Rakytník řešetlákový
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 53.61 (?), 19.6.2008 13:35
koupila jsem samčí a samičí rostlinku, ale ani druhý rok nekvetl, v čem je chyba.Alena
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.73 (?), 27.7.2008 15:21
druhý rok? chce čas, myslím, že nám kvetl poději, zato pak už hojně, první rok jsme měli pár bobulek, výborné je to i hodit k masu (při pečení), jen obírání bobulek je otravný, odkopky se neujaly... ze tří pokusů ani jeden, letos zkusím zas
|
|
|
|
|
|
|
host - 131.199 (?), 1.10.2006 10:39
Já Vás pškně zdravím. Píše se zde o Rakytníku, I já jsem loni zasadila Rakytník samčí a samičí. Pěkně mi letost povyrostli. a docela se těším na úrodu,ale nevím kdy. Někde jsem četla že na samčí rostlinu musím mít 3 nebo dokonce 4 sazenice. Je to pravda? To nestačí jen jeden samec a samčí? To se nedočkám úrody. Děkuji s pozdravem Libusesramkova@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.8 (?), 9.10.2006 21:24
S tím si nedělejte starosti, pokud máte skutečně samčí i samičí rostlinu, úrody se dočkáte. Jenom ze čtyř samic byste měla čtyřikrát víc plodů než z jedné. Ten údaj se týká hlavně větších výsadeb - kdo chce sázet hodně rakytníků, měl by mít asi čtyřikrát víc samic než samců - je to prý ekonomicky nejvýhodnější poměr.
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 9.10.2006 22:38
Jsem kousek od Turnova, tady v Ohrazenicích maji již delší dobu výsadbu snat několik hekterů Rakytníku. Každý rok je vidět skoro do vánoc oranžový sad. Bývají tam velká hejna ptactva která to v zinmě sklízí. Nevím zda něco sklízí majitel, snat se z toho něco může udělat. Je moc zdravý ale řekl bych, že to není k jídlu. Na výstavě v Pěnčíně jsem si od něho koupil špendlíkovou marmeládu s rakytníkem a nešlo to jíst. Máte snat nato recept jak se to dá sníst? Do té doby, než zjistím jak ho upravit aby šel jíst tak ho nevysadím. Je spousta zdravých a jedlých plodů a rád bych tam zařadil i rakytník, ale bohužel. VašekB
|
|
|
|
|
|
|
hejduk - Bronzový Zahrádkář (52), 11.10.2006 15:59
Návod na rakytníkový likér
Sesbírané plody se naloží do osmdesátiprocentního alkoholu, tam se luhují 8 -14 měsíců.Takto připravený macerát se podle potřeby dosladí zahuštěným hroznovým moštem a zraje optimální dobu v dubových sudech. Ideální ke konzumaci je po roce zrání. Zdravý likér má tmavě hnědou barvu, intenzivní vůni a medovou chuť. Panák denně stačí k prevenci před nemocemi.
Džem z hlohu a rakytníku 1kg bobulí hlohu, 1kg plodů rakytníku řešetlákového, 1kg cukru, 1 litr vody. Omyté bobule hlohu zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni až změknou. Potom je prolisujme přes síto. Plody rakytníku propláchneme studenou vodou a vymačkáme z nich šťávu přes husté síto nebo plátno. Obě hmoty smícháme, osladíme a vaříme na mírném ohni až zrosolovatí. Plníme do nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 90oC 15 min.
Zatím nedoceněný zůstává rakytníkový olej. Olej z rakytníku má vysoce regenerační schopnosti, jedná se o biogenní stimulátor, který především ovlivňuje růst tkání při poškození kůže a sliznic. Má také značné baktericidní účinky. Významný je i obsah vitamínů - hlavně A, C a E a další. Při vnitřním užívání pozitivně ovlivňuje činnost jater, pankreatu, snižuje sekreci žaludečních šťáv, podporuje hojení žaludečních a dvanácterníkových vředů, zlepšuje peristaltiku a velmi dobře působí i při hemoroidech. V neposlední řadě také výrazně posiluje imunitní systém zvláště u dětí. Při vnější aplikaci je vynikající při termických i chemických popáleninách, ale také při omrzlinách a při ozařování. Zajímavá je i jeho schopnost tlumit bolest při naraženinách. Vhodný je jako podpůrný prostředek při léčbě řady kožních onemocnění (ekzémy,alergie aj.). Velké množství vitamínů a dalších aktivních látek má také své nezaměnitelné místo při aplikaci oleje do koupele nebo po sprchování, kdy zamezuje vysušení pokožky a zlepšuje její kvalitu. Pro jeho výborné účinky ho lze doporučit k pravidelné péči o pokožku od malých dětí až po seniory.
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.218 (?), 4.5.2007 10:04
Myslím že by to šlo zavařit a jíst podobně jako brusinky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 137.37 (?), 16.5.2008 10:52
Zpracování plodů ke konzumaci? Jde to a dobře. Skvělá je marmeláda, tedy trochu neobvyklé chuti. Je tam šíleně vitamínu C (víc než v citronu) a další prospěšnosti - třeba tokoferoly, karoten, lutein, K-vitamin... Latinský název rakytníku obsahuje koně (hipophoe) a to proto, že když okusovali rakytníkové keře koně, měli pak skvělou srst, tato zpráva je tuším ze Sibiře. Četla jsem, že na několik rakytníkových keřů-samčích má být jedna samice. Já mám zasazenou takovou dvojici už tři roky, vpodstatě v přírodních podmínkách pod bývalým lesem, celkem rostou (zejména samčí keřík) leč k ničemu se nemají, ani kulička k zavařování...
F.T.
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.12 (?), 5.11.2007 12:09
Zpracování rakytníku bez vaření Pěstuji rakytník jako stromek, původně je to samec a do koruny jsem naroubovala velkoplodou samici. Plodí to dobře a ušetří se spousta místa, samci rostou moc bujně. Ze semen vyroste 80 % samců. Keře podrůstají kořenovými výmladky, takže se dají od samic nakopat sazenice. Plody stříhám včetně krátkých větviček i s listím, ve skleněné nádobě je rozmačkám nerez mačkadlem na brambory a přecezenou šťávu smíchám půl na půl s tekutým medem. Nekazí se, pokud je v lednici nebo se může nechat v plastové lahvičce zmrazit. Dávám si 1 polev. lžíci do 1/4 l vody, takhle to mohou pít i děti, má příjemnou brusinkovou chuť. Dá se použít i na ochucení ovocných salátů místo citronové šťávy. Také se doporučuje dát zmrazit ostříhané větve v mikrotenovém sáčku a zmrazenými poklepat, až plody opadají. Vynikající léčivý olej, který plody obsahují, během zimy venku žlukne a dodá plodům přímo odpornou chuť. Sklízet se má v září. Podle mých zkušeností ptáci plody nežerou. Rakytník všem vřele doporučuji. Eva
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.217 (?), 28.6.2008 13:57
Ja ty plody ochutnal a jsou velice dobre...!!! To jsi, vasiku, jedl asi kurinec nebo jsi moooc fajnovka...!!! Nekdo take praktikuje koprofagii ci urinologii a chutna jim to...!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|