Strom pro stín

host - 213.155 (?)
7.9.2009 0:23

Díky, to je mi jasné, myslela jsem tím plody, které přitahují vosy. Katalpy jsem si prohlížela v zahradnictví, jen mě trochu zaráží, že víc jak dvoumetrový stromek měl velice malou korunku (průměr tak 80 cm).  Jak dlouho trvá než udělá korunu, která už dá nějaký stín?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 213.155 (?), 5.9.2009 21:59, zobrazeno: 15666x

Poradíte mi rychle rostoucí strom pro vytvoření stínu na zahradě? Spíš nenáročnější na půdu a na plné slunce. Pokud možno bez plodů a aby příliš nepřitahoval vosy a včely (lípa, javor), prostě přímo pod ním by bylo sezení. Koruna by měla být spíš širší. Díky za tipy.

host - 176.18 (?), 6.9.2009 0:09

Catalpa bignoides, navíc odpuzuje komáry. Ale k plodům - každý strom má plody (i květy), jak by se jinak generativně rozmnožovaly?    Lída

host - 213.155 (?), 7.9.2009 0:23

Díky, to je mi jasné, myslela jsem tím plody, které přitahují vosy. Katalpy jsem si prohlížela v zahradnictví, jen mě trochu zaráží, že víc jak dvoumetrový stromek měl velice malou korunku (průměr tak 80 cm).  Jak dlouho trvá než udělá korunu, která už dá nějaký stín?

host - 176.18 (?), 7.9.2009 1:00

Pokud chcete mít hned velký strom, tak se obraťte na nějaké zahradní centrum, některá vysazují i stromy už vzrostlé (nabízí to třeba i Starkl). Lída

host - 180.2 (?), 7.9.2009 7:23

Dobrý den paní Lído. Ne tak zcela. Pokud budeme roubovat v koruně některé čarověníky, tak sice vypěstujeme stromový tvar, který ovšem nebude plodit. Ne vše, co kolem nás roste se množí generativně. Napadá mě třeba Robinia pseudoacacia "Umbraculifera" a samozřejmě spousta dalších kultivarů. Například sakury u nás taky nemají peckovice, takže vše se množí očkováním či roubováním. No a samozřejmě dvoudomé stromy, pokud rostou samostatně bez opylovače či jsou jen samčí toho moc taky nepřinesou. Třeba Gingo. Je toho ale celá řada dalších. Stanislaw

host - 176.18 (?), 7.9.2009 13:42

Pane Stanislawe, vím, že se některé kultivary množí vegetativně (je to rychlejší nebo mají choulostivější kořeny ap.). Bylo to myšleno všeobecně. Ale paní chce co nejrychleji stín a v tom případě bych opravdu volila zakoupení již vzrostlého stromu, druh bych pak volila podle nabídky. Žádný právě zasazený malý stromek neudělá hned stín nad sezením a několik let (minimálně) čekat se asi paní nechce. Možná by pro ni bylo také řešení dát konctrukci a nějakou popínavku. Co myslíte Vy?           Lída

host - 180.2 (?), 7.9.2009 14:13

Dobrý den. Pokud opravdu chcete vědět co si o tom myslím já, tak ať si paní pozve někoho, kdo se v tomto vyzná a ten ji poradí jistě dobře. Z jejich řádků jsem nevyčetl mnoho o stanovišti. Čímž mám na mysli nejen půdní podmínky, ale i okolí. Jaké jsou tam stavby, kde jsou sousedi a na jaké světové straně atd. Paní chce strom, to v budoucnu nebude nějaký keříček, který se v pozdější době celkem snadno přesadí. Asi bych už mohl napsat celý seznam míst, kde jsem byl svědkem ukvapených řešení, které v poměrně krátké době přinesly problémy.  Zcela typické jsou výsadby blízko budov a přímo před okna. Paní přeju, ať to vyřeší. Pohodu Vám přeje Stanislaw.

Nocenka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 240.66 (?), 7.9.2009 15:06

No, já mám docela dobrou zkušenost s platanem, sázeli jsme ho loni a potáhl se od té doby opravdu znatelně, je na plném slunci a půda u nás asi není nic moc. Ale asi tak to není přesně to, co hledáte - přece jen ten stín zatím dává malý. Chtělo by to asi sehnat nějaký už opravdu velký vzrostlý strom (otázka je nakolik dobře se ale dá takový ještě přesazovat...?), takže jak už se objevilo výše - navštívit nějaké zahradnictví.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz