Doporučte strunu, která se nespéká



                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?) 
12.9.2008 17:15

To s Vámi souhlasím p.R.B., jak jsem odkazoval na časopis Stihl, tak jsem tam o struně - její kvalitě a správném průměru psal, že je to obecně známá věc. To jen pro upřesnění, že toto bylo také zohledněno v minulých příspěvcích. Ale jen kvalitní struna to nevytrhne, i když je to základ pro eliminaci problémů s tavením struny, to jsem si vyzkoušel. Je to jako nový řetěz na nové liště, ale špatně napnutý.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 37.190 (?), 15.9.2008 16:29

Je vydět že moc nesekáte jinak by jste to nezlehčovali! Taky mám značku.Seče perfektně, vystřídal jsem už dost hlav ale všechny se zapékali.To samé ze strunami.Je to malá závada ale naštve!! Martin

   
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 12.9.2008 11:41

Pane M.P. jako strunovou hlavu u 154SB používáte? Solo mělo některé hlavy dost problematické a několikrát vystřídalo dodavatele! Jede typ právě trpěl pootáčením cívky a neustálým dotahováním struny. Možná, že je to právě ona, spolu s nekvalitní strunou pak mohou být problémy. Na druhou stranu vím, že M. prodává také struny Oregon, ale také hrubě nekvalitní Italské!

Radek

      
host - 179.2 (?), 12.9.2008 18:03

Když jsem vznesl úvodní dotaz na strunu, která se nespéká, nepředpokládal jsem, že se z toho vyvine tak obsáhlá polemika o příčinách spékání.

Pro ty, co se ptali v jakých podmínkách byla struna provozována sděluji, že byla sekána letošní druhá seč nepříliš kvalitního travního porostu bez křovin a náletu na příkrém svahu za venkovní teploty kolem 25 stupňů. Na poslední dotaz sděluji, že ke křovinořezu Solo SB 54 byla prodejcem dodána černá strunová hlava "Made in Japan". Ta mě připadá kvalitnější a konstrukčně lépe řešená, než Italská, kterou jsem měl (a stále ještě mám) u starého křovinořezu Oleo Mac. Musím potvrdit, že spékání struny jsem zažil i u tohoto relativně slabšího křovinořezu s výkonem 1,1kW při použití kulaté struny o průměru 2mm. Ke spečení došlo ale vždy při tom, když z mého pohledu křoviňák dostal pořádný "záhul". 

Z celé diskuse jsem došel k závěru, že existuje řada uživatelů, kteří se s problémem spékání struny setkali. Ti, kteří se ho snažili nějak řešit, vyzkoušeli různé "fígle".

Pro mě z toho vyplývá, že prozatím nevyhodím čtyřhrannou strunu z Mountfieldu, které mám ještě poměrně dosti velkou zásobu a zkusím experimentovat. Už se přesně nepamatuji, ale myslím že když jsem strunu kupoval, byla na cedulce jako výrobce uvedena firma Bison.   Určitě budu věnovat větší pečlivost navíjení struny na cívku, strunu zkusím předem namočit do vody, jak se některým osvědčilo a případně zkusím sekat za rosy (pokud se na těch stráních udržím na nohách). Uvidím jak se to osvědčí. Každopádně děkuji všem, kteří zde projevili svůj názor nebo své praktické zkušenosti a rady, ať už byly jakékoliv.

           M.P.

         
host - 212.195 (?), 12.9.2008 20:11

Prostě to trochu mázněte olejem a máte klid.Mám to odzkoušené z praxe.Zabrání to i tomu usekávání struny těsně u hlavy.Opravdu nezáleží na tom jakou strunu, popř hlavu nebo vyžínač používáte.Funguje to skvěle.

            
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 12.9.2008 20:32

To si myslím taky, za předpokladu, že v běžných podmínkách bez oleje,  bude skutečný rozdíl v kvalitní struně -pokud ta bude mít vyšší teplotní odolnost a v nekvalitní struně - zde se ten problém projeví více. Ale pokud strunu namažeme, tak tření eliminujeme a když není tření, není ani teplota. Potom ani struna horší kvality nedosáhne bodu tavení. To potvrzuje informaci ze Stihlu, kde se problém bere. Právě když si pohrajeme se správným navinutím struny, tak když už, tak se problém objeví - při nenamazané struně - pouze na prvním závitu, ten se totiž povoluje a napíná a taví. Ještě jsem nevyzkoušel to stejné, ale s namazanou strunou - co bude dělat první závit. Logicky by měl vydržet a neslepit se. Záleží co budeme sekat a jak dlouho struna bude vystavena v jednom bodě tomuto namáhání. Pokud bude třeba strunu častěji prodloužit, tak by to neměl být takový problém.

            
host - 83.112 (?), 12.9.2008 20:41

Osobně mám nejlepší zkušenost se čtyřhrannou strunou Oregon -šedivá s hliníkovým práškem, na průřezu čtvercová nikoli hvězdička (ta byla horší).Bohužel tato struna patří zároveň k těm nejdražším.

               
host - 120.120 (?), 13.9.2008 9:09
Včera jsem si vyhrál s namotáním struny, závit po závitu, pěkně dotáhlý. Dalo to práci. Jel jsem pouze na plný plyn, zkrátka dle doporučení stilu. Výsledek mě překvapil, proto že zapékání se ještě zintenzivnilo ve srovnání s předchozí situací, kdy jsem používal strunu ledabyle namotanou a otáčky kolísající. Spíše to souhlasí s panem 179.2 kde píše =Ke spečení došlo ale vždy při tom, když z mého pohledu křoviňák dostal pořádný "záhul".= Mě ta rada ze stilu nefunguje a nevím přesně proč?. Zkusím ještě příště strunu s olejovým povrchem jak tu poprvé uvedl pan 44.138 i když se o uvedené možnosti stihl nezmínil. Nevím však jakým olejem ji natřít, nebo je to jedno?
                  
host - 67.226 (?), 13.9.2008 9:17

Můžete popsat jak se to spékání projevuje? To musíte hlavu rozdělat a struny od sebe odtrhnout? Dejte tu někdo foto, prosím.

                  
MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 187.141 (?), 13.9.2008 10:21

Nesledoval jsem diskusi zcela přesně (nikdy jsem se s tímto problémem nestetkal), ale domnívám se, že "ledabyle" navinutá struna tím, že závity neleží celou délku vedle sebe a tím mají méně dotykových bodů tak nemají příležitost se tolik spéci.

Pokud jsem se ale díval dobře, nikde nepíšete, zda se jedná jen o poslední závit (y) nebo o celou délku navinuté struny, případně je-li struna připečena i k cívce. To by mohlo ledacos napovědět - zda se jedná o zahřátí struny od cívky (hlavy) nebo o zahřívání od volného konce na sekání.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika