Aerator pro malotraktor

host - 178.197 (?)
11.12.2007 1:34

Naopak, kritické připomínky jsou vítány!

Myslím si, že tažené provzdušňovače jsou vesměs konstrukčně udělány jako hvězdicovitá kola, která bodají do půdy. Nejsou to tedy duté hroty, které by vytahovaly kusy jílu, místo toho jíl v místě vpichu zmáčknou. Navíc hloubka vpichu je velice malá.

Vyjímkou je PA42, který vypadá opravdu dobře, pokud tedy má alespoň profil bodáku udělaný tak, aby jíl vytahoval ven.

Profi aeraotry jsou vybaveny vždy dutými hroty, takže po jejich práci zůstává na tráníků spoustu "špuntů" a prostor vzniklý prostor v jednolitém jílu tak lze vyplnit pískem a skutečně tak plochu propískovat. Vzhldem k jílu všude kolem bych chtěl řešení, které bude také vyrábět "špunty".

Máte pravdu, že jednoosý traktr bude lehký. Proti pasivnímu taženému provzdušňovači by ale výkon motoru měl pomoci "bodání" do trávy, pokud bude dutý hrot proveden pořádně. Záběr je malý, takže procházka po 2000m2 to bude řádná. Rychlost regulovatelná není, ale pokud by se to dalo naroubovat na stroj s převodovkou, pak jsem si myslel, že na jedničku by to mohlo točit kolem 80/min.

Abych řekl pravdu, velmi uvažuji také o PA42, jen jsem si myslel, že bych tohle mohlo být účinější (duté hroty x kovová hvězdice). Chtělo by to vyzkoušet, bohužel ani aerator pro malotraktor ani PA42 nelze zapůjčit, což je velká škoda.

Jen pro mou jasnější představu: jak jste vyrobil závaží 80kg na provzdušňovač od turfmasteru?

--
VT

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 178.197 (?), 7.12.2007 22:59, zobrazeno: 12891x

Konečně se objevil výrobce aeratoru jako příslušenství pro jednoosé malotraktory. Viz:

http://lawn-aerator-attachment.com/index.html

Jen je škoda, že to u nás nikdo neprodává. Nebo jo? Je to to tajemství, co připravuje VARI?

Rozhodně bych si to za ty peníze (2x$140) koupil, jen ta doprava bude drahá... Je to přesně to, co na ten svůj trávník na jílovité zemině u lesa potřebuju... Nechce to někdo začít dovážet a prodávat (anebo vyrábět)? Hlásil bych se jako první zákazník :-))

host - 87.135 (?), 10.12.2007 9:00

Nechci Vám kazit radost, ale dle mě bude práce s tímto nářadím celkem nanic z více důvodů. Za prvé je jednoosý malotraktor lehký /cca 70-80 Kg/, tudíž v jílu nedostanete aerátor do potřebné hloubky. Za druhé má velmi malý záběr, tak se hezky proběhnete, než uděláte trávník např. 1000 m2. Za třetí nelze u jednoosých traktorů dobře regulovat rychlost, tak za tím budete občas utíkat a děrovat to bude mizerně, spíše trávník trhat a ničit. Podívejte se spíše na www.turfmaster.cz do jejich nabídek, kde jsou aerátory více typů, ovšem tažené. Jeden z nich používám a mám na něm i závaží cca 70 kg navíc a funguje bezchybně.

host - 178.197 (?), 11.12.2007 1:34

Naopak, kritické připomínky jsou vítány!

Myslím si, že tažené provzdušňovače jsou vesměs konstrukčně udělány jako hvězdicovitá kola, která bodají do půdy. Nejsou to tedy duté hroty, které by vytahovaly kusy jílu, místo toho jíl v místě vpichu zmáčknou. Navíc hloubka vpichu je velice malá.

Vyjímkou je PA42, který vypadá opravdu dobře, pokud tedy má alespoň profil bodáku udělaný tak, aby jíl vytahoval ven.

Profi aeraotry jsou vybaveny vždy dutými hroty, takže po jejich práci zůstává na tráníků spoustu "špuntů" a prostor vzniklý prostor v jednolitém jílu tak lze vyplnit pískem a skutečně tak plochu propískovat. Vzhldem k jílu všude kolem bych chtěl řešení, které bude také vyrábět "špunty".

