host - 72.223 (?), 19.7.2009 18:27, zobrazeno: 6563x
Dobrý den,
mám za tz4k14k rotavátor. násuvný díl kardanu na hřídel traktoru nemá zajištění proti posunutí (jak je běžné u velkých traktorů) ale od pána, od kterého jsem to kupoval mi bylo řečeno, že je to v pořádku a že se mu s tím nikdy nic nestalo. Já už takové štěstí neměl. Když jsem pustil rotavátor trošku níže-kardan se posunul a vzpříčil se hřídeli. Výsledek je ten, že v hlavě kardanu jsou nechutné rýhy tam, kde být nemají a hlavně hřídel je ohnutý o dobrý centimetr od podélné osy. V zásadě jiné nářadí než rotavátor (kvůli hřídeli) nemám, takže mi to teď až tak nevadí. Ale protože neznám konstrukci TZ4K14K dopodrobna, nevím zda to nemohlo poškodit ještě něco. resp. jestli s tím mohu normálně jezdit? Zdá se mi, jako by v tunelu hučelo ložisko při větší rychlosti, a tak raději při cestovní rychlosti vypínám 4x4 a zadní náhon aby se hřídel netočil. Dále je cítit vůle někde mezi zadním portálem a středovým tunelem ve svislé rovině (cca 1mm). Známý říkal, že ta zadní hřídel není dělená (takže vyměnit jen koncový čep jako u velkých traktorů nelze) měl by to být jeden kus od středního kloubu až ke koncovému vývodu. Prosím, co byste mi poradili, doporučili, navrhli, atd... A ještě kolik tak zhruba může stát ten hřídel nový, případně i ložiska a montáž? Odhaduji tak 10tis Kč...? je to reálné? děkuji všem mnohokrát za příspěvky.
JK
|