háčkem z roxoru ucpaný tunel. Mám hektarovou zahradu a sad na rovině (na vysvětlenou).  Ještě poslední poučení a zkušenost, krom ostrých nožů,  zjistil jsem také, že je velmi důležité mýt žací ústrojí zespoda od nalepené poloshnilé trávy, žací ústrojí lépe hází a mnohem lépe se při zapnutí rozbíhá, což je pro traktůrek vždy nejhorší "záhul". Myju vysokotlakem tak že zvednu celý traktor za předek řetězovou kočkou na trojnožce. je to protivná práce, ale velmi přínosná.

 

Pavel

         
pxe - (16) - 73.51 (?), 20.7.2011 15:08

Ja nijak, reagoval som na povodneho autora, ktory pisal ze by "přidělal na nože trochu větší lopatky".

S ostrymi nozmi a cistenym zacieho zariadenia samozrejme suhlasim. Osobne traktor pravidelne cistim a staram sa on lepsie ako o auto. ;)

Najlepsie je to vycistit hned po koseni, ked je to este "vlhke a mokre", ked to zaschne nepomoze ani WAPka, treba to najprv mechanicky rozrusit.

         
host - 207.1 (?), 9.8.2011 20:59

No myslím, že jste to trochu polpletl. Já už problém vyřešil a to co píšetš je pravý opak. Mulčovací nůž žádný křidýlka nemá. Nůž na sbírání naopak ano. Tak že Vaše sdělení bude jen mást uživatele.Asi by bylo lépe napsat, že jde o výměnu nože mulčovacího za nůž na sbírání (s křidýlky)

Mám traktor Wisconsin Riviera a měl jsem stejný problém, vyměnil jsem nože za mulčovací, mají vyšší křidélko a dělají tedy větší hluk, bohužel, ale házení skrz tunel se výrazně zlepšilo.

Protože jsem problém vyřešil, mohu již uvést, že se jednalo o CTH126 HQ. Z výroby byla serie chybně vybavena mulčovacím nožem (bez křidýlek). Po osazení novým nožem, který mi prodejce zdarma zaslal vše chodí jak má. Trvám na tom, že to ale až tak o výkonu. Mokrá tráva je prostě problém a pokud je suchá, poseču bez koše (odstranil jsem kontakt chcípání motoru) a druhý den doseču a seberu a není problém. Největší problém je, pokud jedu na poprvé a musím brát celou šířkou. Jinak je to značný trápení celého stroje. Mulčovací nůž jsem opatřil křidýlky a vyvážil a mám náhradní. Z ulítnutí přivařeného nemám strach.  Pokud někdo neumí vařit, nedoporučuji.Lépe dát těch cca 600Kč.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika