výběr stromu do zahrady

host - 114.221 (?)
1.8.2006 9:32
pajasan žlaznatý - ailanthus
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 182.222 (?), 31.7.2006 8:45, zobrazeno: 19213x
Dobrý den, rád bych vysadil do zahrady, ktera je plna slunce, nejaky listnaty strom, ktery by daval stin. Rozhodne ne jablon. Uvazovali jsme o katalpe, ale ta ma listy az dost pozde a nas slunce trapi nekdy uz v kvetnu. Jestli mi poradite, budu vam vdecny.

host - 114.221 (?), 1.8.2006 9:32
pajasan žlaznatý - ailanthus

host - 182.222 (?), 7.8.2006 19:08
A co javor?

host - 109.130 (?), 22.8.2006 0:15
za ziadnu cenu nesadte pajasan zliazkaty!!!!! Rozlezie sa Vam po celej zahrade aj susedom - odporucam nejaky druh javoru, odporucam i Quercus rubra (dub cerveny) - silne korene a dobre rastie alebo buk lesny (cerveny). V pripade Catalpy by sa mi nechcelo hrabat tie obrovske listy... Ak je vlhkejsia poda tak celkom v pohode je laliovnik tulipanokvety, alebo pouvazujte aj o ginku, ale ten pomaly rastie

host - 114.221 (?), 25.8.2006 9:29

Nevím co máte proti pajasanu  - vzezřením působí dosti exoticky však také pochází z Číny, naprosto bezproblémový a spolehlivý, a pokud není v blízkosti druhý stejný druh jako, že ve většině případu není tak jeho rozmnožování je i tak problematické a s kořenovými výmladky na mě nechoďte - zde k tomu dochází až  u velice starých stromů - což se většina  z nás ani nedože.

Bohužel těžko se shání.

host - 10.34 (?), 25.8.2006 10:10
Dobrý den. Trošku se přidám, ale jen k tomu rozmnožování. Kořenové výmladky skutečně nemohou být problém, ty prostě posečete při sekání trávy. Rozhodně ale může zaplevelovat samovýsevem, protože tato dřevina spolehlivě plodí a nepotřebuje mít k tomu ještě další stejný druh. Přece nemá dvoudomé květy. Právě mám na svém pracovním stole utrženou větvičku nažek a strom, ze kterého jsem je trhal, tak ten je úplně osypán těmito nažkami a je to přitom velmi mladý strom. A ještě něco, květy páchnou po myšině. Nicméně je to pozoruhodný strom jak z dendrologického, tak i ze sadovnického hlediska. Snáší totiž téměř vše, jen ve velmi tuhých zimách může namrznout. V podzimní nabídce má větší výpěstky školka v Litomyšli. Prima den Vám přeje Stanislaw:-)

host - 126.193 (?), 26.8.2006 10:11
Mam minimalne dva problemy s tymto stromom, je to invazivny strom a vysoko alergenny. Preco by si niekto mal vysadzat strom s takymito nedostatkami. Nemam nic proti introdukovanym stromom, sam pestujem mnohe z nich, ale pajasan by som si nikdy nedal na pozemok, pretoze mam na vyber ovela bezproblemovesjie dreviny.  Mne sa osobne nepaci ani vzhlad tohto stromu, ale to je subjektivna zalezistost a tym by som nerad argumentoval. POkial je pre Vas vzhlad pajasanu az tak pritazlivy, ze prekryje negativne vlastnosti, tak si ho potom sadte, ale ja by som dal kazdemu, kto vysadil pajasan, zaplatit vyrub naletovych drevin z pajasanu.

host - 42.106 (?), 18.1.2010 21:54

Nesouhlasím, dá se sehnat velmi lehce... např. u nás severních čechách roste všude možně a nekontrolovatelně...

host - 42.106 (?), 18.1.2010 21:52

To je přeci plevel, strašně se rozrůstá a roste si kde chce..je sním práce...

host - 1.251 (?), 30.8.2006 10:38
Dobrý den, já bych navrhoval vybírat strom podle více kritérií, vedle vzrůstnosti i tvaru koruny, každý druh je typický, podle toho, jestli chci světlomilný druh, to je pod ním bude víceméně světlo nebo ne, pak pod ním bude silný stín a mohou tam růst jen vysloveně stínomilné rostliny . Vyřadil bych stromy, které nesnášejí pod sebou jiné rostliny, jako třeba akát. Z rychle rostoucích a světlomilných je nedoceněná vrba, některé stromové klony rostou i v suché půdě a v kvalitní zahradní půdě máte z řízku strom s velkým stínem za 5 let.  I když ale vrba je velice plastická a různé klony mají velice variabilní vzhled.. Ale pro přesné určení nejlepšího druhu je třeba strom plně zakomponovat do okolí, neměl by s porovnáním stromů v blízkém okolí působit jako pěst na oko a exot ale taky by neměl kopírovat to okolí.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz