ja som pestovala adzuki, vždy dostali kvôli nedostatku miesta najhoršie, neúrodné miesto v záhrade, možno preto úroda nebola veľká, tak som ju nesušila, jedli sme struky. Preto úrodnosť nemôžem posúdiť. Je kríčková.
Prosím o radu, jak se tyto fazole pěstují. Jsou keříčkové, nebo šplhavé? Můžu je naset ještě teď po hrachu a salátu, nebo se musí set v květnu? Je semeno normálně k dostání? Děkuji za odpověď.
Také by mě zajímalo, zda s nimi máte někdo zkušenosti. Dají se zaset adzuki, které koupíte v obchodě? Ráda bych si je vypěstovala ve větším množství, v obchodě jsou dost drahé.
ja som pestovala adzuki, vždy dostali kvôli nedostatku miesta najhoršie, neúrodné miesto v záhrade, možno preto úroda nebola veľká, tak som ju nesušila, jedli sme struky. Preto úrodnosť nemôžem posúdiť. Je kríčková.
Botanicky je to Vigna angularis (Phaseolus angularis). Pěstuje se v teplejších oblastech než jaké nabízí ČR. V botance jsme jí pěstovali ve skleníku vedle Vigna unguiculata. V 90. letech sice nebylo tak teplo jako v posledním desetiletí, tehdy to na výnos semen k jídlu v žádném případě nebylo. Měli jsme ji jako raritu, položku v bot. systému. Pěstitelských úspěchů a výnosu semen i na jídlo (jedno - pro dva malé jedlíky) jsme občas dosáhli u cizrny a fazolu měsíčního, u té druhé vigny. Tvar vyšší "volný" či rozklesávající se keř. Na trh by se neměly dostat semínka starší než jeden rok, klíčivost je u nich solidní.
Předpokládám, že pokud budou čerstvé, určitě je lze zasít. Sela jsem také koupené velké hnědé fazole, psáno země původu Čína a klíčily perfektně, skoro 100 %. V.L.