Doporučte strunu, která se nespéká



                     
host - 120.31 (?) 
8.9.2008 7:16

Já tomu teda moc nerozumím, ale jen mě napadlo jestli to nemůže být tím že používáte strunu tam kde by bylo lepší použít např. čtyřzub.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 146.58 (?), 8.9.2008 8:05

Měl jsem podobný problém hlavně u laciných vícehraných strun.Zkuste kulatou Stihl s uhlíkovým středem, cena asi 500kč za 50m.Je dražší ale mín ubívá a nespéká se.

                     
host - 91.21 (?), 8.9.2008 21:29

Místo struny lanko, ještě by mne zajímalo jaký sečete porost?

                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 8.9.2008 22:10

Podívejte se sem www.stihl.cz/navi/zabava/files/leto_2008.pdf, strana 10   - odpovědi na dotazy. Tam je podstatné vysvětleno. Podle mě spékání struny způsobuje to, že při proměnných otáčkách - podle zatížení a velikosti odstředivé síly -  se pracovní část struny a první závit více napíná a povoluje. Tím se struna více tře o sebe na prvním závitu, kdy se může povolit a vyšší teplotou dochází k tepelnému narušení struny v místě tření.Max.možná eliminace kolísání otáček tento jev odstraní. Např. tedy to, že sečeme s plným plynem a nebrnkáme po plynu, neboť tím se neustále mění otáčky i u silného stroje a struna se uvolňuje a napíná pořád při každé větší změně otáček. Nebo naopak  slabý stroj ve vysoké trávě, navíc třeba se silnější strunou má velké předpoklady k zapékání struny, přetěžování, a při posledních závitech struny se ještě začně poškozovat i bubínek cívky.  Další okolnost je kvalita struny, její vhodnost, ale to je obecně známá věc.

                     
host - 44.138 (?), 9.9.2008 9:05
K tomu aby se struna zapekla, potřebuje vysokou teplotu. Třením sice vzniká teplo, ale to je adekvátní energii zmařené. Změnou otáček se může struna povytahovat a zase zatahovat, jenže to se děje v řádu milimetru a zmařená energie je téměř nulová. Největší ztráta energie je v konečkách struny, které se třou o trávu a třením strunové hlavy o zem. Nějaké teplo se přenáší z převodovky. Je to vlastně skoro celý výkon stroje, který se třením mění v teplo. Když je kladných faktorů hodně, struna se zapeče. Jestli si ale někdo myslí, že když přeruší žnutí a chytne konce strun tak budou horké je na omylu. Horké jsou pouze při práci (suchá tráva a pod), jak přestane tření, struna se vysokým tlakem vzduchu (stroj se nezastaví okamžitě) opět ochladí. Zapékání se sníží prací spíš v ranních hodinách kdy ještě není moc teplo, strunou která vydrží vyšší teplotu, strunovou hlavu pokud možno netahat po zemi. Napadlo mě použít strunu s mastným povrchem, ale to nemám vyzkoušeno, proto nemohu doporučit.
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 9.9.2008 19:15

Tření struny o konečky - resp konec struny je pracovní část - určitě vyvolává zvýšení teploty, ale pouze na konci struny, ale nedosahuje tavné teploty struny ani na konci!! Pokud bychom uvažovali o takové teplotě, která strunu spéká, tedy, že struna měkne až do částečně tekutého stavu - viz. slepená struna na cívce - první závit, nebo místo, kde je poslední kontakt struna/struna/cívka před vstupem do průchodky, tak je tření o sečenou trávu a tím přenos teploty na cívku strunou nemožné. Je to prostě proto, že pokud by se struna zahřála na takovou teplotu v délce - od konce po cívku - tak se natáhne a utrhne, nebo by se namotala natažená tenká na hlavu. Když se podívám na konec struny po sečení, je obroušen a materiál struny - ani ihned po zastavení hlavy o zem po plném výkonu nemá teplotu, která stojí za zmínku, taktéž nemění své elastické vlastnosti. Proto nesouhlasím s tímto názorem, že se spékaní a slepování struny na cívce děje vlivem teploty, která se přenáší od konce struny - pracovní části, která seče. P.Petře souhlasím, ano další změny napnutí struny způsobují rozdílné odpory - tvrdší stvoly trávy, překážky, při takovém odporu navíc klesají otáčky a snižuje se odstředivá síla, která strunu napíná, potom se zase zvýší otáčky a tah - napnutí struny je větší. Vysokými otáčkami je odstředivá síla velká a  také tlaky na překřížené struny, navinuté na sobě jsou velké, potom je bodový vznik tavné teploty jen jasný důsledek těchto vlivů.

                     
host - 64.138 (?), 9.9.2008 19:15

J.S.: presne tohle jsem tu psal pred par dny. A jiste je to tak. Jen bych spis nez kolisani otacek tento vliv prisuzoval narazum struny o pevne prekazky - razy a zmeny v tahu. Navic se snizi otacky a tak i odstrediva sila pusobici na strunu se zmensi. Potom jsou velke zmeny s tahu a tim i pohyb v civce. To vse jeste zhorsi spatne navinuta struna.

Vysvetleni trenim o sekany porost a prenos tohoto tepla do civky povazuji za chybne. Struna ma minimalni prurez a nizkou tepelnou vodivost.

Pokud by se teplo prenaselo od hridele/prevodovky, musela by se zapekat spodni vrstva struny. Zapeka se naopak te vrchni. Navic teplota hlavy pri sekani neni snad ani 50 st.C

Petr

                     
host - 51.22 (?), 9.9.2008 20:58

dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali tato diskuze je i k elektrickému vyžínači.Vlastním Johnsered 2500 v elektrice a mám stejné problémy.Děkuji

                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 9.9.2008 21:09

Důvod problému je  stejný a mě to také dělala struna na el. strunové sekačce, když jsem ji přetížil, resp. použil ve vyšší trávě, nebo husté trávě. U těchto slabších strojů zejména je důležitý průměr struny a její správné navinutí - dotažení závitů na cívku. Slabší struna nevydrží, třepí se, silnější struna značně zatěžuje motor a převody vyššími odpory. Proto je velmi důležité použít správný průměr struny, dle výrobce přístroje.  

                     
host - 152.7 (?), 9.9.2008 21:03
Taky se priklanim k nazoru, ze se struna zapece trenim mezi zavity v civce pri zmene zatizeni pri najeti napr. do hustsiho porostu. Tento problem jsem mel s hranatou strunou. Bod tani polyamidu z ktereho je struna vyrobena je 180°C Z.M.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika