Palivová přísada do benzínu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 213.141 (?), 1.3.2009 19:56
Já jsem to porovnal s předchozím, klasickým elektronickým zapalováním. U současných digitálních zapalování dochází ke přizpůsobení okamžiku bodu zážehu směsi chodu motoru. U digitálních zapalování jsou i korekce po záběhu znatelně menší. Ale nemusíte tomu věřit a klidně si to dělejte po svém. Já jsem si spoustu informací zjistil a vyčetl z odborných publikací. Uvedené vlastnosti digitálního zapalování jsem si jednoduše vyzkoušel, není to nic složitého. Ještě nedávno se v jiném tématu někdo - určitě stejná a podobná kapacita podle znalostí - oháněl tím, že jaképak digitální zapalování. Když se to doloží, tak zaleze do ulity a čeká na další příležitost. Jak jsem odpověděl, podstatné je to, že vyšší oktanové číslo nic nezlepší a pouze to stojí víc. To ostatní nikomu nevnucuji a můžete si o digitálním zapalování myslet, že to je jen prodejní finta a má to třeba každá pila, nebo jiné vysvětlení, neznalost často uspokojuje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 225.2 (?), 1.3.2009 17:42
"Digitální zapalování navíc dokáže eliminovat zpětný ráz - samozápal"
Tohle ale zavání houpáním Citace z učebnic pro automechaniky (zkráceno):
Tzv. detonace vznikají nezávisle na způsobu a provedení zapalovacího zařízení...
Detonace = samovznícení = samozápal. Příčiny vzniku: 1. vrstva karbonu ve spalovacím prostoru způsobující přehřívání. 2. Použítí nevhodného nízkooktanového paliva pro motor s vyšším stupněm komprese. 3. Příliš "teplé" svíčky nebo svíčky s delším závitem přečnívajícím do spalovacího prostoru. 4. rozžhavené okraje kovových či kovoazbestových těsnění hlavy přečnívajících do spalovacího prostoru.
nedovolí poškození motoru přetočením nad hranici mech. poškození součástek motoru
Opět trochu zkrácené citace: digitální zapalování či zapalování s elektronickou regulací otáček......regulace zabrání přetočení motoru nad únosnou mez. Často však při neodborných zásazích do karburace zejména dvoutaktních motorů dochází k ochuzení směsi pod hranici daného rozsahu otáček (regulátor omezí otáčky a směs je dále ochuzována), následnému přehřívání a nedostatečnému mazání motoru vedoucímu k poškození válce, pístu a ložisek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 1.3.2009 18:08
Ze všeho nejlepší by bylo, kdyby to digitální zapalování taky poznalo, že majitel zapoměl dát do benzínu olej, nebo použil nevhodnou zapal. svíčku a vyřadilo zapalování z provozu. To by bylo ušetřených problémů panečku!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.50 (?), 1.3.2009 18:13
V návodu daným výrobcem HQ, je napsané-Používejte kvalitní olovnatý (Special) či bezolovnatý benzin.Nejnižší použitelné oktanové číslo benzínu je 90.Pokud je motor poháněn benzínem s nižším oktanovým číslem, vede to ke zvýšení teploty motoru a k jeho poškození nebo zničení- Dolmar u křovinořezu zase píše-...Při použití benzínu s vyšším oktanovým číslem se motoru neuškodí ale musíme počítat se zhoršeným provozem- Podle toho bych řekl, že 98 vyjde minimálně na stejno, což mi stačí. Myslete si co chcete, ale opravdu poradit se tu moc lidem nepodařilo. Děkuji alespoň těm málo ochotným lidem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.44 (?), 1.3.2009 18:32
1. Nesprávné OČ "škodí" dvoutaktnímu motoru méně, než čtyřtaktnímu, protože obvykle nemá ventily. Proč najdete jinde na síti.
2. Ve většině případů použití benzínu s vyšším OČ motoru škodí méně, než opačně. Palivo je jen méně využito (komprese, předstih). Opět informace na webech.
3. Výrobce doporučil na základě mnoha parametrů při konstrukci motoru jeho oktanový nárok. Ten je třeba dodržet.
4. Pokud je doporučeno palivo o min. OČ XX a toto nemáme k dispozici, použijem palivo o JEDNU "třídu" vyšší. Ne výše, nemá to smysl.
Pokud jde o rozpory v návodech výrobců, jde o chyby překladů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář (463) - 211.38 (?), 1.3.2009 19:25
Občas pročítám různá web.fóra a co mě vždy uhodí do očí je toto, čím větší (hloupost) se řeší, tím je více diskutujících a jejich názorů (povětšinou špatných).Nemám jim to za zlé, všichni nemohou mít přehled o všem, kolikrát je ale zarážející s jakou vehemencí své názory prosazují.Zde vznikla podobná situace a přitom odpověď je zcela jednoznačná.Výrobce pil vyrobil motor na určitý druh benzínu a s odpovídajícím olejem pro jeho mazání jej odskoušel a uvedl na trh.Pak přišel český všeuměl a začal dumat nad tím jak jej nejlépe zničit, protože měl málo nápadů dal otázku do fóra.Ne neútočím na tazatele pouze chci říci jedno:,proč stále někdo dělá něco jiného, nežli návody předepisují?(obecně platí pro všechny výrobky).
Pokud použiváte jině palivo, nežli předepsal výrobce, dochází k většímu zahřívání motoru (energie benzínu se mění v teplo),zapalování na to nemá žádný vliv ať je jakékoli konstrukce, jedíné co by pomohlo by byly nějaké ruce u pily, aby vás za to vytahaly za uši.Ještě za bývalého režimu takto odešlo dost pil, díky levnému leteckému benzínu (100 okt.),který někteří lesáci používali.Takže koho mrzí, že mu pila dobře slouží, může expedimentovat, servisáci také potřebují z něčeho žít!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.50 (?), 1.3.2009 19:56
Rád bych vás ujistil, že nejsem všeuměl který chce zvýšit výkon své pily. Pouze jsem začal tankovat do svého auta 98 a tak jsem chtěl zabít dvě mouchy jednou ranou.Nic víc, nic míň. Jaký je tedy doporučený benzín pro HQ 340? Můj návod moc jednoznačně nevyznívá.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 213.141 (?), 1.3.2009 20:09
Podle návodu byste měl používat benzín s vyšším oktanovým číslem než 90. Vyšší oktanové číslo motoru neublíží, ale nižší ano, což je logické. Používání zbytečně vysoce oktanového benzínu nemá význam, ale pokud Vám to vyhovuje z pohledu kupování jednoho druhu benzínu, tak to lze. Ale doporučil bych seřídit karburátor, za podmínek, kdy se má karburátor seřizovat. Dále je logické, že u této pily je v návodu uvedeno, že je případně nutné seřídit karburátor při změně používaného druhu benzínu. Dále, že je nutné motor zpočátku zajet - cca prvních 10 nádrží se má obsluha vyvarovat vysokým otáčkám - i toto bylo zpochybňováno různými "hosty", že to není nutné.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 21.66 (?), 1.3.2009 21:09
Možná trochu odbočím, ale prostě mi to nedá. Můj velký koníček jsou koně a ještě před cca 3 roky jsem amatérsky závodil/parkur, military/ a mým velkým vzorem jak jezdeckým tak lidským je pan Jiří Pecháček. Mimo jiné i vzhledem k tomu, že dokázal do vysokého věku soutěžit na vysoké úrovni. Před cca 4 lety se jel svět.pohár družstev v Poděbradech. Ačkoliv z naší čtveřice byl nejlepší a v druhém kole měl jedno odmítnutí poslušnosti na překážce a když s ním reportér dělal rozhovor, tak prohlásil- Byla to moje chyba, špatně jsem najel předchozí překážku, kůň musel přes moc zabrat a na další překážce to vzdal. Ano, na rozdíl od jezdců, kteří měli horší výsledky jen on měl odvahu přiznat svou chybu - a to umí jen ten kdo OPRAVDU umí.
Ivan
PS - můj dotaz byl položen abych se dozvěděl něco co např neznám, o čem nevím - protože kdo se nezeptá- nic se nedozví.
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 213.141 (?), 1.3.2009 21:26
Přemýšlím, kam se koním leje různě oktanový benzín, ale pokud ta ironie byla na mě, tak mimo to, co jsem uvedl znovu odpovím na dotaz, ne na narážky, které jsou mimochodem reakcí na vedlejší informaci v mé odpovědi. Ve starších návodech pil Dolmar je uvedeno, že při změně paliva a nadmořské výšky je možná potřeba seřídit karburátor. U nových typů s digitálním zapalováním to není uvedeno. Dále je uvedeno, že použití víceoktanového paliva je možné, pokud není k dispozici jiné. Tím nevzniknou na motoru žádné škody.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|