John deere X300R

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
7.2.2011 20:59

Děkuji vám, lépe jste to napsat nemohl.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 4.243 (?), 7.2.2011 14:16

Já sám nemám vůbec žádnou zkušenst s turbínou a kvalitou sběru vůbec, ale porovnával jsem si konstrukci, vybavenost a ovládání jednotlivých traktůrků a z toho co mě vyšlo je, že JD je na tom opravdu nad vešema značkama. Tedy i s cenou. Stejná "třída" a jen u JD jiná, lepší převodovka a taky suveréně nejdražší. To se ale nedá nic dělat. Já chápu a uznávám, že i tyto stroje pro JD někdo dělá a fascinuje mne, jak si všechny ty "svoje" dodavatele dokážou usměrnit k představám svým a že dbají na kvalitu je zřejmé. Netýká se to jen těchto zahradních traktůrků, ale asi všech strojů ve žluto zelené s jelenem ve znaku. Netrpím oním "žlutozeleným morem" a netvrdím že to tak je, jen mi to tak při mém bádání řipadlo. Taky mi vyšlo, že kdo nemusí hledět a korunu, zvolí vhodný stroj pro svoji práci a prošel si zkouškou různých značek nakonec uzná, že JD je nejdražší a nejlepší z výběru.

host - 191.214 (?), 7.2.2011 15:09

Ano, tak to skutečně při podrobnějším průzkumu trhu působí. Ovšem pouze na toho, kdo není líný obejít všemožné prodejce i uživatele všemožných značek a typů a ještě lépe sám něco prakticky poznat a vyzkoušet, což stojí velmi mnoho času. Pro řadu uživatelů je zcela dostačující informace  "za pár korun to jede a seče" a pak ty diskuze podle toho vypadají. No a právě tyto diskuse by mohly obrovskému množství lidí ušetřit neuvěřitelně mnoho času a peněz před koupí, což normální část populace chápe.

Počítám, že za chvíli budete napaden že jste prodejce JD. Mohl by tu třeba nějaký uživatel traktorů HQ popsat jak čistí ucpaný výhozový tunel klackem k tomuto účelu již předem připraveným při přejetí sebemenší krtiny nebo trochu vlhčí trávy a nebo by mohl popsat, jak je neskutečně zručný a šikovný, když už si na tomtéž stroji (za podobné peníze jako JD) po pár hodinách provozu povyměňoval už téměř všechny vodící kladky řemenic do kterých nechal výrobce instalovat místo pořádných ložisek čínské bláto. A přitom volí směr a rychlost jízdy pákou na blatníku...,místo dávkování přítlaku na pedál nohou, jak je to zvyklá většina lidí dělat i u aut.  A to jsou právě zdánlivé maličkosti, které pak tvoří celek. Jo ale chápu, za menší peníz se dá zvyknout na cokoliv.

Pokud chcete alespoň trochu objektivně takové stroje porovnávat tak zahoďte předpojatost k cizím výrobcům a pochopte, že v (nejen) USA je zvykem chovat se k zákazníkovi naprosto odlišně od Evropy, natož ČR.

A taky je zvykem zákazníků takové chování a služby vyžadovat, ale i zaplatit. Nikde jinde jsem neviděl takovou škálu všemožného příslušenství k zahradním traktůrkům jako u výrobců v USA (což není jen JD) a běžný český (a moravský i slovenský)kutil- zahrádkář by při jeho spatření vyskočil radostí.A fakt jsem u žádného jiného výrobce neviděl tak promyšlené a pohodlné ovládání. Ale to si musí každý ověřit sám, pro ty, kdo sečou pět minut týdně by to nemělo smysl řešit.

host - 4.243 (?), 7.2.2011 16:03

Nás oba může kdokoli napadnout že jsme prodejci. S tím já a asi ani vy nic nenaděláme. Za sebe můžu jen říct, škoda že nejsem, konečně bych měl zaměstnání, které by mě bavilo. Loni zde byl někdo, kdo si JD individuálně dovezl a scháněl ještě někoho "do kontejneru". Na druhé straně to lze olluvit i tím, že je tojen sekačka, tak proč do toho investovat víc než je nutné. I to chápu. Mě prostě jen zaujalo jak to mají obklíčené a jak to funguje. A to se týká i jiných a třeba v evropě vyráběných stojů. Když budu moc konkrétní tak třeba Goldoni. Když je v JD provedení a ve fabrickém je to nebe a dudy.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 7.2.2011 19:27

