Přečetla jsem si všechny příspěvky ohledně rakytníku. Já už deset let sháním různé informace o rakytníku, mám přečteno dost literatury a projděná různá zahradnictví. Konečně po letech, kdy mi několikrát zašel, mám krásného samce a nyní konečně dvě samice. Údajně ani mnoho zahradníků nerozezná rozdíl mezi samcem a samicí, pouze v brzkém jaře, kdy oba kvetou - mírně rozdílně a pak, jak jsem se dověděla zde z jednoho příspěvku, pouze na samici jsou plody (to literatura neuvádí). Nově také vím, že se dá řízkovat nebo hřížit, ale musíte vědět, jestli množíte samce nebo samici. Také se dá roubovat. Takže můžete mít na jednom kmeni oba. největší a nejkrásnější porost jsem viděla u Turyňského rybníka-Záplavy, okolí Kladna, vesnice Srby. Tam jak začíná naučná stezka - dnes už značně zarostlá. Tam je obrovské množství obalených samic a samec není vidět, myslím si, že je naroubován ve středu keřo-stromů. Z využitím jsem nadmíru spokojená. Pozor na šťávu, když se předávkujete má silné projímavé účinky. Je lepší pouze přidat určitý podíl k jiné plodině nebo využít jako lihový výluh a kapat na posílení imunity do čaje nebo na lžičku. Využívám i olej. Dělají se z něj i čípky na hemeroidy a jsou údajně výborné. Také semínka z plodů jsou bezva na su-jok terapii-lepení semínek na epicentrum bolesti. Mám vyzkoušeno místo měsíčnice, kterou doporučoval Ing.Janča.
Rakytník je zkrátka úžasná plodina a jsem ráda, že se mi konečně zdobí zahrádku a bude časem mnohem víc. Informace o hřížení a řízkování jsem ještě nevyzkoušela, jsou novější, až získám zkušenosti ráda se o ně podělím. ahoj příznivci rakytníku Katka Zel