Švestka - jak a kdy (zda vůbec) ořezat
|
|
|
|
host - 10.34 (?) 26.4.2006 10:55
Dobrý den. Myslím, že se mohu k Vašemu dotazu vyjádřit. Jednak mám sad švestek a taky jsem na toto téma psal nějakou práci. Ale i tak si nedělám patent na rozum! Používám tento čas řezu. Všechny druhy řezu, kterých je několik, provádím v době těsně před květem, nebo přímo v květu! Právě teď moje slivoně krásně raší a ještě jsem na ně nechytl! Ale tento termín platí všeobecně pro všechny peckoviny! Nezakracuji na tzv. "větevní kroužek", což je místo kde se běžně zakracují jádroviny, ale klidně nechávám "čípek", což je prostě kousek větve. Skutečně se to lépe hojí. Tohoto jevu se využívá hlavně u Zahnova řezu a já jsem to prostě zkusil u své výsadby a je to skvělé. Další řez je možné použít pro zkrácení příliš bujně roztoucích letorostů, což jsou nové přírůstky vyrostlé v jednom roce. Ty zakracuji zhruba o 1/3 a tento řez způsobuje, že se vytvoří bohatá násada květních pupenů, které ale pokvetou až v dalším roce. Peckoviny kvetou na jednoletém dřevě, to je třeba při řezu mít na mysli. Jiný řez nepoužívám.
Mám ale zkušenost, že jedno velké ovocnářství neřeže téměř vůbec a nechávají vývoj korun na stromu samotném. Váha plodů potom ohýbá větve a ty zpětně obrůstají. Je to pro mne zvláštní způsob, ale skutečně to provádí ovocnáři na rozloze 25ha!
Pěkný den Vám přeje Stanislaw:-)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.69 (?), 25.4.2006 19:23, zobrazeno: 58644x
Zajímá mě, jak správně, jestli vůbec, ořezat švestku? Zatím jsem se dozvěděl hodně rozporuplná doporučení. Děkuji za odpověď.
|
|
|
|
|
|
|
host - 10.34 (?), 26.4.2006 10:55
Dobrý den. Myslím, že se mohu k Vašemu dotazu vyjádřit. Jednak mám sad švestek a taky jsem na toto téma psal nějakou práci. Ale i tak si nedělám patent na rozum! Používám tento čas řezu. Všechny druhy řezu, kterých je několik, provádím v době těsně před květem, nebo přímo v květu! Právě teď moje slivoně krásně raší a ještě jsem na ně nechytl! Ale tento termín platí všeobecně pro všechny peckoviny! Nezakracuji na tzv. "větevní kroužek", což je místo kde se běžně zakracují jádroviny, ale klidně nechávám "čípek", což je prostě kousek větve. Skutečně se to lépe hojí. Tohoto jevu se využívá hlavně u Zahnova řezu a já jsem to prostě zkusil u své výsadby a je to skvělé. Další řez je možné použít pro zkrácení příliš bujně roztoucích letorostů, což jsou nové přírůstky vyrostlé v jednom roce. Ty zakracuji zhruba o 1/3 a tento řez způsobuje, že se vytvoří bohatá násada květních pupenů, které ale pokvetou až v dalším roce. Peckoviny kvetou na jednoletém dřevě, to je třeba při řezu mít na mysli. Jiný řez nepoužívám.
Mám ale zkušenost, že jedno velké ovocnářství neřeže téměř vůbec a nechávají vývoj korun na stromu samotném. Váha plodů potom ohýbá větve a ty zpětně obrůstají. Je to pro mne zvláštní způsob, ale skutečně to provádí ovocnáři na rozloze 25ha!
Pěkný den Vám přeje Stanislaw:-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 85.27 (?), 27.8.2006 22:48
Je rozdíl, jestli chcere řezat švestku maldou nebo starou. Mladá se řeže podobně jako jádroviny, jen později až za zelena. Staré stromy samy zmlazují tím, že prosychají, tam se doporučuje odstranit ty drobné proschlé, je-li strom i tak hustý, lze prořezat - zředit korunu odstraněním celých "živých" větví. Nejlépe se hojí při řezu v květu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.74 (?), 7.3.2007 16:07
Dobrý den.Koupili jsme starý dům s malou zahradou a na té zahradě byla švestka.Tedy stále je,ale mívá opravdu maličké plody a ty většinou opadají dřív,než stačí dozrát,takže nemáme nic.Chci se zeptat,co s tím?Nevím totiž,jestli je to stářím,nebo péčí,ale léta se o zahradu nikdo nestaral.
Je li možná nějaká rada,předem děkuji. M.Š.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.81 (?), 24.5.2007 14:17
prosím odpovězte mi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|