Soliter do zahrady

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 52.69 (?)
15.9.2011 1:04

Platan také není špatná volba.Přírůstek může mít také kolem metru, když je malý, u každého stromu se přírustek za rok zmenšuje, když trochu zestárne.Doporučuji vám Platanus x acerifolia (synonimum Platanus x hispanica) - platan javorolistý, je to kříženec platanu východního a západního.Má docela zajímavé plody-takové kouličky, vypadá to na stromu jako bambulky.Pokud ho budete kupovat, dejte si pozor, ať si nekoupíte kultivar používaný do uličního stromořadí, dělá spíše užší korunu, prostě aby se vešel do ulice, koruna platanu, který není šlechtěn do uličního stromořadí by se do ulice nevešel, možná na nějaké náměstí.Na tomto stromu je též zajímavá kůra, která je hladká i u velmi starých stromů.Odlupuje se v plátech.

Pokud chcete vidět, co dokáže vytvořit platan, zajeďte se podívat do Děčína na zbytek chráněné aleje z platanu, jsou to hodně staré stromy.Já, když jsem tyto stromy před léty fotil, tak jsem je nebyl schopen vyfotit v celku, nevešly se mi do objektivu.Dále blýzko nádraží se můžete též podívat na nádherný vzrostlý exemplář jinanu dvoulaločnatého (Ginkgo biloba).Pokud zde najdu fotky platanu a jinanu, dám je sem.Láďa.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 43.167 (?), 12.9.2011 23:27, zobrazeno: 14097x

Zdravim, chtěl bych si na zahradu vysadit nějaký strom aby mi vrhal pořádný stín, zahradu mam na jižní straně a krom pár menších ovocných stromů, se tam nemam v létě kam schovat, prostě výheň, broskve tam jdou parádně, ale já se psem trpíme. Takže bych potřeboval poradit nějaký strom, který rychle roste, jako samostatný udělá pořádnou korunu a aby vydržel nějakej ten vichr. Přemýšlel jsem nad Javorem nebo Habrem a nebo pak v druhé řadě nad Ořešákem nebo Japonskym topolem (ale u toho se obávám menší životnosti), takže budu rád za Vaše rady nebo zkušenosti, co máte na zahradě Vy. Díky Pavel

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 52.69 (?), 13.9.2011 0:37

Doporučuji jasan ztepilý (Fraxinus excelsior - pokud budete chtít strom jako hrom, vyvarujte se jasanu pensylvánskému, je podobný, akorát má výšku kolem 20 m maximálně, jasan ztepilý má o hodně více) a nebo ořešák černý (Juglans nigra).Ten si můžete vypěstovat sám z ořechu, navíc hezky voní(někomu spíše smrdí, jak pro koho, mne připomíná citronovou vůni).Oba stromy rostou v mládí velice rychle, obvykle kolem 1m/rok po pořádném zakořenění.Ještě mne napadl topol kanadský (Populus canadensis),ale to je opravdu rychle rostoucí strom, který udělá mega korunu, zkrátka za 30-40 let je to strom jako hrom, rozhodně nedoporučuji do nějaké malé nebo středně velké zahrady nebo pozemku, je to opravdu rychlerostoucí obr.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 29.239 (?), 13.9.2011 6:17
Do výběru obrovských, stinných, rychle rostoucích stromů pro zmíněné podmínky bych zařadil také platan. Doufám však, že si uvědomujete všehny důsledky výsadby takového stromu. Kolik tu již bylo příspěvků, že někomu vadí velký strom nepřiměřeně stínící sousední zahrady, (resp. přesahující, "zásobující opadaným listím", bořící opěrné zdi, hrozící pádem na dům...)... Dobře to zvažte. Vysazujete strom pro několik generací nejen Vaší rodiny, ale zasahující i několik generací sousedů... Josef.

host - 43.167 (?), 14.9.2011 21:37

Díky za tipy, zaujal mě Vámi uvedený Platan, něco sem o něm našel ale moc toho neni. zajímalo by mě který z Platanů je tak u nás nejlépe pěstovatelný, některý z těch nějvětších, kolik může mít tak přírustky, našel jsem nějaký západní, východní, javorlistý. A pokud jde o budoucí generace, tak to mě zas tak nepálí, zahrada je to celkem velká, takže do šířky může růst, no a za těch několik desítek let až by dorost do mega stromu tak ať se pak staraj mladý.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 52.69 (?), 15.9.2011 1:04

Platan také není špatná volba.Přírůstek může mít také kolem metru, když je malý, u každého stromu se přírustek za rok zmenšuje, když trochu zestárne.Doporučuji vám Platanus x acerifolia (synonimum Platanus x hispanica) - platan javorolistý, je to kříženec platanu východního a západního.Má docela zajímavé plody-takové kouličky, vypadá to na stromu jako bambulky.Pokud ho budete kupovat, dejte si pozor, ať si nekoupíte kultivar používaný do uličního stromořadí, dělá spíše užší korunu, prostě aby se vešel do ulice, koruna platanu, který není šlechtěn do uličního stromořadí by se do ulice nevešel, možná na nějaké náměstí.Na tomto stromu je též zajímavá kůra, která je hladká i u velmi starých stromů.Odlupuje se v plátech.

Pokud chcete vidět, co dokáže vytvořit platan, zajeďte se podívat do Děčína na zbytek chráněné aleje z platanu, jsou to hodně staré stromy.Já, když jsem tyto stromy před léty fotil, tak jsem je nebyl schopen vyfotit v celku, nevešly se mi do objektivu.Dále blýzko nádraží se můžete též podívat na nádherný vzrostlý exemplář jinanu dvoulaločnatého (Ginkgo biloba).Pokud zde najdu fotky platanu a jinanu, dám je sem.Láďa.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 52.69 (?), 15.9.2011 1:25

Našel jsem fotky.Ještě přidám fotky tisovce dvouřadého, též z Děčína.

Jinan-celkový pohled
Jinan-celkový pohled
Jinan
Jinan
Jinan - kmen
Jinan - kmen
tisovec-celkový pohled
tisovec-celkový pohled
tisovec-detail kmene
tisovec-detail kmene
platan-detail kmenu
platan-detail kmenu