Naviják a pluh pro ruční orbu

vlastikk1 - (3) - 6.84 (?)
25.1.2010 10:29

Rotavátot je dobrá věc.Malotraktor s rotavátorem mě udělal něco, co se podobá poli. Ale má to ke mě kus cesty, žiju mimo obydlenou oblast. Navíc na horách je země těžší a kamenitá. Taky potřebuju zaorat hmůj, ja zahrádku 2 ary se vše nevejde. Naviják a odpovídající nářadí vidim jako optimální řešení. Jen ho zhotovit. V tom vidim celý porobém. VL

Nějaké foto jsou k nahlédnutí zde.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 147.34 (?), 14.1.2010 11:31

ikdyby se podařilo na poprvé problémy vyřešit a postatvit ideální stroj, nataháte se s pluhem zpět na start a musíte být dva, jeden,co oře a druhý reguluje popř.vypíná a zapíná a "přepichuje" stroj o skýbu vedle

vlastikk1 - (3) - 6.84 (?), 25.1.2010 10:06

Stroj MF má sice závěs, ale pluh neutáhne, je to lehký a hrabe. Mám na horách problém i s originálním obracákem sena. Navíc chci použít i pro tahání dřeva, proorávání brambor... Rzchlost lana by měla být asi 1m za vteřinu. Clověla pro zapnutí a vypnutí stroje taky mám. Naviják považuju za nejrozumější řešení. VL

host - 142.65 (?), 19.1.2012 17:03

Zakracovat na koňském pluhu nedoporučuji nic. Pokud pluh nebude správně seřízen, tak se nadřete jak bulhar. Navíc se připravíte o možnost jednoduchého seřízení pomocí řetězu. Možná zmenšit plochu radlice, ale to bude na úkor obracení.

Samozřejmě velmi záleží na orané půdě, takže to snést může. Ale neryskoval bych to.

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 14.1.2010 11:50

Odporúčam Vám porozmýšľať nad bezorebným spôsobom záhradkárčenia - ušetríte fyzickú námahu, čas, aj vodu na polievanie. Používa sa pritom hlavne mulčovanie, na potlačenie vytrvalých burín kartóny.

V zahraničí tomu hovoria no-dig alebo no-till gardening.

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 147.34 (?), 14.1.2010 12:02

tak jsem na to kouknul a nevím co je náročnější, jestli přejet pluhem a zaorat hnůj nebo kopat, dávat dřevo, odpad z kuchyně, kompost,kartony a naspátak drny a vykopanou hlínu

host - 118.44 (?), 14.1.2010 12:12

Ano už jsem tu o svém vrátku psal ale je fakt že je o mnoho rychlejší a lepší orat vrátkem než rýčem.Motor s vrátkem mám s trny které vždy zabořím do země abych mohl orat a motor se mi nepohyboval.Oproti rytí je to stále 100:1 a nedá se to srovnat, a zaořu i to co bych se svojí frézou asi nezaoral. Každý způsob má svoje výhody a nevýhody a každý si musí vybrat co mu vyhovuje.

host - 221.214 (?), 18.1.2010 16:22

Nechcete zkusit rotavátor? takové ty háky - u solidnějšího stroje se půda dostatečně promíchá a provzdušní, je to převozitelné autem a určitě se to vyplatí půjčit. Podmínky půjčení neznám, mám svůj a dost ho využívám - v Polabí, lehká půda, je to bez problémů,  zahrabu i hnůj.. Vrátek je monstrum, bál bych se i prasknutí tažného lana a musí na to být dva. navíc i vedení pluhu nebude nic lehkého. A vyrábět to pro několik hodin práce v roce mně nepřijde efektivní.

Jirka

vlastikk1 - (3) - 6.84 (?), 25.1.2010 10:29

Rotavátot je dobrá věc.Malotraktor s rotavátorem mě udělal něco, co se podobá poli. Ale má to ke mě kus cesty, žiju mimo obydlenou oblast. Navíc na horách je země těžší a kamenitá. Taky potřebuju zaorat hmůj, ja zahrádku 2 ary se vše nevejde. Naviják a odpovídající nářadí vidim jako optimální řešení. Jen ho zhotovit. V tom vidim celý porobém. VL

Nějaké foto jsou k nahlédnutí zde.

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 14.1.2010 12:22

Možností je viacero - to čo citujete je tzv. nemecká kopa, používa sa na zužitkovanie väčšieho množstva drevnatých "odpadov" (napr. konáre z prerezávok). Je to pomerne pracný spôsob, ja ho ale používam lebo na záhrade nemám el. prípojku a nechcem konáre páliť. Tak ich zakopem, po čase zhnijú.

Základom je jednoduché mulčovanie, je to asi najmenej pracné zahrádkarčenie, netreba nič rýľovať ani orať, je menej roboty s pletím a v záhonoch je viac vlhkosti...

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 14.1.2010 13:10

K tomu mulčovaniu... celkom dobrý návod je tu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků11:11
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz