Jak sekat svah 600m2 bez elektriny?

host - 4.7 (?)
13.10.2011 9:20

V Holandsku je to tak, ze vlastnici velkych pozemkov maju povinnost mat nejake tie ovecky ci kozicky. Stat zas ma povinnost zazmluvnit firmy, aby sa o tie ovecky a kozicky starali (strihanie, dojenie, odber mlieka, krmenie v zime ci co vsetko). Zisk sa deli medzi majitela a firmu tak, ze nikto neprerobi. Vlastnenie neobrabaneho pozemku nad urcitu velkost tam nie je v sulade so zakonom ale maju to zorganizovane tak, ze nikto si nehadze slucku ze ma nejaku podu a nema na to cas. Nakoniec sa usetri aj na benzine na kosacky, na elektrike a zhodnoti sa poda ktora tam je.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 12.9 (?), 12.10.2011 16:29

Moc vsem dekuji za navrhy.

1.) rucni kosa. Mam ji rad, ale nejsem si jist zda by byla optimalni na kraceni treba jen 14denni travy. Navic by bylo asi treba kosit rano kdy je trava jeste vlhka, pak uz by to bylo tezsi. Navic kosit ve svahu je trosku tezsi nez na rovine. Ikdyz uznavam nesmrdi, nehluci, snadno se startuje .

2.) Ovecky jsou fajn, deti by byly nadsene. Narozdil od nekterych sekacek jim sklon svahu moc nevadi. Nicmene, jelikoz na zahrade nebydlime bylo by narocne jim zajistovat zakladni zivotni potreby, hlavne pres zimu. Navic jsem tady nekde cetl, ze spasaji travu nerovnomerne, podle toho kde jim vic chutna. A vzhledem k tomu, ze planujeme i zahonek se zeleninou, tak je mi jasne co by jim chutnalo nejvic.

3.) jako univerzalni reseni do budoucna ve forme jedineho nastroje vidim zatim krovinorez (treba i mene vykonny) a pravidelne sekat. Rotacni sekacka by vyzadovala zacisteni srpem nebo strunou. Krovak sice travu mozna sezvyka, ale protoze golf nehraju tak mi to nevadi. Pro pekne placek na sezeni bych proto mozna zvazil castejsi udrzu tou vretenovkou.

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 78.109 (?), 12.10.2011 20:10

My tedy sice máme elektřinu, ale jinak podobné zkušenosti - pozemek v dosti strmém svahu (až 45°), navíc nepravidelném - místy upraveno do teras, místy je přirozený svah, v horní části kolem domu je upravená zahrada s trávníkem, v dolní části víceméně divočina, sekaná tak jednou za měsíc až dva. Sekáme silnější elektrickou strunovkou (skoro křovinořez), ta se nám po různých pokusech (včetně kosy a srpu) osvědčila nejvíc, dostanete se s tím všude, seká na přijatelnou výšku, vezme i nějaké silnější plevelné rostliny a nevadí jí, když občas narazíte na nějaký ten kamínek nebo na nerovném povrchu zajedete do země.

A to za sebou tahámě šňůru -  s benzinovým křovinořezem budete na tom ještě pohodlněji (když si odmyslím hluk a pach benzínu).

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 12.10.2011 20:12

Dobrý večer. Čtu dobře 600m2. Božínku to je proužek 60 x 10m. Na to stačí kosa. Lidi co blbnete se sekačkama!  Kosit se dá i v podvečer to je taky rosa.  Zdeněk 

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 78.109 (?), 13.10.2011 0:41

Manžel seká kosou louku pod zahradou, nějakých 400 metrů. ale ve svahu, kde se kosa každou chvíli zapíchne do terénu nebo narazí na nějaký ten šutřík, je to otročina, žádná radost.

host - 157.35 (?), 13.10.2011 7:23

Je dobře že jsme se na té motorové kose shodli.Podívejte já vždycky říkám, že lidi jsou chytří a méně chytří, Ale jestli sekám 5 let stejnou zahradu a vyzkoušel jsem mimo traktůrku všechno a tím by to šlo na mojí rovině asi nejlíp a vrátím se nakonec k té silné motorové strunovce, tak asi vím proč.Kosou jsem sekával 500m a 5 m šírokou strouhu no jo ale to byla úplně jiná tráva(druh) jiná doba a jiný věk.Tou sekám pro králíky a ne aby si lidi kolem jdoucí klepali na čelo, když mě na jiném pozemku uvidí dva dny pižlat vlasatici a bodlák.Není to ani o pohybu ani o radosti.Je to ztráta času.

host - 4.7 (?), 13.10.2011 9:20

V Holandsku je to tak, ze vlastnici velkych pozemkov maju povinnost mat nejake tie ovecky ci kozicky. Stat zas ma povinnost zazmluvnit firmy, aby sa o tie ovecky a kozicky starali (strihanie, dojenie, odber mlieka, krmenie v zime ci co vsetko). Zisk sa deli medzi majitela a firmu tak, ze nikto neprerobi. Vlastnenie neobrabaneho pozemku nad urcitu velkost tam nie je v sulade so zakonom ale maju to zorganizovane tak, ze nikto si nehadze slucku ze ma nejaku podu a nema na to cas. Nakoniec sa usetri aj na benzine na kosacky, na elektrike a zhodnoti sa poda ktora tam je.

pxe - (16) - 165.81 (?), 14.10.2011 21:46

HQ128R mam, je k nej baleny 4-zub noz prave na vysoku travu. Travu prekne seka a nedrvi. Aj pekne uklada. Lanko, to je nieco ine, ale to je naozaj na docistovanie. Mam aj hlavu TriCut, ale ta ma neak neoslovila. Na vysoku travu pouzivam 4-zub a na docistenie lanko. HQ ma tempomat na max. 1/2 vykonu, ked ho zapnem, kludne mozem "kosit" plot, nic mu to nespravi a travu pekne odstrani.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz