Jaký kultivátor?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 8.245 (?), 13.8.2008 21:39
Prečítal som si vaše reakcie na MS od Mountfieldu. Ja mám staršiu MS 06 už 12 rokov, je to ľahký stroj, jednoduchý a velmi obratný. Ak chcem s ním orať ťažkú pôdu, je treba aby pribral váhu, vpredu takmer 50 kg, na kolesách ocelové návleky a prídavné závažia, v takejto výbave preore aj asfaltovú cestu. Je potrebné používať predný aj zadný náves, takto je možné sadiť zemiaky, aj ich ohrnúť. Rada - pluh treba vybaviť čerieslom, teda zvyslým nožom, ktorý pred samotným pluhom dokáže oddeliť oranú pôdu. Remeňový prevod je tamer primitívne jednoduchý, ale je veľmi lacný, ľahko opraviteľný a nestráca sa v ňom výkon tak, ako v prevodovke.Daľšia obrovská výhoda je v tom, že na rozdiel od VARI, kde je odstredivá spojka a na rozbeh potrebuje mať motor v otáčkach, prakticky nie je možné ísť pomaly, ste nútený ísť takou rýchlosťou, aby spojka zaberala, na MS O6 toto neexistuje, môžete ísť akoukoľvek rýchlosťou v celom rozsahu pracovných otáčok motora. Takto môžete veľmi ťažké pôdy zarastené pýrom a burinou orať na plnú hĺbku pri pomalom chode motora, motor to hravo zvládne, nehrozí poškodenie traktora a človeka nejde pretrhnúť, máte čas pomaly a detailne, takmer napresno poorať záhradu. Môžete s ním výsť na vlečku bez obáv, že preskočite na kufor svojho mercedesa. Je pravdou, že prídavné náradia sú jednoduchšie, takmer všetko sa dá zlomiť. Videl som pri práci aj iných makáčov s MS kami prípadne Vari systémom Zásadou je, ža každý svoj stroj chváli. Takto to robte aj vy a bránte svoj traktor do posledného dychu. Ale v jednom sme si všetci rovní. Po celodennom oraní budete tak zrobení, že akúkoľvek ponuku od najkrajšej ženy už nepríjmete. Na záver? Vari má oveľa lepšiu mechaniku, prídavné zariadenia, je ťažký a kope, používa nepraktickú spojku, hodí sa skôr na väčšie záhrady, tak kde je miesto na otočenie, vyvarujte sa dvojtaktného motora, a zvyknite si, že ak chcete od neho väčší výkon, bude to pri väčšiej rýchlosti, MS ka je ťahká s naozaj výborným motorm s malou spotrebou, ale treba, aby pribrala na váhe, ináč bude poskakovať na záhode ako splašený kôň, je fantastická na menšie záhrady, je výborne ovládateľná, prejde s ňou aj po mínovom poli, ja ju osobne používam aj v zime na vytláčanie snehu, štarť pri múnus 20 stupňoch nebol problém. Ale zabezpečte si dobrého zvárača, alebo sa to naučte sami. Náradie je naozaj mizerné. Tak a teraz sa rozhodnite, čo je lepšie... samozrejme moja MS-ka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 14.8.2008 13:39
To, že jste spokojen se svím strojem je dobře a přeji vám to. Že jste si vybral VARI jako " žebráčka" pro zdůraznění "předností" MS mě vůbec neuráží ani nepohoršuje, jak by jste si mohl myslet, ale dost lidí se vám bude po přečtení asi smát. Vždyť řešení např. zpátečky na vaší MS - kladka na hřídely vačky je vskutku výkřik tech. řešení. Jo a když jsme u té Vari - kdyby nebylo Vari, slováci by měli hovno a ne Agzat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 181.6 (?), 14.8.2008 22:13
Milý priateľu, vidím že ste skutočne silným a oprsklým kritikom MS-iek, škoda, že ešte neviete všetky technické detaily, to že napr, nemajú kladku na spiatočku všetky verzie, len niektoré. Čo sa týka Agzatu, čo je verzia Vari, robil som aj na tom, viem, o čom to je, za 12 rokov som sa našlapal hodne kilometrov za MS- kou ale čo to aj za Agzatom, súhlasím s vami, že MS-ky sú primitívne jednoduché, o tom niet pochýb. Ak však chcete technikú dokonalosť, učte to nie sú MS-ky. Skutočne Vari majú lepšiu mechaniku, prevodovku o tom niet pochýb. Ale majú svoje nedostatky a to najväčšou je odstredivá spojka a s tým spojené problémy a obmedzenia. Z väčšej dokonalosti vychádza aj oveľa vyššia cena. Naproti tomu opraviť prevodoku je oveľa náročnejšie, ako vymeniť klinový remeň. Ak chce niekto orať záhrady celej dedine, nech si kúpi Vari, ak niekto obrába svoju záhradku, a technicky zdatnejší, nech si kúpi lacnejší MS. nakoniec nech si každý kúpi to, čo mu je bližšie a čo si myslí, že je lepšie. Aj tak je to lepšie, ako motyka. A malá rada... pre vás osobne, vaše agresívne vyjadrenia by snáď patrili niekde na verejný chat. možno tam sa môžete vyrozprávať. Ale je to nakoniec vaša osobná vec. Ak tu niekto na začiatku položil otázku, čo je lepšie, to či ono, ľudia mu to odpovedali, ako vedeli. Ako aj vy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 14.8.2008 22:30
Celkem s posledním příspěvkem souhlasím po technické stránce. Jen jsem si všiml, že je i zde kritizovaná odstředivá spojka. Já jsem ji zatím jednou od r. 1995 preventivně vyměnil a Vari s motorem Honda používám dost intenzívně. Tímto bych chtěl jen vysvětlit, že problémy se spojkou jsou v první řadě způsobeny nesprávnou obsluhou plynu, kdy dochází k rázovým a ne plynulým záběrům spojky a dále velkým prokluzem - velká zátěž / malý plyn, nebo zařazená nevhodná rychlost. Potom se vytloukaly dle typu středové čepy, otvory v čelistích, nebo abnormálně opotřebovávalo obložení. Další chybou je výměna spojky bez ověření stavu tzv. hrnku - spojkového bubnu, kdy se větším opotřebením musí více roztahovat pružiny, tím brání záběru spojky od správných otáček a zároveň se unavují. Celkově bych Vari se 4 taktem Honda nesrovnával s MS, neboť z pohledu univerzálnosti a technického řešení je to podle mého názoru v jiné kategorii. Cena je vyšší, ale když by spočítal majitel MS čas, který věnoval vylepšením a nižší efektivitu práce, o dopravě v těžším terénu nemluvě, tak ten cenový rozdíl vyznívá úplně jinak.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.232 (?), 3.9.2008 21:48
Tyto stroje od Mountfieldu nedoporučuji :(Máme jeden už cca 8 let a přestože si ho šetříme bovdeny praskají, řemeny se protahují a sem tam něco upadne. S těmito stroji je velmi nesnadná manipulace, která dokáže i cca dvoumetrového chlapa se 115 kily pěkně potrápit. Na orbu nedostatečné, Na kultivaci je rotavátorem je to obrovský zápřah na ruce :( K mountfieldu jsem se uchylil kvůli finančnímu hledisku, když jsem se rozmýšlel mezi Vari a touto značkou. :(Potvrdilo se, bohužel heslo, že nejsem tak bohatý abych kupoval levné věci. (Vlastním 2bubnovou sekačku, kultivátor, pluh, brány, vyorávač atd.) V současné době jsem váhal mezi VARI a AGZATEM nakonec jsem zakoupil agzat s diferenciálem a jsem nadmíru spokojený. Samozřejmě ještě lepší by byla 4kolka, ale to by už bylo opravdu příliš. S agzatem jsem velmi spokojený, otočím se skoro na místě, snadné couvání 3 rychlosti dopředu 6,6 hp.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.1 (?), 8.6.2009 23:11
doporucuji MKS 60. mam ho osobne a je lepsi nez nabizi jini prodejci. MS 16 a podobne co nabizi mountfield, neni dobry jak cenou ani kvalitou. razeni hruza! MKS 60 ma i perfektni razeni a je bytelnejsi.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 93.17 (?), 21.9.2009 23:10
Pěkně zdravím všechny co mají MKS 60. Zrovna čtu tyto řádky a jsem před rozhodnutím zda MS07 nebo MKS 60. Osobně se mi více líbí MKS, ale chtěl bych jej s kolama 12 ale zas kvůli bubnovky to nejde tam se uvádí pouze 8. Kdo má s tím zkušenosti?Stačí bohatě ty kola 8?Chci si k tomu zakoupit rotavátor, pluh oboustraný pro orbu, radlici na sníh a jednobubnovou kosu. Děkuji všem za jakékoliv rady a tipy. Už jste to někdo měl v servise a kde jinak sháníte díly. Jaký motor na tom máte?Zvolit raději Kawasaki.
Děkuji za info a přeji hodně zdaru všem kutilům, zahrdkářům, apod. walica.lukas@centrum.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.160 (?), 22.9.2009 15:11
Proč si pořád pořizujete takový krámy? Na MS od Mountfieldu každý jen nadává, MKS taky nestojí za moc. Vari systém je jediný stroj, který dokáže fungovat při správném používání mnoho let opravdu spolehlivě a bez závad.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 181.210 (?), 22.9.2009 23:47
Dobrý.Mohl by jste to trochu více rozvést- myslím tím to že MKS nestojí za moc? Napište v čem je špatný, jakou s ním máte zkušenost-případně v čem je dobrý. Nebo to byl jen výstřel od boku? Ten dotaz je pro pána v příspěvku nade mnou. A zkuste to porovnat s Vari. Prostě to trošku rozeberte. Já mám osobní zkušenost ze všemi třemi stroji co jste vyjmenoval a musím říct, že MKS není vůbec špatná volba.Už jsem to tady v některém vláknu rozebíral MB.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.1 (?), 6.10.2010 11:13
zdravim. mam MKS60 s celim prislusenstvim. je to bytelny stroj se super prevodovkou a rozhodne bych za jiny nevymenoval, ani za vari, mf...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|