Mulčovat, či ne?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 253.2 (?), 1.6.2011 19:52, zobrazeno: 14630x
máme kolem domu a za domem rozlehlé zahrady (cca 20000m2). Cerlé roky jsme to sušili, ale už na to není čas. Uvažuji o koupi mulčovače. Slyšel jsem ale, že mulčování ještě přihnojí trávu a ta pak roste ještě víc-je to pravda? Myslíte že je pro ´mne mulčování vhodné?
dík za radu
Martin
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 73.3 (?), 2.6.2011 0:05
Mulčovat je možné jen v omezené míře. Např. jednou ročně mulčovat, když je tráva ještě nízká a jednou posekat bubnovkou a shrabat. Louka jinak začne eutrofizovat a vymizí byliny (často i vzácné, nemusíte je znát). Taky se pak rozmáhají nevzhledné kopřivy, bršlice apod. Každopádně mulčování jednou ročně hodně ulehčí práci. Já sekám bubnovkou 2 ročně 5 000m a všechno shrabuje a drží se mi tam střevíčník pantoflíček a vemeníček zelený. Kdybych začal mulčovat, jsou hned pryč. Jinak ta plocha je šíleně velká. Čím to sečete?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 179.249 (?), 2.6.2011 11:13
Mulčování je vhodné pro trávník na zahradě, kde jde o udržování pouze trávy, třeba v USA se na něj v poslední době hledí jako na všehospásné... U louky to tak jednostraně doporučit nelze. Spíš než mulčovat první seč bych doporučit sekat první trávu déle a následně mulčovat otavy. Do jara se mulč lépe rozloží a vstřebá. Každopádně pouze mulčovat bych z výše zmíněných důvodů nedoporučil.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.58 (?), 3.6.2011 17:28
Já jsem sekl bubnovou sekačkou roky a nyní mulčuji.Velký rozdíl ve složení travin není, ale v rozsahu a množství práce ano a to rozdíl je sakra velký. Mám i bubnovou sekačku, ale od té doby jsem ji nevytáhl z boudy.Vůbec se toho mulčování nebojte a strašením mechem apod toho taky ne. Nejvíc to kritizují ti co sečou bubnem a o mulčování jenom slyšeli z doslechu, tak ať si hrabou hráběma dál a odklízí seno, které dnes nikdo nechce a nepotřebuje, tak nač jej vyrábět.Pro Vás to bude úspora práce a pozemek bude v pohodě.
MB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 47.145 (?), 3.6.2011 17:59
A jak dlouho mulčujete, že máte tak jasno? 10let? A jaké je/bylo složení travin? A kde se vůbec plocha nachází?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.101 (?), 3.6.2011 22:07
mám docela velkou zahradu, časově je to 45min traktůrkem bez koše, jen vyhazuju, nemulčuju nesbírám, zůstávájí řádky ale trávník je pěkný a za pár dní není vidět, že by nějaká tráva zůstávala ležet. I přesto uvažuji letos po sezoně, kdy pujde traktor na servis, že nechám dát mulčovací sadu
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.58 (?), 4.6.2011 17:41
Dobrý. Už jsem to tady psal v jiném vlákně. Mulčuji 5 let, plocha 4000 m2 - zahrada užitková- stromy ovocné asi 60 ks- smrčky asi 100 ks - keře asi 40 ks apod. V sousedství les a louky a pole. Před zakoupení mulčovače sečeno asi 15 let bubnovkou a shrabováno na seno - úklid, odvoz, likvidace- to celé 3x ročně.Složení travin bylo podobné jak nyní- žádná zázračná změna jak tady někteří popisují se nekonala, stejně tak se nekonalo zamokření pozemku ani napadení mechem- konkrétně nevim co někteří mají proti mechu - ale mě se mech líbí a kdybych jej tam i měl, tak bych spával klidně.Celá tato změna způsobu sečení pro mě znamenala velkou úsporu práce a času potřebnou pro tuto činnost. Pro sečení užitkové zahrady je tento způsob adekvátní - zde nepotřebuji anglický trávní - ten mám doma kolem domu.
Mulčovač z těchto důvodů doporučuji. Jestli někdo chce kombinovat sečení a mulčování má možnost - já jsem na začátku uvažoval podobně, leč na toto zatím nedošlo.
MB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.110 (?), 7.6.2011 11:17
Zdravim,
rad bych se zeptal ktery mulcovaci stroj pouzivate? Mam pozemky o celkove rozsloze 6000m a rad bych poridil nejake mulcovaci zarizeni (idealne multifunkcni system, ke kteremu bych casem dokoupil rotavator,...)
Muzete prosim poradit z vlastnich zkusenosti, co jsem se dival tak moc moznosti neni Vari, Dakr?
Dekuji za rady
--mk
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 73.3 (?), 7.6.2011 14:27
Záleží na ceně. Pokud by jste měl v plánu nějaký jednonápravový stroj, tak Vari a Dakr jsou levnou variantou. Pak jsou samozřejmě dražší stroje zahraniční produkce s cenou 2x vyšší á la Agria, Koppl, Rapid, atd. Já mám zkušenosti pouze s Dakrem a asi bych ho nedoporučil a šel bych minimálně do Vari.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|