Chci si koupit sekačku, prosím poraďte
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.243 (?), 29.1.2010 7:36
Milá paní, Pokud máte jistotu, že si v tom Mountfieldu vytočíte 50% slevu, pak ano, kupte tam.
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.18 (?), 30.1.2010 18:41
Dobrý den. Také se připojím k debatě. Poradím vám následovně. Zaprvé jak velkou plochu chcete udržovat, což je daná u vás 1200m, v tom případě pouze bezínovou. Já bych vám doporučil šíři 47 - 53 cm. Zadruhé zahrada je na rovině nebo ve svahu, tím pádem sekučku s pojezdem nebo bez pojezdu. A pak už záleží na vašem pohodlí co byste si vybrala navíc Elektric. starter, více rychlostí pojezdu, zber trávy do koše - boční odhoz trávy - recycler system atd.
Nazávěr vše je o penězích.
Vše je na vás přeji štěstnou ruku při výběru.
p. Jiří H
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.2 (?), 29.1.2010 8:22
Paní Mervartová. Já jsem si sekačku v tomto obchodu koupil už před mnoha lety. Dodnes a to bych rád zdůraznil, nebyl vůbec žádný problém. A je to normální sekačka. Záběr tuším 51cm, hořčíkový skelet. Seču pravidelně plochu přes 2000m2 a pokud není nějak narostlá tráva, bývám hotov za 2 hodiny. Pokud na sekačce něco dělám, tak brousím nůž a dolévám benzín. Jo, loni jsem kupodivu vyměnil olej, který jsem měl vyměnit už před rokem. A když si vzpomenu, tak vyklepu vzduchový filtr od nečistot. Nic víc. Jsem velmi spokojený. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
host - 118.44 (?), 29.1.2010 9:00
Já jsem přišel k sekačce z mountfieldu tak že když jsem si prohlížel sekačky v této firmě, tak za mnou přišel starší pán že si tu koupil asi před půl rokem sekačku bez pojezdu a že by mi ji prodal a koupil by si z pojezdem, nabídl mi slevu 1000kč a hned mi ji šel ukázat do auta byla k tomu poukázka na posezonní prohlídku zdarma a benzín což jsem nevyužil.Mám ji asi 5 let nic mi zatím neupadlo seče bez problémů jen brousím nůž a dolévám benzín, má plechové šasi takže je náchylné na rez tak to někdy oškrabu od nánosů trávy a na podzim před uskladněním očistím lépe a nakonzervuji.Naproti tomu si můj známý koupil alko vyšperkovanou mašinu s pojezdem ložiskami v kolech, regulovatelným plynem, centrálním nastavováním výšky a nevím čím vším opravdu se mi líbila ale stála 3x tolik a asi po roce lepil plastová kola která se rozsypala okolo ložisek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.185 (?), 29.1.2010 9:41
Je to poměrně zajímavé- sekačky od Mountfieldu jen jezdí a jezdí, to hlavně proto, že si vybrali velmi dobré dodavatelské firmy. Stejné zkušenosti mám i já s některými jejich sekačkami. Nevím však, jestli se kolo štestí vyplatí, to byste si musela vytočit aspoň 30% slevu, jinak vůbec ne.
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.43 (?), 29.1.2010 12:25
Vážená paní, a ostatní doporučuji vám si zjistit několik věcí :
1. Motor -většina sekaček má dnes motory Bridge Straton, ale i tam jsou rozdíli.Bridge Straton výrabí motory různých kvalit, nejlepší je kategorie Intec. Jsou motory kde musíte nasávat bezín primerem (po čase odchází),nebo jim musíte nastavit sytič (Honda) atd. a jsou motory které mají automatiku. Dále motor by měl mít výkon alespoň 5 koní, aby se vám nedusila a vzala i vyšší trávu.
2. Kolečka - uložení koleček na kuličkových ložiskách zjistíte snadno, stačí sekačku přizvednout a kolečko protočit. Sám uslyšíte jestli běží hladce nebo drhne, nebo se netočí vůbec, protože je naražený na hřídeli. Hůř se zjišťuje jestli je uložený na dvouch nebo jednom ložisku. Z jekého materiálu je kolečko vyrobené? a jak? Plastová "loukoťová" kolečka rádi praskají. Palstové "pneumatiky" prokluzují. Existují sekačky z hliníkovými koly ale ty jsou cenově podstaně jinde.
3.Šasí - většina šasí je z ocelového plechu. Tady bych doporučil přezkoušet jeho pevnost, pokud vám budu pod rukou pružit není buď dost silný (min.3 mm) a nebo "ocelový" plech není až tak "ocelový". Plastové šasí bych nebral, po čase odejde stejně jako ocelové, navíc je křehké a snadno praskájí. Jedinou alterntivou je šasí z hořčikové slitiny (určitě je dělá Husqvarna) jehož drobnou nevýhodou je vyšší váha sekačky (ale za to vás přežije).
