černá listina
|
|
 |
 |
Artpraktik - Bronzový Zahrádkář (61) - 19.30 (?) 14.3.2009 18:09
Radku, na "čiernej listine" asi nejaké pochvaly nenájdeš. Je tu spomínané to brúsenie, a skutočne je to téma hodné kritiky. Napríklad v knihách a manuáloch na používanie motorových píl a taktiež v manuáloch na údržbu a brúsenie reťazových píl (konkrétne Oregon ktoré mám teraz pred sebou), chýba brúsenie na brúske. V dobe, keď brúsky sú dostupné v rôznych predajniach v širokej cenovej a kvalitatívnej ponuke to jednoducho chýba. Nikde sa nedozviem z príslušnej literatúry, že je rozdiel medzi brúsením pilníkom a brúskou. Napríklad štandardne sa predáva brúska s kotúčom šírky 3,2 mm. Málokedy však adept brúsenia kúpi aj iný profil. Samozrejme ak sa nabrúsi reťaz.325" pilníkom 4,8 a kotúčom šírky 3,2, nikdy nedosiahneme u brúseného zubu zhodného rádiusu. Koniec zubu je jednoducho rovina v uhle. Ani na novej zakúpenej reťazi nekorešponduje profil bočnej reznej hrany s kruhovým profilom pilníka. Pri brúsení pilníkom teda musíme odbrúsiť celkom dosť, aby bolo brúsenie aj poznať. V reáli to vyzerá asi tak, ako na priloženom obrázku. No a teraz by ma zaujímalo, prečo to v chytrých knihách nie je? Vlastne ešte dodatok - mám na mysli plochý kotúč, nie brusné teliesko na stopke (aby nedošlo k omylu)... A ešte jedna pripomienka. Bežne sa považuje brúsenie v predajniach za kvalitné. Tá "kvalita" je úmerná kvalite personálu. Spálené zuby a nedodržanie geometrie nepovažujem za dobrú prácu. O to viac by na tieto riziká mali upozorňovať aj zmienené príručky...
|  | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 124.192 (?), 13.3.2009 22:20
Dobrý večer, je škoda, že tohle téma nikoho moc nezaujalo, ale sposta lidí tu nadává na mountfild. Co takhle napsat také nějaký servis kde jste byli spokojeni ahoj Radek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Artpraktik - Bronzový Zahrádkář (61) - 19.30 (?), 14.3.2009 18:09
Radku, na "čiernej listine" asi nejaké pochvaly nenájdeš. Je tu spomínané to brúsenie, a skutočne je to téma hodné kritiky. Napríklad v knihách a manuáloch na používanie motorových píl a taktiež v manuáloch na údržbu a brúsenie reťazových píl (konkrétne Oregon ktoré mám teraz pred sebou), chýba brúsenie na brúske. V dobe, keď brúsky sú dostupné v rôznych predajniach v širokej cenovej a kvalitatívnej ponuke to jednoducho chýba. Nikde sa nedozviem z príslušnej literatúry, že je rozdiel medzi brúsením pilníkom a brúskou. Napríklad štandardne sa predáva brúska s kotúčom šírky 3,2 mm. Málokedy však adept brúsenia kúpi aj iný profil. Samozrejme ak sa nabrúsi reťaz.325" pilníkom 4,8 a kotúčom šírky 3,2, nikdy nedosiahneme u brúseného zubu zhodného rádiusu. Koniec zubu je jednoducho rovina v uhle. Ani na novej zakúpenej reťazi nekorešponduje profil bočnej reznej hrany s kruhovým profilom pilníka. Pri brúsení pilníkom teda musíme odbrúsiť celkom dosť, aby bolo brúsenie aj poznať. V reáli to vyzerá asi tak, ako na priloženom obrázku. No a teraz by ma zaujímalo, prečo to v chytrých knihách nie je? Vlastne ešte dodatok - mám na mysli plochý kotúč, nie brusné teliesko na stopke (aby nedošlo k omylu)... A ešte jedna pripomienka. Bežne sa považuje brúsenie v predajniach za kvalitné. Tá "kvalita" je úmerná kvalite personálu. Spálené zuby a nedodržanie geometrie nepovažujem za dobrú prácu. O to viac by na tieto riziká mali upozorňovať aj zmienené príručky...
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 34.194 (?), 14.3.2009 20:50
Myslím si, že než si nechat (za moje prachy) spálit, nebo jinak z... t řetěz, v nějakém odborném, či jiném servise je, lepší naučit se brousit pilníkem.Vždyť každý výrobce pil v návodu k obsluze podrobně popisuje jak na to.Pokud člověk není technický antitalent, tak po pár broušeních se to naučí.(no a pokud je tak je lepší nebrat pilu do rukou aby si neublížil).
|
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 14.3.2009 22:30
Už tu bylo tolik popsáno o broušení pilník x bruska, že mi při této zmínce naskakuje husí kůže! Jak neustále čtu ty těžké a ověřené a zaručené pravdy. Řetěz 325", broušení kotoučem 3,2 mm, nikdy mi nezůstane profil jako na Andrejově obrázku! Proč? Protože už neumím nastavit brusku jinak, než tak jak se má! A to už jsem kdesi potratil origo návod k brusce. Ale každý má oči a není - li slepý, vidí jak bruska "píše". Základem je dodržení úhlů a hloubky, předepsaných výrobcem řetězu a to jde na kvalitních bruskách celkem bez potíží. Ano stojí podstatně více než ty za pár stovek, ale nabrousí řetěz lépe, než pilník! Ty levné jsou jen náhradou pilníku, takové "přetahovátko" z nouze. V podstatě nelze - li nastavit více jak jeden úhel, není to kvalitní bruska! A spálené zuby? To je jen důkaz, že brusič by měl jít dělat do pekárny a ne mršit pilové řetězy! Dobře nabrousit řetěz pilníkem, není také záležitost pár broušení! Jsou profíci, kteří si dokáží zgenerálkovat pilu za víkend, ale nabrousit si dají do servisu, v lese jen přetáhnou a srovnat to musí mašina! Za ta léta jsem se naučil brousit v lese v takové pozici, že když mne někdo vidí, myslí si, že cvičím jógu. Základem je zase optimální poloha pily a náklon řetězu, pevné zajištění, aby se nekymácela jak loďka ve větru! Optimální je do lesa koupit svěrku, která se zatluče do pařezu a sevře se v ní lišta. Doma je nejlepší zavřít lištu do svěráku za střed, tak aby se řetěz volně pohyboval. A u toho kdo brousí občas, vždy s vodítkem na příslušný průměr pilníku! Ne že si koupíte jakékoli vodítko!
|
|
 |
|
 |
 |
|
Artpraktik - Bronzový Zahrádkář (61) - 19.30 (?), 16.3.2009 0:27
To je síce pekné že odborník po desaťročiach praxe dokáže nabrúsiť reťaz možno aj so zaviazanými očami, ale treba si spomenúť aj na tie začiatky, veď učený nik z neba nespadol. A je iste chválihodné, ak si začiatočník ktorý neprešiel kurzom aspoň prečíta potrebné pokyny. Ale je trestuhodné, ak v tých manuáloch sú závažné chyby. Je trestuhodné, ak v opakovaných edíciách nie su závady odstránené a je trestuhodné, že naslovovzatí odborníci ich nevidia. Moja skúsenosť so začiatočníkmi je totiž taká, že ak mu nepoviem, že ten nôž je ostrý a môže sa porezať, tak sa aj v krátkej dobe doreže... Ak nepoviem začiatočníkovi, že nôž sa na filcáku brúsi vždy v smere otáčok, tak ten zažiatočník zažije veľmi nepríjemné prekvapenie. Nie je to o inteligencii, ale o tom, že začiatočník je v niektorých veciach ktoré odborník považuje za banalitu a ktorá by mala byť každému jasná, jednoducho "panenský prípad". Má preto právo na nevedomosť a musí byť poučený od A, po Z. No a tie príručky si kľudne skontrolujte sami pre utvorenie vlastného názoru, ako sa veci majú. Dám sem dva obrázky z jednej brožúry. Kladiem si len otázku, koľko asi ľudí brúsi podľa ukážkového obrázku a koľko ľudí sa zamyslí aký uhol je vlastne tých 60 stupňov. Druhý obrázok je nakreslený a označený správne a nachádza sa u iného typu reťaze o dve strany ďalej v tej istej publikácii...
Zdroj:
OREGON: Pokyny pro údržbu a bezpečnost práce (The manual CZ) BLOUNT EUROPE Nivelles, Belgium 2004 1945/04 a taktiež verzia 2129/05 z roku 2005..:
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 118.10 (?), 20.3.2009 20:30
Mám asi štěstí, ale existuje i provozovna, kde to nabrousí na počkání (asi za 10 minut). Je to v Praze - Nuselské ulici.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 59.37 (?), 16.3.2009 16:05
Souhlasím BLACKLIST by pomohl vyhnout se takovým odborníkům jako třeba v jednom autorizovanému servisu HQ v Uh.Brodě, kde jsem několikrát marně uplatňoval reklamaci křoviňáku a závada byla vždy shledávána jen údajně ve špatné obsluze. Nejsem ve věci laik, ale jejich přístup je hrozný, částečné opravy jsem se dočkal až po důrazném tlaku na prodejce, nakonec seřízení proběhlo na koleně doma. Radši jsem ši ted koupil pilu od Stihla v tomtéž městě a přístup je zatím někde jinde.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |