Tak si říkám, že připíšu něco o dalším průběhu. Zhruba v únoru jsem pořídil samostatnou pohononnou jednotku 2T 1447 (6 HP, dekompres), předsezónní sleva 15 %. Co k tomu (550? nebo 700) nebylo jasné, takže volba půjčím - vyzkouším - uvidím. Minulý týden jsem si půjčil kompletní BDR 700, motor 5,5 HP a o víkendu se vydal na ostrý test. Tráva díky letošnímu počasí vysoká (na květen nečekaně) a hustá (jako vždy), počasí nestálé, předpověď nejistá. Jelikož tráva už byla trošku poškozená (mírné poplavení, ale stojí) vysoká cca 70 cm, nechtěl jsem riskovat, že počasí bude horší a lehne to zcela, a tak jsem vyrazil sekat cca necelý půl den po intenzivním dešti.
První poznatky: sekání na stupeň 2 (motor), rychlost pojezdu (2/3 max, 2 podložky ze 3), motor stíhá, tráva dělá pěknou řádku mezi bubny, strniště tak max 2 cm (nižší než lištovka, zdaleka ne 4 cm uváděné v technické specifikaci). Pár nedostatků:1) bezpečnostní vypínač zapalování je hrozná věc, nechápu že to tam vůbec je, na mojí ho určitě zneschopním, sekačka nejede tak rychle, že by hrozilo nebezpečí, že mi ujede. 2) pokud se projede řádka posekané trávy napříč a hned se najede do stojící, sekačka se zahltí, takže přejezd do stojící trávy se zvednutými bubny 3) určitě pořídit plachtu kolem bubnů, tato měla jen rám, bordelu (kousky trávy, hlína co od ní lítá na všechny strany, zvlášť když je mokro a občas se najde drobna nerovnost) lítá mraky.
Posekal jsem cca 75%, zbytek nechám trošku přerůst, možná i padnout/podehnít, abych viděl, co všechno sekačka zvládne a co ne. Zatím jsem spokojenej.