4.Pojezd - předpokládám, že chcete sekačku s pojezdem. Tady se zaměřte na to zda pojezd má "variátor pojezdu" - jinými slovy plynulou regulaci rychlosti pojezdu. Jak sám zjistíte je to velmi příjemný pomocník při pojíždění.
5. Čištění - spousta dnešních sekaček má připojku na zahradní hadici, která vám usnadní čištění, ale většinou není zas tak dokonalé, aby jste sekačku přece jenom nemusel naklopit a ostříkat zespodu.Takže už při koupi si sekačku naklopte a podívejte se zdali "buben" sekačky je hladký, netrčí tam šrouby, nejsou tam hrubé sváry, prostě aby byl co nejhladší a pokud možno bez ostrých rohu v protisměru výhozu, protože na tom všem se tráva a hlína zachytávají.
6.Koš- objem koše se dnes běžně dělá od 60 do 75 litrů. a to buď plastový nebo látkový. Je celkem jedno jaký to bude, nejdůležitější je jaký tvar má vysípací otvor. Samozřejmě, že nejvíhodnější je velký, nezužující se otvor, aby při vysípání tráva sama vypadla a né že jej otočíte a tráva z horní šírší části svým tlakem způsobí, že budete muset trávu z koše "vyškrabávat".
7.Šíře záběru - do 1000m2 to je jedno o tolik vic nenachodite, takže je jedno jestli má sekačka 45cm nedo 55cm. Ale zase platí čím větší záběr tím větší výkon motoru musí být, A u záběru 53 cm už bych pod 6K nešel. Samozřejmě, že snadněji se ovládá sekačka s menším záběrem, takže je nutno také brát v potaz jak členitý prostor budu sekat
8.Nastavení výšky sečení- nejběžnejší bývá centrální nastavení vyšky sečení, které má tu výhodu, že jednou pákou nastavite všechny čtyři kola najednou (u pravidelně udržovaných zahrad dostučující).Předností zvlašť nastavitelné přední a zadní nápravy je, že když máte vyšší trávu (cca 30 cm), nastavíte si sekačku tak, že předek dáte na maximální výšku a zadek si nastavíte na výšku požadovaného setřihu a sekačka vám trávu sesekne na "dvakrát", čímž docházi k snadnějšímu výhozu trávy a plnění koše
tak to je zhruba tak vše a teď můžete vyrazit na nákup
M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 82.76 (?), 4.3.2010 20:16
Vy jste to tak hezky probral, jedno po druhém. Máte asi dost zkušeností. Mohl byste mi napsat váš názor na to, jak by se motorová sekačka chovala v případě, že máme v zahradě pod švestkami podrostky z kořenů? Ty mi dělají největší starost. Zahrada je 1600m2 velká, stupňovitá, tj že má celkem 4 roviny, mezi nimiž je vždy malý svah. Sekáme zahradu pravidelně křovinořezem až když je tráva vysoká. Ale možná by to šlo sekat motorovou sekačkou, sice často, ale asi ne tak lopotně?
|
|
|
|
|
|
|
host - 68.193 (?), 5.3.2010 10:35
Pan host 4.43 už asi na diskusi na tomto webu není, aby mi odpověděl a tak můj dotaz asi zapadl :
" Mohl byste mi napsat váš názor na to, jak by se motorová sekačka chovala a jestli by jí nevadily pod švestkami podrostky z kořenů? Ty mi dělají největší starost. Zahrada je 1600m2 velká, stupňovitá, tj že má celkem 4 roviny, mezi nimiž je vždy malý svah. Sekáme zahradu pravidelně křovinořezem až když je tráva vysoká. Ale možná by to šlo sekat motorovou sekačkou, sice často, ale asi ne tak lopotně?"
Najde se někdo jiný, kdo mi poradí? Předem děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.43 (?), 5.3.2010 11:00
Dobrý den, bohužel jsem váš dotaz dostal až dnes, to víte nejsem tady on-line. Ale k vašemu dotazu. Píšete, že máte podrosty z kořenů. Pokud to jsou mladé dužnaté výhonky a budete mít sekačku o dostatečném výkonu (cca 6 koní /2,7Kw), není se čeho obávat. A budete li sekat pravidelně, podrostky sice nezmizí (sám mám něco podobného u staré jabloně) ale budou malé a tenké. Pokud by jste se jich chtěli zbavit úplně bylo by nutné staré švestky skácet a vysadit nové.
Volil bych sekačku spíše se zadním výhozem, protože jestli to sekáte jednou za čas a podrostky budou vyšší, větvičky takto vzniklé by vám mohly ucpávat výhoz stranovým tubusem (používá Hq). Sám mám Husqvqrnu 150 sv a používám jí i na posbírání a sešrotování ostřihanemo břečťanu. Má pevný hlikový skelet 5mm tlustý, zadní výhoz, plynulou reguleci pojezdu (tekže ty podrostky přejíždím pomaleji, aby nůž stačil projet místo několikrát, a má zadní výhoz.
Doufám že jsem vám poradil dobře a budete spokojeni.
M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|