host - 216.69 (?), 12.3.2009 13:07
Pilový kotouč je původně určen na prořezávku mladých stromků, křů s průměrem do třech cm. Při prořezávce tak velkých průměrů se na úhlovou převodovku namontuje přípravek, který zajišťuje aby nás kotouč nemohl tzv. kopnout. Tak tolik teorie. V praxi se namontuje holý kotouč, který čím je větší, tím je lepší a mydlí se kolem sebe vše možné i nemožné. Přesto jsem ještě neviděl rozbitou převodovku používáním kotouče (80z.) a to jakýmkoliv způsobem. Viděl jsem ale již několikrát zkroucenou náhonovou hřídel, která vypadala tak jako by jste násilím natáhli pružinu, až se již nedokáže sama vrátit zpět. Křovinořez měl výkon 3,5kw a namontovaný třízub. Obsluhující tvrdil že narazil na skrytý zdravý pařízek. Kupodivu převodovka i nyní přežila. Převodovky jsem měnil jen proto, že neměli mazání a to už ať z důvodu že obsluze mazání vyteklo špatnou montáží nástroje, nebo doslova žádnou údržbou. Myslím si, že některé firmy z bezpečnostních důvodů nedoporučují práci s 80ti zubím kotoučem protože na převodovku nelze namontovat přípravek k těmto účelům.
|