Orebni navleky na Vari

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?)
16.1.2009 20:20

Jen bych doplnil, že jsem orební návleky zavrhl z uvedeného důvodu - horší manipulace a také montáž a demontáž není nic moc. Já jsem orbu často kombinoval s dopravou dřeva a třeba jeden den zapršelo, tak jsem jel do lesa a druhý den sa dalo orat. Tak jsem musel přehodit návleky, nebo to nechat a do lesa se nejelo. Jinak je zlepšení velké a dá se říci, že je to nesrovnatelné, zejména v těžší půdě. Kdybyste byl poblíž, tak Vám je půjčím na vyzkoušení a podle toho byste věděl, jak se rozhodnout. Použil jsem je jednou a nepoužívám je.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
mirokrto - (9) - 56.138 (?), 16.1.2009 8:23, zobrazeno: 8648x

Vsetkych zdravim.Pri orbe v zahrade mi presmikuju kolesa z dovodu lahkej hliny ktora nedava dostatocnu oporu kolesam.Stroju musim pomahat tlacenim cim zas dochadza k nerovnosti brazdy.Pomohli by orebne navleky?     Poradte.

host - 11.107 (?), 16.1.2009 16:29

Orebné návleky by pomohly a výrazně. Je třeba ale dbát zvýšené opatrnosti hlavně při otáčení. Orebné návleky zajistí dost dobrou záběrovou schopnost a při korekci a protipohybu obsluhy nic neproklouzne a lehce se stane,, že může stroj "utéct z rukou". Skratovací vypínač s pákou na levé rukojeti (mrtvý muž) je zde na místě. Samozřejmě pokud budou kola i s návleky obaleny a zalepeny hnojem či blátem může to znovu klouzat. Já orebné návleky mám a požíval jsem je. Nemám ale ten dnešní druh obručí na kolo. Šroubuji je z vnějšího boku k závažím čtyřmi inbus. šrouby. Nevím, jestli je to ve zkutečnosti nutné, ale u těch dnešních je postup nasazení upuštění kola, nasazení, přitáhnutí svíracích šroubů a nahuštění pneu. Myslím si, že pokud je vzorek pneu zánovní je toto nutné, ale nemám vyzkoušeno. Co ale mám vyzkoušeno je, že Vari, motor tehdy dvoutakt, s orebnými návleky dodá takovou tažnou sílu, že jsem ohnul u rádla na vyorávání brambor ten plocháč (nohu rádla) nastojato. Když jsem to vyztužil a kovář srovnal praskl závěs (nastavovací těleso). Svařeno - drží! Oboustranný pluh to dokáže ohnout v krku. To už není ale moje zkušenost. S Hondou jsem to ještě a raděj nezkoušel. Je třeba s tímto počítat a zařídit se podle toho. Taky na druhé straně nemá smysl tlačit Vari při orbě na to je tam motor. Určitou pomocí pro zmírnění odporu pluhu, zvláště v těžkých půdách, by mohlo být kolečko na patce pluhu. Toto domácí vylepšení nemám, protože čtyři kola na orbu jsou čtyři kola, ale zajímal jsem se tehdy o to a splaz se jen opíral o bok brázdy a patka šla těsně nad dnem brázdy a jelo to po tom otočném kolečku. To si myslím, že má něco do sebe.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 16.1.2009 20:20

Jen bych doplnil, že jsem orební návleky zavrhl z uvedeného důvodu - horší manipulace a také montáž a demontáž není nic moc. Já jsem orbu často kombinoval s dopravou dřeva a třeba jeden den zapršelo, tak jsem jel do lesa a druhý den sa dalo orat. Tak jsem musel přehodit návleky, nebo to nechat a do lesa se nejelo. Jinak je zlepšení velké a dá se říci, že je to nesrovnatelné, zejména v těžší půdě. Kdybyste byl poblíž, tak Vám je půjčím na vyzkoušení a podle toho byste věděl, jak se rozhodnout. Použil jsem je jednou a nepoužívám je.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz