Palivo
|
|
|
|
|
 |
 |
|
putzig - (1), 24.6.2007 1:13, zobrazeno: 11464x
Je to chyba, keď použijem do vyžínača viac oleja,ako určuje výrobca? Výrobca uvádza pomer 1:40 (olej:benzín) t.j. na 1 l benzínu 25 ml oleja. Čo ak tam dám viac - povedzme 30-40ml? Dík.
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388), 24.6.2007 14:31
Než se dostanu k odpovědi, tak uvedu, že v návodu na obsluhu, který je úplný a správně přeložen je uvedeno, jaký olej používat, v jakém poměru a případné možné náhradní varianty. Z tohoto tedy vycházím při odpovědi - používáte výrobcem povolený - doporučený olej a poměr opět stanovený výrobcem na 1:40. Pokud je to tak, není důvod tam dávat více oleje. Jestli nemáte výrobcem doporučený olej, tak je většinou náhradní vhodný olej doporučován na jiný mísící poměr - vždy přidávat více oleje(např. 1:25,1:40 - proti 1:50), než je tomu u oleje uvedeném na prvním místě v návodu na přípravu paliva. Takže asi takto, nepokazíte tím nic, ale nic nezískáte kromě více zápachu ze spalin a zakarbonujete si motor, příliš bohatá směs má jiný bod vzplanutí - hůře to startuje a motor má nižší výkon. Nesprávně bohatší spalovanou směs pozná zkušený člověk již při pouhém seřízení karburátoru po záběhu podle výfukových plynů, takže více oleje v benzínu povede i k navýšení škodlivin ve výfukových plynech.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.107 (?), 30.6.2007 23:28
Už je to dost dlouho, kdy jsem v nějakém kutilském časopise přečetl zajimavou větu o českém člověku-kutilovi (není samozřejmě doslovná): Jakmile český člověk-kutil něco koupí, přečte si návod a začne špekulovat jak to vylepšit. Ať je to přístroj, stroj, nástroj, fotografická vývojka, herbicid - no zkrátka cokoliv, chce to vyzkoušet nějak jinak, že by to třeba mohlo fungovat lépe. A vůbec ho nenapadne, že na bezvadném fungování má největší zájem výrobce, aby jeho výrobky šly na odbyt.
Milda
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 80.111 (?), 15.7.2007 15:40
Úplně vždy to nemusí být pravidlem, protože mnozí výrobci mají zájem, aby se jejích zboží prodávalo stále, tak do toho dají nějaké blbítko, někdy je jích víc, než je zdrávo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 80.111 (?), 15.7.2007 15:42
Já bych to nedělal, protože olej může zanášet.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.22 (?), 8.9.2007 11:35
Chtěl bych se také zeptat k tomuto tématu. Koupili jsme neznačkový plotostřih MATRIX (asi 22 ccm, 0,5 kW) a v originálním i přeloženém návodu je uveden mísící poměr oleje s benzínem 1:25 bez udání příslučného typu oleje. Zkoušel jsem tuto směs namíchat se zeleným olejem od Husqvarny, ale stašně to čoudí - až je to nepříjemné. Chtěl bych se tedy zeptat, zda je nezbytně nutné dodržet pokyny v návodu k obsluze, když příslušný olej (Husqvarna) používám k přípravě směsi do křovinořezu a motorové pily v poměru 1:50 (no spíše 1:40)? Nejde mi ani tak o úsporu oleje, ale spíše o to, abych nemusel dýchat ten hrozný smrad, ale abych tomu prdítku nějak moc neublížil. Popř nezná někdo důvod, proč se v některých 2-T motorech používá směs v poměru 1:25. Je nějaký konstrukční rozdíl mezi motory, u kterých je doporučený poměr 1:25, 1:40, 1:50?
Díky moc
Jimy
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.238 (?), 9.9.2007 8:17
Já bych to viděl asi takto https://www.zahrada.cz/forum/mala-mechanizace/dolmar-ps500-a-olej-1532/?retezec=olej%20stihl%201:100Pokud byste tam nalil olej Stihl, který se ředí 1:100 a vy byste ho ředil 1:25, tak vám to bude kouřit ještě víc.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 2.122 (?), 9.9.2007 20:35
Existují oleje se sníženou kouřivostí a má je i Husqvarna. Záleží na tom jakou má olej schopnost shořet. Zelený Husqvarňácký (s Husqvarnou nemá nic společného) bych řadil mezi nejhorší. Možná dobrý na mazání řetězu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 174.94 (?), 10.9.2007 0:58
V pořádných návodech,který vlastním i já je jasně psáno:minerální olej mísit 1:25,naproti tomu syntetický olej mísit 1:50.Pochopitelně olej pro maloobsahové motory-rychlootáčkové,to znamená pro křovinořezy,pily atd.,ne pro skůtry,nebo babety.Doporučován je u mé Hondy olej honda,ale současně,protože má horší dostupnost,je tam uvedena možná alternativa a to od Stihlu nebo Husqvarny,pochopitelně originály.Používám syntetiku 8let,nikdy jsem nic nečistil,ani svíčku.Zkušenost mi radí,že přehnaná údržba je spíš ke škodě a ztrátě času.Při používání kvalitního oleje se nemusím ničeho obávat.Proto když čtu příspěvky o špatné směsi,že se zadřel motor,tak se musím smát.To by tam snad nesměl být olej vůbec,nebo to byl hodně levný,třeba z obchoďáku.Benzín koupím vždy 5 litrů,ty namíchám 1:50,a klidně mi to může ležet venku v dílně přes zimu a po zimě ho vyjedu,tak jak je.Je vyzkoušený,že pokud olej je velmi kvalitní,tak dokáže mazat v pohodě i 1:100.Dalším faktem je,že mi to nekouří,a nepoznáte,že sekám 2-taktem.Navíc jsem nepocítil žádné snížení výkonu,vážně se vyplatí lepší olej,pak nemusíte uvažovat o přidání více oleje do benzínu,je to spíše na škodu,pokud se to přežene u toho minerála.Proto začaly dělat oleje,který to umažou při menším poměru,ale pokud se vám zdá 1:50 slabý u syntetiky,tak dejte 1:40,ale u minerálu by jsem to nedělal,protože pak nejenže zvýší kouřivost,ale i karbonuje,je to základní olej,pokud není vylepšen přísadami,které pak mění mísicí poměr k lepšímu.Možná vám někdo doporučí zvýšit podíl oleje v benzínu,ale musí současně připomenout negativa.Faktem je,že pokud píšu o alternativních olejích od jiných značek,doporučuji též syntetiku a doporučený poměr míchání udávaný výrobcem.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|