Pane hoste 191.214, prosím neumdlévejte a piště dál. Myšlenky obsažené ve vašich čtyřech výše uvedených příspěvcích by nejenže neměly zapadnout, ale měly by být dále rozvíjeny. Hloupý nespokojený zákazník musí pochopit, že jeho nespokojenost je pouze relativní. A díky vám mu zde je dopomáháno k tomu, aby zvěděl, jak strašně nespokojení jsou všichni ostatní zákazníci, kteří byli ještě hloupější a zakoupili si konkurenční výrobek. Mnohem nespokojenější! Jimi zakoupené výrobky se totiž samovolně rozpadají na prvočinitele již po úvodním zatažení za startovací šňůru. Takže náš původně nespokojený zákazník je vlastně šťastlivec. A svůj špičkový traktůrek si navíc může chytře vylepšit zakoupením některého z mnoha nabízených přídavných sběračů nesebraných žmolků trávy. Samozřejmě USA kvality a ceny. To se jiným zákazníkům nepoštěstí!

host - 191.214 (?), 7.2.2011 20:35

Bude to zbytečná debata ale budiž.

Jen byste to nemusel tak emocionálně hrotit - ale pokud Vám to dělá dobře...

Kolik takových strojů máte za sebou?  Nemám problém vidět problematická místa jednotlivých značek strojů a skutečně nejsem fanatickým zastáncem jednoho výrobce ale jak píšu výše - kdo si čas udělá a měl možnost vícero podobných strojů vyzkoušet tak ví své. Pro Vás příště holt více polopaticky, abyste si nemusel tolik domýšlet nevyřčené. Ale je fakt, že to možná pro nešťastného přispěvatele působí jaksi chlácholivě. Ale kdo zná tak ví, že mohl dopadnout ještě daleko hůř.Moje chyba, měl jsem se na něho vykašlat a nechat diskuzi v pozici JD je krumpl. Vše ostatní je lepší. Spokojen?

Ostatně o rozpadajícím se stroji tady dnes píše patrně servisman v jiném vlákně.S tím nemám nic společného a upřímně nesnáším ubohé příspěvky, ve kterých přitroublý provokatér vykřikne něco ve smyslu:    HQ je šmejd!,Stihl je šmejd! Dolmar je šmejd! Viadrus je šmejd!...K tomu mám myslím dost daleko a asi dělám tu hloupost, že k výrobku o němž něco vím přidám svou zkušenost. Četl jste ode mě o tom, že JD X300R má vnitřní turbínu, která se zalepuje trávou a je hlučná? To přesně jsem napsal.Jenže většině ostatních traktorů se výhozový tunel zalepuje m o k r o u t r á v o u úplně stejně často.

Nemůžu za to, že v USA mají výrobci nejdelší praxi ve výrobě podobných zahradních strojů, že je ostatní prostě napodobují. Navíc mají obrovské portfolio doplňků n e j e n ke sběru trávy, ale ke všem možným druhům činností na zahradách včetně práce se zeminou, sněhem apod.

Snad vidíte mou výtku českému zákazníkovi, aby požadoval po svém dodavateli za své peníze prvotřídní výrobky a služby.

Pokud by se stroj neprodával, buďto ho výrobce přestane nabízet, nebo jej přepracuje tak, aby byl plně funkční.No a od toho jsou právě takovéto debaty a ne marketingové řečičky výrobců - včas varovat před slabinami konkrétních strojů a naopak, proč nezdůraznit to, co je povedené. Dospělý a svéprávný jedinec si informace přebere a rozhodne, co je právě pro něho důležité.

Jak tomu ovšem pomůžou osobní útoky tedy fakt nechápu.

Buďte ujištěn že pokud bych objevil český nebo třeby mongolský stroj odpovídající technickým provedením ale i komfortem obsluhy a logikou ovládání spolu s životností a bezproblémovým servisem a zajištěnými dodávkami ND řadu let po skončení výroby - rád to uznám.

A za mě osobně : JD má pro mě skutečně od modelu X300 výše nejintuitivnější a snadné ovládání které zvládne i malé dítě a kdo viděl dvojitý systém filtrace vzduchu motorů Kawasaki tak ví o čem píšu. Koupit bych si ho ale nemohl protože potřebuji spolehlivě sbírat právě podzimní mokrou trávu a listí.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 7.2.2011 20:59

Děkuji vám, lépe jste to napsat nemohl.

host - 66.131 (?), 8.2.2011 13:31

Máte pravdu, že výhozové tunely se ucpávají i u traktorů jiných výrobců. Jenže tyto traktory lze rychle vyčistit např. kusem klacku. Tráva prostě propadne tunelem skrz sečení na zem. U JD X300R vyčistit plastový tunel není problém, lze ho ze stroje vyjmout. Vyčistit ucpanou turbínu, to již problém je.

Jedním z předchozích článků jste mě přivedl na myšlenku použít systém anglických strojů s mechanickým sběrem pomocí metliček, viz. sroje WESTWOOD. To by se ale musela vyřadit z provozu turbína?

Kdyby u X300R použily podobné sečení jako měl předchozí model LTR 180 (sečení bez turbíny) pouze předělat na offsetové nastavení nožů a trochu zvětšit výhozový tunel, pak by to byl ve své třídě nejlepší traktor na českém trhu.Dále si myslím, že takto těžký stroj mohl být osazen silnějším motorem.

host - 191.214 (?), 8.2.2011 15:29

To jejich řešení vyndání výhozového tunelu je jednoduché, tuším na 1 klip vzadu pod košem ale máte pravdu v tom, že celkem naprd. Nemyslete si ale, že u strojů bez turbíny u kterých vede úzký tunel prudce vzhůru dozadu je ucpávání menším náporem na nervy. I když to jde pročistit relativně snadno tak oddělávat koš za provozu když je z části plný a navíc co chvíli seskakovat ze stroje a čistit je prostě šílené.

U tohoto stroje by těch 18 PS mělo stačit(není tam moc přehnaná šířka záběru) ale to by asi právě nesměl pohánět tu nešťastnou turbínu. Ta mu bere výkon.

Tak jako se ostatním těžko smazává desítky let náskoku ve výrobě těchto strojů američany, zrovna tak těžko ostatní napodobí sběr mokré trávy u strojů "anglických". A jsme zase u specifik jednotlivých zemí ve vývoji strojů pro vlastní trh. Tam, kde v podstatě neustále prší (ale málokdy mrzne) budou mít pochopitelně nejlépe na světě zvládnutý právě sběr mokré trávy.  Není mi jasné jak by to šlo upravit, protože tvrdé plastové metličky jsou vřetenovitě na širokém rotujícím válci (obdoba našich rotačních kartáčů na prach) a tento válec je poháněn řemenem od motoru (předpokládám přes samostatně vypínatelnou spojku. Navíc je válec upevněn na mechanismu umožňujícím vcelku pohodlně za provozu jak kartáč uvést do provozu nezávisle na tom, jestli pracuje sečení (alespoň doufám), tak i upravit za chodu jeho přítlak. Válec má šířku jako celý stroj a do koše hází materiál přímo, bez jakéhokoliv tunelu. A to je právě ten fígl. Ta tráva se prostě ničeho cestou do koše nedotkne a nemá se co ucpat!

Tahle třístovka je prostě vynikající stroj pro toho, kdo seká skutečně za sucha, má čas a možnost to dodržet a nebude se pokoušet posekat a posbírat půl metru vysokou šťavnatou trávu v selském sadu. Je to stavěno na tzv.hřišťovou směs" a kdo si zakládá na sterilním "anglickém" trávníku na větší rovinaté rozloze by byl nadšen. Starší stroje stejné značky běžně fungují i po doslova desítkách odsloužených let, kdy u nich jejich majitelé měnili sotva oleje a brousili nože. Pro Vás by ale bylo nejjednodušší pokusit se někomu takovému stroj nabídnout a poohlédnout se skutečně po např. Countaxu...

Nejdřív se ale podívejte i na ceny "angličanů" v ČR, abyste na případné výměně neprodělal kalhoty. Na jejich webech se ale dají sehnat za rozumné ceny a vzhledem k tomu, že by z UK nemělo být započítáváno clo by nějaký takový dovoz měl být snadný.

Co se týče ND, na angličany(i když seriová ostrovní strojařina nikdy spolehlivostí nevynikala) bývají velmi levné a dostupné.

host - 66.131 (?), 8.2.2011 18:41

Můj X300R z roku 2007 je osazen motorem KAWASAKI 17 PS. Nyní jsou v prospektech uváděny motory 18 PS. Nevým od kdy se montují.

Jak jsem zmiňoval ten sběr,  tak jsem měl na mysli tažený kartáčový sběrač, u kterého, jak jsem někde četl, je vysokorychlostní kartáč poháněn vlastními nosnými koly.

host - 191.214 (?), 8.2.2011 18:47
Aha, tak pokud by Vám to takto jako souprava vyhovělo rozměrově tak je to jistě nejjednodušší řešení. Říkají tomu "sweeper" a radši si nějaké pořádně okoukněte.Nabízí je pod různými značkami kdekdo, včetně Bédi.Bylo by dobře, aby měl nastavení výšky sběru a aby nevyváděl nějaká překvapení při couvání.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz