Kukuřice ze sadby?
|
|
 |
 |
Qesham - Stříbrný Zahrádkář (126) - 183.190 (?) 8.3.2016 16:28
Tři sestry je koncept pěstování, který není úplně ideální. Nejvíc dusíku potřebuje kukuřice když roste do výšky. V tu dobu jsou fazole ještě malé a žádný dusík neprodukují. Kukuřice je spolu s řepou největším spotřebitelem dusíku na poli. Ten musíte dodat pořádným pohnojením. Pokud máte hnůj, je třeba vyhnojit pořádně pozemek. Dobrá je i zálivka vykvašeným drůbežím trusem. Kukuřice roste po jistou dobu a pak začne kvést. Pokud má dost živin, vyroste třeba do 2 metrů a udělá i 2 klasy. Pokud má živin málo je třeba jen půlmetrová a vytvoří jen samčí (prašníkový) květ, aby svoje geny vyslala do světa. Navíc potřebuje hodně místa - pokud je blízko sebe tak se rostliny vytáhnou a nezbydou jim živiny na pořádný klas. Kukuřice Painted Mountain Corn je v podstatě "primitivní" odrůda. Je odolná a méně náročná než naše odrůdy, je odolná chladu, ale rostliny jsou malé, hodně trsnaté a relativně slabé. Jako opora pro fazole se moc nehodí. Navíc je fazole brzy přerostou a polámou. A pokud se týká tykví mezi kukuřicí - např. loni se dýně prakticky neurodily - kukuřice má velmi výkonný kořenový systém a pro tykve nezbyla žádná voda. Navíc tykve nemají příliš rády zastínění. Pokud budete kukuřice předpěstovávat, nikdy nedocílíte tak vysoké rostliny jako z přímého výsevu Vysazení je pro ně šok a načas zarazí růst a až zase začnou růst tak už do kvetení nevyrostou tak vysoko. Proti větru je nahrňte tak jako se přihrnují brambory. Pokud je chcete na vaření v mléčné zralosti tak je lepší si koupit buď cukrovou kukuřici z obchodu F1 v sáčku a nebo sehnat některou z odrůd jako je Festivity, Black Aztec nebo třeba Yukon Chief Early sweet corn - (ta vyrostla i pod Kralickým Sněžníkem ve výši cca 600m n.m. Viz Yukon Chief Sweet Corn) pokud jste v podmínkách, kde se kukuřici nedaří.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 252.4 (?), 8.3.2016 12:20
Děkuji velice. Teď jen poručit větru dešti, aby se dařilo. H.K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.4 (?), 8.3.2016 12:10
Většinou ji vařím v osolené vodě nebo peču na másle. Občas koupím mraženou a s ostatní zeleninou ji sypu pod kuře, nebo pod ml. hovězí. Pěstuji ve vetší či menší míře vše co se dá (pokud to seženu). Je to taková moje úchylka :)
H.K.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Melisa - Stříbrný Zahrádkář (300) - 190.197 (?), 7.3.2016 15:46
Mě to teda taky přišlo, že se kvůli klackům nějak moc vyšiluje...
Pokud nenajdete něco venku, bambusové tyčky nejsou nijak závratně drahé a vydrží, já už je mám několik let.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 8.3.2016 13:54
Já jsem spíše odpovídal paní H.K než pí. Daniele. Ke smíšeným kuturám: Kukuřice potřebuje určitý prostor na rozložení listů, na to aby samičí květenství měla na vzduchu - kvůli opylení větrem. Je dost velký žrout živin i vody. Fazole jí svým popínáním utiskují, podobně by fungovalo i objetí nakládačkami. Fazol sice "vyrábí" dusík, ale za doby svého růstu ho nepustí do okolí jiné než zanedbatelné množství. Aby hlízkové bakterie mohly pracovat, mělo by být v zemi minimálně dusíku. jakmile je ho tam více (což kukuřice potřebuje) narůstá na kořenech fazole tak silná "kůra", že do ní hlízkové bakterie nevlezou. No a okurky jsou konkurent ve spotřebě vody i dusíku a když šplhají po celé rostlině i konkurentem v nároku na světlo. Mě by spíše seděla kombinace topinambur a teprve červnový výsev obou rostlin.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.4 (?), 8.3.2016 15:35
Slečna prosím:) To s těmi okurkamy jsem psala také já. Tři sestry jsou co jsem četla kukuřice+ fazole+ dýně. Loni jsem měla fazole+ hrách+ okurky na drátěnce a kukuřici extra. Pani se ptala jesli využýt kukuřici jako oporu. V knížce Zelenina na zahrádce od A.Dolejšího str. 31 obr. 3. je kukuřice s pásem okurek. H.K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 9.3.2016 7:38
Pro H.K. Slečno určitě jste paní alesoň ve vztahu ke své zahrádce. Omlouvám se. Ohledně okurek a kukuřice - není tam kukuřice jako kulisa chránící ji před povětrnostními vlivy? No a ty tři pnoucí položky na drátěnce? To je v pohodě. Já to dělám postupně. Nejdříve hrách (Oskar) a po něm okurky. Tyčkové fazole mám jen na okrasu (P. coccineus), na výkon (lusky) pěstuji keříčkové, na semeno fazole nepěstuji. Tak toho na drátěnce mám méně. A keř. fazole kombinuji s ostatními plodinami. Salát mezi kedlubnami, po jeho vyříznutí v místě hnízdo fazolí, po kedlubnách třeba hned zase salát, nebojím se dát i květák, zelí, kapustu do hromádky kompostu nebo v červenci tam přijde nějaká čekanka, tuřín, vodnice, pekingské zelí, ředkev... Pane Qesham, předpěstování nemusí zabrzdit kukuřici v růstu pokud jí sázíte do teplé půdy a nepřicházejí studené noci. Potíž je s tím, že do té doby než si vytvoří kořeny, které se starají o přísun vody, potřebuje zálivku.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Qesham - Stříbrný Zahrádkář (126) - 183.190 (?), 8.3.2016 16:28
Tři sestry je koncept pěstování, který není úplně ideální. Nejvíc dusíku potřebuje kukuřice když roste do výšky. V tu dobu jsou fazole ještě malé a žádný dusík neprodukují. Kukuřice je spolu s řepou největším spotřebitelem dusíku na poli. Ten musíte dodat pořádným pohnojením. Pokud máte hnůj, je třeba vyhnojit pořádně pozemek. Dobrá je i zálivka vykvašeným drůbežím trusem. Kukuřice roste po jistou dobu a pak začne kvést. Pokud má dost živin, vyroste třeba do 2 metrů a udělá i 2 klasy. Pokud má živin málo je třeba jen půlmetrová a vytvoří jen samčí (prašníkový) květ, aby svoje geny vyslala do světa. Navíc potřebuje hodně místa - pokud je blízko sebe tak se rostliny vytáhnou a nezbydou jim živiny na pořádný klas. Kukuřice Painted Mountain Corn je v podstatě "primitivní" odrůda. Je odolná a méně náročná než naše odrůdy, je odolná chladu, ale rostliny jsou malé, hodně trsnaté a relativně slabé. Jako opora pro fazole se moc nehodí. Navíc je fazole brzy přerostou a polámou. A pokud se týká tykví mezi kukuřicí - např. loni se dýně prakticky neurodily - kukuřice má velmi výkonný kořenový systém a pro tykve nezbyla žádná voda. Navíc tykve nemají příliš rády zastínění. Pokud budete kukuřice předpěstovávat, nikdy nedocílíte tak vysoké rostliny jako z přímého výsevu Vysazení je pro ně šok a načas zarazí růst a až zase začnou růst tak už do kvetení nevyrostou tak vysoko. Proti větru je nahrňte tak jako se přihrnují brambory. Pokud je chcete na vaření v mléčné zralosti tak je lepší si koupit buď cukrovou kukuřici z obchodu F1 v sáčku a nebo sehnat některou z odrůd jako je Festivity, Black Aztec nebo třeba Yukon Chief Early sweet corn - (ta vyrostla i pod Kralickým Sněžníkem ve výši cca 600m n.m. Viz Yukon Chief Sweet Corn) pokud jste v podmínkách, kde se kukuřici nedaří.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Daneek - Bronzový Zahrádkář (91) - 228.52 (?), 26.6.2016 7:15
Tak Vám musím dát za pravdu. Kukuřice, ač předpěstovaná, zůstala malá, fazole už mají dva metry(nakonec jsem napíchala nějaké větve).
Letos jediný úspěch v tom, že moje kukuřice je oěco větší, než na přilehlém poli (což bývalo naopak). ale porost je už velmi hustý, myslím, že nakonec budu ráda, jestli budou alespoň fazole.
Na kukuřici bych se měla vybodnout, prostě se mi nedaří. Když ona kupovaná je tak nehorázně drahá. Nebo zusím tu odrůdu, jak píšete.
S hnojením je to nevalné, dávám kompost (kterého nemám moc) a trochu NPK, ale letossnad konečně zkusím nějaký hnůj, jestli mi soused dá.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |