Palivo

host - 26.238 (?)
9.9.2007 8:17
Já bych to viděl asi takto
https://www.zahrada.cz/forum/mala-mechanizace/dolmar-ps500-a-olej-1532/?retezec=olej%20stihl%201:100

Pokud byste tam nalil olej Stihl, který se ředí 1:100 a vy byste ho ředil 1:25, tak vám to bude kouřit ještě víc.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
putzig - (1), 24.6.2007 1:13, zobrazeno: 11464x
Je to chyba, keď použijem do vyžínača viac oleja,ako určuje výrobca? Výrobca uvádza pomer 1:40 (olej:benzín) t.j. na 1 l benzínu 25 ml oleja. Čo ak tam dám viac - povedzme 30-40ml? Dík.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388), 24.6.2007 14:31
Než se dostanu k odpovědi, tak uvedu, že v návodu na obsluhu, který je úplný  a správně přeložen je uvedeno, jaký olej používat, v jakém poměru a případné možné náhradní varianty. Z tohoto tedy vycházím při odpovědi - používáte výrobcem povolený - doporučený olej a poměr opět stanovený výrobcem na 1:40. Pokud je to tak, není důvod tam dávat více oleje. Jestli nemáte výrobcem doporučený olej, tak je většinou náhradní vhodný olej doporučován na jiný mísící poměr - vždy přidávat více oleje(např. 1:25,1:40 - proti 1:50), než je tomu u oleje uvedeném na prvním místě v návodu na přípravu paliva. Takže asi takto, nepokazíte tím nic, ale nic nezískáte kromě více zápachu ze spalin a zakarbonujete si motor, příliš bohatá směs má jiný bod vzplanutí - hůře to startuje a motor má nižší výkon. Nesprávně bohatší spalovanou směs pozná zkušený člověk již při pouhém seřízení karburátoru po záběhu podle výfukových plynů, takže více oleje v benzínu povede i k navýšení škodlivin ve výfukových plynech.

host - 153.107 (?), 30.6.2007 23:28

Už je to dost dlouho, kdy jsem v nějakém kutilském časopise přečetl zajimavou větu o českém člověku-kutilovi (není samozřejmě doslovná): Jakmile český člověk-kutil něco koupí, přečte si návod a začne špekulovat jak to vylepšit. Ať je to přístroj, stroj, nástroj, fotografická vývojka, herbicid - no zkrátka cokoliv, chce to vyzkoušet nějak jinak, že by to třeba mohlo fungovat lépe. A vůbec ho nenapadne, že na bezvadném fungování  má největší zájem výrobce, aby jeho výrobky šly na odbyt.

Milda

host - 80.111 (?), 15.7.2007 15:40
Úplně vždy to nemusí být pravidlem, protože mnozí výrobci mají zájem, aby se jejích zboží prodávalo stále, tak do toho dají nějaké blbítko, někdy je jích víc, než je zdrávo.

host - 80.111 (?), 15.7.2007 15:42
Já bych to nedělal, protože olej může zanášet.

host - 64.22 (?), 8.9.2007 11:35
Chtěl bych se také zeptat k tomuto tématu. Koupili jsme neznačkový plotostřih MATRIX (asi 22 ccm, 0,5 kW) a v originálním i přeloženém návodu je uveden mísící poměr oleje s benzínem 1:25 bez udání příslučného typu oleje. Zkoušel jsem tuto směs namíchat se zeleným olejem od Husqvarny, ale stašně to čoudí - až je to nepříjemné. Chtěl bych se tedy zeptat, zda je nezbytně nutné dodržet pokyny v návodu k obsluze, když příslušný olej  (Husqvarna) používám k přípravě směsi do křovinořezu a motorové pily v poměru 1:50 (no spíše 1:40)? Nejde mi ani tak o úsporu oleje, ale spíše o to, abych nemusel dýchat ten hrozný smrad, ale abych tomu prdítku nějak moc neublížil. Popř nezná někdo důvod, proč se v některých 2-T motorech používá směs v poměru 1:25. Je nějaký konstrukční rozdíl mezi motory, u kterých je doporučený poměr 1:25, 1:40, 1:50?

Díky moc

Jimy

host - 26.238 (?), 9.9.2007 8:17
Já bych to viděl asi takto
https://www.zahrada.cz/forum/mala-mechanizace/dolmar-ps500-a-olej-1532/?retezec=olej%20stihl%201:100

Pokud byste tam nalil olej Stihl, který se ředí 1:100 a vy byste ho ředil 1:25, tak vám to bude kouřit ještě víc.

host - 2.122 (?), 9.9.2007 20:35
Existují oleje se sníženou kouřivostí a má je i Husqvarna.
Záleží na tom jakou má olej schopnost shořet. Zelený Husqvarňácký (s Husqvarnou nemá nic společného) bych řadil mezi nejhorší.
Možná dobrý na mazání řetězu.

host - 174.94 (?), 10.9.2007 0:58
V pořádných návodech,který vlastním i já je jasně psáno:minerální olej mísit 1:25,naproti tomu syntetický olej mísit 1:50.Pochopitelně olej pro maloobsahové motory-rychlootáčkové,to znamená pro křovinořezy,pily atd.,ne pro skůtry,nebo babety.Doporučován je u mé Hondy olej honda,ale současně,protože má horší dostupnost,je tam uvedena možná alternativa a to od Stihlu nebo Husqvarny,pochopitelně originály.Používám syntetiku 8let,nikdy jsem nic nečistil,ani svíčku.Zkušenost mi radí,že přehnaná údržba je spíš ke škodě a ztrátě času.Při používání kvalitního oleje se nemusím ničeho obávat.Proto když čtu příspěvky o špatné směsi,že se zadřel motor,tak se musím smát.To by tam snad nesměl být olej vůbec,nebo to byl hodně levný,třeba z obchoďáku.Benzín koupím vždy 5 litrů,ty namíchám 1:50,a klidně mi to může ležet venku v dílně přes zimu a po zimě ho vyjedu,tak jak je.Je vyzkoušený,že pokud olej je velmi kvalitní,tak dokáže mazat v pohodě i 1:100.Dalším faktem je,že mi to nekouří,a nepoznáte,že sekám 2-taktem.Navíc jsem nepocítil žádné snížení výkonu,vážně se vyplatí lepší olej,pak nemusíte uvažovat o přidání více oleje do benzínu,je to spíše na škodu,pokud se to přežene u toho minerála.Proto začaly dělat oleje,který to umažou při menším poměru,ale pokud se vám zdá 1:50 slabý u syntetiky,tak dejte 1:40,ale u minerálu by jsem to nedělal,protože pak nejenže zvýší kouřivost,ale i karbonuje,je to základní olej,pokud není vylepšen přísadami,které pak mění mísicí poměr k lepšímu.Možná vám někdo doporučí zvýšit podíl oleje v benzínu,ale musí současně připomenout negativa.Faktem je,že pokud píšu o alternativních olejích od jiných značek,doporučuji též syntetiku a doporučený poměr míchání udávaný výrobcem.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz