Co použít na zanedbaný trávník?

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 134.102 (?)
12.6.2010 0:00

Plevele nelze z trávníku odstranit nadobro, konec konců proč se tím trápit, dokud nezačnou vytvářet monokulturu. Ta je stejně běžnější na zanedbaných zahradách než obyčejné louce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 191.69 (?), 11.6.2010 13:48, zobrazeno: 16310x
Pěkný den, pustil sem se do krášlení 3000m velkého sadu, za několik let všue byly nálety a metrová tráva. Nálety i trávu sem posekal, teď tu je pouze prořídlá tráva, spousta deseticentimetrových pařízků cca 1-3cm od náletů, mech a mnoho malých zarostlých větvý co postupně opadávali s přestárlých stromů. Otázka tedy je, jak se zbavit malých pařízků? (uřezat u země křovinořezem?) Jak se zbavit staré trávy a spíše mechu který pohlcuje trávu? (Kultivátorem?či celý sad přeorat?) Nechci tam žádný golfový trávník, jen bych byl rád kdyby tam rostla tráva a zbavil bych se pařízků. Předem dík za radu, za taktiku jakou mám použít, či jaký stroj mám použít k největšímu efektu. Marek

host - 105.8 (?), 11.6.2010 14:03
Zdravím Vás, řešil jsem něco podobného, plocha byla menší.Na pařízky a výmladky je nejúčinnější krumpáč, vykopat pod úrovní terénu. Pak celou plochu několikrát převláčet branami a vytrhat mech a stařinu a celkově urovnat. Eventuálně můžete poházet mletým vápencem. S trávníkem ve stínu stromů bude problém. Tam se víc daří mechu a podobné nežádoucí vegetaci. Jirka

host - 157.179 (?), 11.6.2010 15:40

Napřed si rozmyslete, jaký trávník byste chtěl mít. Pokud stačí ten stávající, pak se zbavíte pařízků do 3 cm průměru buď dobrým křoviňákem (ale trpí), lépe bubnovou sekačkou, nechcete-li použít krumpáč. A potom sekat a sekat. Do tohoto terénu ale nemůžete s kultivátorem, protože byste jej na pařezech zničil. Pokud chcete mít lepší trávník, tak zničit plevel, zorat, vybrat dřevo a založit nový trávník. Ale při této variantě hodně bolí záda.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 11.6.2010 16:42

Dovolím si namítnout, že křoviňákem dřevité pařízky z výmladků neodstraníte, pouze je zkrátíte. Pak vám budou několik let vadit při sekání. Pokud je neodstraníte zcela, budou mít stálou tendenci obrážet a vyhánět nové letorosty. Abyste se jich definitivně zbavil, je nutné oddělit jejich kořeny těsně pod kmenovým krčkem. To bohužel křoviňákem ani bubnovou sekačkou nelze. Nepreciznější metodou je opravdu krumpáč, ale tato metoda je pracná, pomalá a fyzicky namáhavá. A pak už zbývá jenom traktor s vhodným pluhem a šikovným traktoristou.

host - 191.69 (?), 11.6.2010 19:37
dík za reakce, kolikacentimetrove pařízky je schopen silný kultivátor pravděpodobně zlikvidovat? Uvažuji že bych pracně, ručně vysekal větší pařízky a zbytek zkultivátoroval...

host - 157.179 (?), 11.6.2010 22:10

Čemu říkáte silný kultivátor? Hobby stroj z marketu, farmářský nebo za traktor? Osobně bych nepoužil raději žádný. I poměrně dobré mají tloušťku nožů kolem 5 mm a ikdyž jsou kalené, tak je na dřevě můžete poškodit. Snadnější je orba. Mám podobný pozemek a nechal jsem u země useknuté nálety na místě. Každoroční výrůstky jsou menší než tráva a běžně je šeču křoviňákem, ale nesmí pařízky čouhat nad terénem.

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 134.102 (?), 11.6.2010 21:46

Pokud byste se letos k likvidaci pařízků nedostal, potřete řezné rány přípravkem Garlon nebo neředěným glyfosátem (Dominátor, Roundup aj.), jinak budete příští rok na začátku. Na vykopávání podobných náletů se mi maximálně osvědčil lesnický nástroj, jehož správné jméno neznám , vypadá to trochu jako krumpáč, z jedné strany je motyčka a z druhé sekerka.

host - 175.31 (?), 11.6.2010 22:29

Mě se tedy podařilo podobnou džungli zkulturnit celkem bez práce tak, že jsem ji na podzim třikrát stříkal Roundupem, po letošní tvrdé zimě jen vyhrabal co šlo a do rozhrabaného osel travním semenem. Vzešlo to a je to opravdu něco jako trávník a ne plevelník jako předtím. Sel jsem trochu hustěji tak převládá tráva a ne plevel. Je to jak medvědí kožich. Některých plevelů se zřejmě trvale zbavit nelze. Leda tak celou plochu vyrýt buldozerem a navézt úplně novou zeminu. No green se dělá trochu jinak ale i tam neustále bojujete s plevelem. Akorát už na jiné úrovni.

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 134.102 (?), 12.6.2010 0:00

Plevele nelze z trávníku odstranit nadobro, konec konců proč se tím trápit, dokud nezačnou vytvářet monokulturu. Ta je stejně běžnější na zanedbaných zahradách než obyčejné louce.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 11.6.2010 23:09

Dobrý den Marku.

3000 m je už vcelku slušná plocha, pokud je náletový pařízek jeden vedle druhého je důležité vědět, jak je to se stávajícími stromy a kolik jich chcete /nechcete zachovat. Pokud se chystáte sázet nové dřeviny, a staré vzrostlé stromy budete likvidovat, třeba i jen částečně,  a vzniknou Vám souvislejší větší plochy, oslovil bych v blízku majitele traktoru, plochu na hulváta zoral, Vyčistil od kořenů náletových dřevin, srovnal bránami. Velké kořeny zlikvidovaných stromů samozřejmě musíte předem vykopat.

Na srovnanoiu plochu zasijete trávník, a je to bez kompromisů,  rychlý kvalitní výsledek bez    Never Endig Storry -  opakované ikvidace rašících přehlédnutých náletů, ohnuté osy sekačky a jiných kratochvílí, trvajících týdny a měsíce. NAvíc, bez ohledu jaký druh trávníku chcete mít, bude výsledek homogenní a hezký. Budete se moci věnovat zušlechťování zahrady bez vysilující opakované likvidace náletů.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz