Prekopavate rucne brambory po vyorani Vari?

host - 59.37 (?)
26.8.2011 21:48

Zdravím kolego stejného věku a problému, u nás to fungovalo úplně stejně. Orba, příprava, řádkování a přihrnování řádků traktorem ze sousedství. Sklizeň více méně ruční. Mám taky nějakou zkušenost s varikem ale v jiných půdních podmínkách jaké mám já. U nás bych mohl použít vari snad jen na vyorávání, pro další práce je to pro mě naprosto nevhodný stroj protože obdělávat naše políčko by byla neúměrná dřina a varikovi by taky moc nesvědčila. Naštěstí už mám vysloužilý z3011, nářadí krom dvojáku pluhu koňské a navíc si sám odvezu nějaké to seno či dřevo, ale hnací jednotku z vari mám na bubnové sekačce asi 10 let a šlape dobře.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 224.21 (?), 26.8.2011 20:09

Dobry den,

oficalne sa tusim vola 3-polohove nastavovacie teleso a kupil som ho spolu s traktom, kde som dostal na vyber 3polohove alebo 2-polohove . Na starnkach supa ho sice vidim, ale v popise sa pise len o 2-polohovom, tak neviem ci sa este vyraba .Skuste popatrat na internete.   Ma to bocny vysun pouzivam ho hlavne pri plote aby som sa dostat co najblizsie, alebo pri orbe, ked vidim, ze kolesa maju tendeciu preklzovat uberiem jednoducho na zabere a ide to samo ako sa hovori. Je to zvarenec s plochacov, capov a srobovnice myslim, ze zrucnejsi kutil spravi bez problemov.  MH

host - 19.98 (?), 23.8.2011 22:18
Ta koupě staršího Vari je na jinou debatu ale každopádně by Vám s vhodným nářadím hodně ulehčila práci. Vyořete každý druhý řádek, vysbíráte a pak už jen velmi snadno s motyčkou proběhnete rozrušený řádek -pro jistotu- abyste vysbírali sem tam zasypané kousky apod. Je obrovský rozdíl kopat ručně slehlý řádek brambor nebo ho strojem podrýt-vyorat a sesbírat brambory.Výrazně klesne počet nakopnutých brambor. Jestli budete po vyorání Varinou ještě řádek lehce překopávat je na Vás, zapomenuté kousky najdete pochopitelně i při vláčení bránami.Pokud hodláte s tímto strojem řádky i zjara hrobkovat -pohledejte ve zdejších diskusích.Nebývá to tak jednoduché a chce to cvik. Rodiče budou po počáteční nedůvěře pozitivně překvapeni- rychlost práce je s kopáním nesrovnatelná a to i pokud byste řádky po vyorání ještě překopávali. Jen si dejte pozor na tvar vyorávací radličky.Ta na obr. hosta 224.21 je ta správná.

host - 84.204 (?), 24.8.2011 0:24

Diky za reakce,

vypada to, ze rozhodnuti bude pro Vari, ale otazka se presune do roviny co koupit. To uz bude resit zvlast. Limit bych videl tak na cca 20 000 za starsi kousek nejakym tim zakladni prislusenstvim.

host - 59.37 (?), 26.8.2011 21:48

Zdravím kolego stejného věku a problému, u nás to fungovalo úplně stejně. Orba, příprava, řádkování a přihrnování řádků traktorem ze sousedství. Sklizeň více méně ruční. Mám taky nějakou zkušenost s varikem ale v jiných půdních podmínkách jaké mám já. U nás bych mohl použít vari snad jen na vyorávání, pro další práce je to pro mě naprosto nevhodný stroj protože obdělávat naše políčko by byla neúměrná dřina a varikovi by taky moc nesvědčila. Naštěstí už mám vysloužilý z3011, nářadí krom dvojáku pluhu koňské a navíc si sám odvezu nějaké to seno či dřevo, ale hnací jednotku z vari mám na bubnové sekačce asi 10 let a šlape dobře.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz