Prosím o základní rady pro zelenáče
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.197 (?), 21.7.2007 22:43, zobrazeno: 11660x
Dobrý den,
v péči o stromy jsem úplný zelenáč, nicméně šťastný majitel zahrady se 7 ovocnými stromy. Všechny stromky byly nasazeny na jaro. Rád bych jim jejich nový domov nějak zpříjemnil, ale nevím jak. Zatím jen zalévám, ale evidentně to nestačí. Na jabloních se teď objevili hnědé skvrnky na listech, napadé listy se kroutí. Žádné mšice jsem nenašel, navíc jsem všechny stromy natřel lepem, takže mravenci na ně nemohou.
Moje prosba zní: Prosím poraďte mi pár rad (třeba desatero), jako základní péči o stromy. Čím hnojit, čím stříkat a jak to ředit (proti škůdcům z říše hmyzu i houbám), případně na co si dát pozor.
Stromy mám rád, ale k vlastní zahradě jsem se dopracoval až nyní a zatím v tom dost tápu. Základní informace by mi moooc pomohly.
Děkuji, že si najdete trochu času na rady zelenáčům.
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.208 (?), 22.7.2007 13:50
Dobrý den, myslím si, že nejlépší pro Vás by bylo navštívit knihkupectví a koupit si nějaké chytré knížky. Jsou v nich rady nejen jak a co pěstovat, ale také popis různých chorob a problémů kolem zahrádkaření. Udělala jsem to před lety také tak. Pak jsem se vrhla do praxe a učila se z chyb a rad přátel. Učím se vlastně celý život - chce to jen se nebát a pustit se do toho. Přeji hodně pěstitelských úspěchů - zdraví Daniela.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.197 (?), 22.7.2007 19:24
Tak mi prosím poraďte vhodnou publikaci. Nebudu se pouštět do prořezávání, jde mi o úplné základy - čím a jak často pohnojit a zejména, zejména - základní pravidla ochrany stromů proti škůdcům - čím a jak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.197 (?), 22.7.2007 22:43
Děkuji za tip, objednal jsem ji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.162 (?), 23.7.2007 6:01
Knížka pana Šrota, o které je řeč, je teď na pultech jako 14 vydání (vyd. 2006) To už o něčem svědčí. Každé další vydání prochází modernizací, i v tom je cena této knížky, takže starší a nová vydání se liší, autor to pořád vybrušuje. Taky bych Vám doporučil, abyste navštívil knihovnu a půjčil si staré ročníky Zahrádkáře. O úspěchu na zahrádce rozhoduje znalost podstaty problému a podle mě je největší dřina prodrat se houštinami zahrádkářské mystiky, která sice existovala vždy, ale nikdy nebyla brána tak vážně jako dnes.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.20 (?), 23.7.2007 9:09
Kromě už zmíněné, opravdu dobré knížky 1000 rad zahrádkářům bych ještě dopručil Johannes Höhne: Dvanáct měsíců v zahradě. Je to sice překlad z němčiny, ale je to povedená knížka. V Německu oblíbená stejně, jako našich 1000 rad. Zatím co v 1000 radách je problematika řazena podle jednotlivých druhů rostlin, Dvanáct měsíců na zahradě napsáno chronologicky - leden až prosinec. A vzhledem k tomu, že podmínky jsou v Německu obdobné, jako u nás, je kniha docela dobře použitelná. Hamižný zahrádkář si pořídí obě.
|
|
|
|
|
|
|
|