Máte pravdu, že jednoosý traktr bude lehký. Proti pasivnímu taženému provzdušňovači by ale výkon motoru měl pomoci "bodání" do trávy, pokud bude dutý hrot proveden pořádně. Záběr je malý, takže procházka po 2000m2 to bude řádná. Rychlost regulovatelná není, ale pokud by se to dalo naroubovat na stroj s převodovkou, pak jsem si myslel, že na jedničku by to mohlo točit kolem 80/min.

Abych řekl pravdu, velmi uvažuji také o PA42, jen jsem si myslel, že bych tohle mohlo být účinější (duté hroty x kovová hvězdice). Chtělo by to vyzkoušet, bohužel ani aerator pro malotraktor ani PA42 nelze zapůjčit, což je velká škoda.

Jen pro mou jasnější představu: jak jste vyrobil závaží 80kg na provzdušňovač od turfmasteru?

--
VT

host - 76.126 (?), 11.12.2007 10:03

Vlastním aerátor PA 42 a na hvězdicích nejsou duté hroty jako na profesionálních areátorech, které vyhazují válcové špunty zeminy. Je na konci hrotu spíše tvar dutého majzlíku, tak dělá otvory hranaté cca 3x2 cm. Tahám ho za travním traktorem a musím ho i přes jeho váhu zatížit závažím /kanystry s vodou cca 50 Kg/ a to nemám příliš tvrdou půdu a jezdím, když je půda trochu vlhká. Pokud by jste chtěl něco lepšího tak Husqvarna dělá tento stroj jak samochodný s motorem, nebo tažený s dutými hroty ale cena je mnohem vyšší. Areátor PA 42 si zapůjčuje ode mě i můj otec a tahá ho za jednoosým traktorkem PONY II-VARI, kde si na něj sedne a jezdí po trávníku. Funguje bezchybně ale musí být i jeho váhou zatížený, aby se dostal nad 4-5 cm do země.

host - 178.197 (?), 12.12.2007 6:39
TA36 od Husqvarny vypadá opravdu robustně. Ovšem cena je 46.000,- Kč. Půjčovna žádná. Já vůbec netrvám na dutých hrotech, jde mi jen o to použít stroj, který provede rozumnou perforaci jílovité zeminy. Je docela možné, že "duté majzlíky" udělají práci stejně dobře - viděl jsem profi aerátory, které měly také podobnou knostrukci hrotů. Pokusím se najít nějakou půjčovnu a tak si TA36 neboPA42 vyzkoušet. Samozřejmě bych také rád seděl na traktoru a tahal za sebou stroj, než běhal za kultivátorem. Když se mi najít půjčovnu nepodaří, zůstává jen odhad. Zatím bych řek, že ten aerator na kultivátor může v jílovitích zeminách pracovat dobře. Nevýhody jsou ovšem jansé - maratónský běh, nepřesná perforační maska no a v mém případě i nutnost koupit/půjčit si kultivátor. Já si snad tu půjčovnu na aeratory otveřu sám!!

host - 65.1 (?), 12.12.2007 10:04

Už tady v diskusi bylo pár dotazů na půjčovnu těchto strojů. Hledal jsem je sám a nenašel. Nakonec bylo nejlepší oslovit firmu, která tyto práce provádí pro město /údržba zeleně a parků/ a ti většinou mají tyto stroje. Bez problémů mi stroj zapůjčili za poplatek a nebo Vám provedou práci sami. Viděl jsem při předváděcích akcích Husqvarny jejich mašinku v akci a mohu říci, že pracovala skutečně perfektně.

host - 178.197 (?), 12.12.2007 18:01
S tou zápůjčkou je to výborný nápad. Už jsem napsal VZMB (veřejná zeleň města Brna), uvidíme, zda zareagují. Jinak uvažuji i o dalších variantách: a) na trávník natahnout cca 5cm ornice b) jestli bude kompost z Černovické kompostárny za rozumné peníze, dva tři roky za sebou to na podzim vydatně posypat kompostem.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz