Co použít na zanedbaný trávník?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 191.69 (?), 11.6.2010 13:48, zobrazeno: 16310x
Pěkný den,
pustil sem se do krášlení 3000m velkého sadu, za několik let všue byly nálety a metrová tráva. Nálety i trávu sem posekal, teď tu je pouze prořídlá tráva, spousta deseticentimetrových pařízků cca 1-3cm od náletů, mech a mnoho malých zarostlých větvý co postupně opadávali s přestárlých stromů. Otázka tedy je, jak se zbavit malých pařízků? (uřezat u země křovinořezem?) Jak se zbavit staré trávy a spíše mechu který pohlcuje trávu? (Kultivátorem?či celý sad přeorat?) Nechci tam žádný golfový trávník, jen bych byl rád kdyby tam rostla tráva a zbavil bych se pařízků. Předem dík za radu, za taktiku jakou mám použít, či jaký stroj mám použít k největšímu efektu.
Marek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 105.8 (?), 11.6.2010 14:03
Zdravím Vás, řešil jsem něco podobného, plocha byla menší.Na pařízky a výmladky je nejúčinnější krumpáč, vykopat pod úrovní terénu. Pak celou plochu několikrát převláčet branami a vytrhat mech a stařinu a celkově urovnat. Eventuálně můžete poházet mletým vápencem. S trávníkem ve stínu stromů bude problém. Tam se víc daří mechu a podobné nežádoucí vegetaci.
Jirka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.179 (?), 11.6.2010 15:40
Napřed si rozmyslete, jaký trávník byste chtěl mít. Pokud stačí ten stávající, pak se zbavíte pařízků do 3 cm průměru buď dobrým křoviňákem (ale trpí), lépe bubnovou sekačkou, nechcete-li použít krumpáč. A potom sekat a sekat. Do tohoto terénu ale nemůžete s kultivátorem, protože byste jej na pařezech zničil. Pokud chcete mít lepší trávník, tak zničit plevel, zorat, vybrat dřevo a založit nový trávník. Ale při této variantě hodně bolí záda.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.69 (?), 11.6.2010 19:37
dík za reakce,
kolikacentimetrove pařízky je schopen silný kultivátor pravděpodobně zlikvidovat? Uvažuji že bych pracně, ručně vysekal větší pařízky a zbytek zkultivátoroval...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.179 (?), 11.6.2010 22:10
Čemu říkáte silný kultivátor? Hobby stroj z marketu, farmářský nebo za traktor? Osobně bych nepoužil raději žádný. I poměrně dobré mají tloušťku nožů kolem 5 mm a ikdyž jsou kalené, tak je na dřevě můžete poškodit. Snadnější je orba. Mám podobný pozemek a nechal jsem u země useknuté nálety na místě. Každoroční výrůstky jsou menší než tráva a běžně je šeču křoviňákem, ale nesmí pařízky čouhat nad terénem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.31 (?), 11.6.2010 22:29
Mě se tedy podařilo podobnou džungli zkulturnit celkem bez práce tak, že jsem ji na podzim třikrát stříkal Roundupem, po letošní tvrdé zimě jen vyhrabal co šlo a do rozhrabaného osel travním semenem. Vzešlo to a je to opravdu něco jako trávník a ne plevelník jako předtím. Sel jsem trochu hustěji tak převládá tráva a ne plevel. Je to jak medvědí kožich. Některých plevelů se zřejmě trvale zbavit nelze. Leda tak celou plochu vyrýt buldozerem a navézt úplně novou zeminu. No green se dělá trochu jinak ale i tam neustále bojujete s plevelem. Akorát už na jiné úrovni.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 4.78 (?), 11.6.2010 23:09
Dobrý den Marku.
3000 m je už vcelku slušná plocha, pokud je náletový pařízek jeden vedle druhého je důležité vědět, jak je to se stávajícími stromy a kolik jich chcete /nechcete zachovat. Pokud se chystáte sázet nové dřeviny, a staré vzrostlé stromy budete likvidovat, třeba i jen částečně, a vzniknou Vám souvislejší větší plochy, oslovil bych v blízku majitele traktoru, plochu na hulváta zoral, Vyčistil od kořenů náletových dřevin, srovnal bránami. Velké kořeny zlikvidovaných stromů samozřejmě musíte předem vykopat.
Na srovnanoiu plochu zasijete trávník, a je to bez kompromisů, rychlý kvalitní výsledek bez Never Endig Storry - opakované ikvidace rašících přehlédnutých náletů, ohnuté osy sekačky a jiných kratochvílí, trvajících týdny a měsíce. NAvíc, bez ohledu jaký druh trávníku chcete mít, bude výsledek homogenní a hezký. Budete se moci věnovat zušlechťování zahrady bez vysilující opakované likvidace náletů.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|