Strom pro stín
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 213.155 (?), 5.9.2009 21:59, zobrazeno: 15666x
Poradíte mi rychle rostoucí strom pro vytvoření stínu na zahradě? Spíš nenáročnější na půdu a na plné slunce. Pokud možno bez plodů a aby příliš nepřitahoval vosy a včely (lípa, javor), prostě přímo pod ním by bylo sezení. Koruna by měla být spíš širší. Díky za tipy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.155 (?), 7.9.2009 0:23
Díky, to je mi jasné, myslela jsem tím plody, které přitahují vosy. Katalpy jsem si prohlížela v zahradnictví, jen mě trochu zaráží, že víc jak dvoumetrový stromek měl velice malou korunku (průměr tak 80 cm). Jak dlouho trvá než udělá korunu, která už dá nějaký stín?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 7.9.2009 1:00
Pokud chcete mít hned velký strom, tak se obraťte na nějaké zahradní centrum, některá vysazují i stromy už vzrostlé (nabízí to třeba i Starkl). Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 7.9.2009 7:23
Dobrý den paní Lído. Ne tak zcela. Pokud budeme roubovat v koruně některé čarověníky, tak sice vypěstujeme stromový tvar, který ovšem nebude plodit. Ne vše, co kolem nás roste se množí generativně. Napadá mě třeba Robinia pseudoacacia "Umbraculifera" a samozřejmě spousta dalších kultivarů. Například sakury u nás taky nemají peckovice, takže vše se množí očkováním či roubováním. No a samozřejmě dvoudomé stromy, pokud rostou samostatně bez opylovače či jsou jen samčí toho moc taky nepřinesou. Třeba Gingo. Je toho ale celá řada dalších. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 7.9.2009 13:42
Pane Stanislawe, vím, že se některé kultivary množí vegetativně (je to rychlejší nebo mají choulostivější kořeny ap.). Bylo to myšleno všeobecně. Ale paní chce co nejrychleji stín a v tom případě bych opravdu volila zakoupení již vzrostlého stromu, druh bych pak volila podle nabídky. Žádný právě zasazený malý stromek neudělá hned stín nad sezením a několik let (minimálně) čekat se asi paní nechce. Možná by pro ni bylo také řešení dát konctrukci a nějakou popínavku. Co myslíte Vy? Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 7.9.2009 14:13
Dobrý den. Pokud opravdu chcete vědět co si o tom myslím já, tak ať si paní pozve někoho, kdo se v tomto vyzná a ten ji poradí jistě dobře. Z jejich řádků jsem nevyčetl mnoho o stanovišti. Čímž mám na mysli nejen půdní podmínky, ale i okolí. Jaké jsou tam stavby, kde jsou sousedi a na jaké světové straně atd. Paní chce strom, to v budoucnu nebude nějaký keříček, který se v pozdější době celkem snadno přesadí. Asi bych už mohl napsat celý seznam míst, kde jsem byl svědkem ukvapených řešení, které v poměrně krátké době přinesly problémy. Zcela typické jsou výsadby blízko budov a přímo před okna. Paní přeju, ať to vyřeší. Pohodu Vám přeje Stanislaw.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |