Prosím o určenie dreviny

host - 48.87 (?)
5.2.2025 18:26

Ono v tomto případě je jednodušší je použít chat třeba gpt než diskuzi zde. Tohle mi vypadlo ke Novosibirskaja:

Na jaře, když se stromy začínají probouzet z dormance, jsou listy střemchy novosibirskaja na začátku obvykle světle zelené až žlutozelené. Jakmile stromy začnou růst, listy se zbarví do jasně zelené barvy. Tento odstín trvá po většinu vegetačního období, dokud listy nezačnou podléhat podzimním změnám.

Léto
V létě zůstávají listy střemchy novosibirskaja intenzivně zelené. Jsou lesklé a zdravé, poskytující příjemný kontrast s květy, které se objevují na jaře. Listy jsou oválné až eliptické a mohou dosahovat velikosti kolem 5-10 cm.

Podzim
Podzimní barvy jsou u střemchy novosibirskaja poměrně nenápadné, ale stále pozoruhodné. Jak se blíží chladnější měsíce, listy se začínají zabarvovat do žlutooranžových a červených tónů. Tento podzimní nádech je jemný, ale dává stromu hezký, teplý vzhled, když se liší od zelené letní barvy. Na některých stromech se mohou objevit i hnědé nebo žluté odstíny.

Zima
V zimě zůstávají větve střemchy holé, protože jde o opadavý strom, což znamená, že všechny listy opadnou. Tento strom však stále zachovává svou krásu v zimě díky pevným, rozvětveným větvím a silné struktuře.

Závěr
Střemcha novosibirskaja během roku zaujme především svou svěží zelení na jaře a v létě a jemnými podzimními barvami, kdy se listy zbarvují do žlutých a červených tónů. I když její podzimní zbarvení není tak dramatické jako u některých jiných stromů, stále přispívá k atraktivitě stromu během přechodu mezi ročními obdobími.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 248.168 (?), 9.4.2024 20:55

Tam je jen ohledně prodeje, ale je tam odkaz dál, kde píšou zhruba tohle:

Krásně kvetoucí strom výšky 5-7m, koruna je zaoblená, průměr 3-4m. Listy jsou 8-12cm dlouhé a 4-7cm široké, lesklé, zpočátku intenzívně fialové, pak fialově zelené.Listové řapíky a centrální žilka jsou červené. Listy druhého růstu (=přírůstky) jsou zelené. Květy malé bílé, průměru až 8mm ve vícebarevných (?) válcovitých květenstvích až 15cm dlouhých. Kvete v květnu.Plody černé, lesklé, až 8mm v průměru, nakyslé. Místo slunné nebo polostinné. Nenáročný na půdu. Zóna 3 = až -34°C.

ps - to v závorkách jsem do překladu doplnila já.           Lída

host - 1.229 (?), 10.4.2024 17:50

Ještě jednou děkuji, už jsem se k tomu konečně dostala a i k tomu odkazu.

Ona byla poměrně drahá na takový malý stromek, ale roste rychle. Začínám ji mít pomalu ráda a asi budeme kamarádky smiley

host - 248.168 (?), 10.4.2024 21:07

Teď jsem jeětějednou mrkla na google, a na švédském webu píší, že listy jsou zjara zelené a zbarvují se až v průběhu léta - tak proto...

Jinak mně se střemcha vždycky moc líbila, i obyčejná, roky jsem chodila kolem jedné staré z práce. Už tam bohužel není, při rekonstrukci parku ji zlikvidovali. Jenže moje zahrádka je na takový okrasný strom malá, jsem ráda, že tam vměstnám pár ovocných...           Lída

host - 57.158 (?), 7.5.2024 17:02

Ano, tak střemcha se začíná postupně zabarvovat odspodu, terminál je zatím zelený. Foto nemám, počkám až se zabarví úplně, pokud ty větvičky neufiknu, protože jsou dost nízko. Zatím jsem je trochu zakrátila a pak jako vždy půjdou pryč. Chci ji aspoň na polokmen. Roste jako z vody smiley

host - 248.202 (?), 7.5.2024 20:52

yes smiley   Lída

host - 45.11 (?), 13.7.2024 18:58

v červenci zůstal zelený už jen vršek smiley

Novosibirskaja
Novosibirskaja

host - 48.87 (?), 5.2.2025 18:26

Ono v tomto případě je jednodušší je použít chat třeba gpt než diskuzi zde. Tohle mi vypadlo ke Novosibirskaja:

Na jaře, když se stromy začínají probouzet z dormance, jsou listy střemchy novosibirskaja na začátku obvykle světle zelené až žlutozelené. Jakmile stromy začnou růst, listy se zbarví do jasně zelené barvy. Tento odstín trvá po většinu vegetačního období, dokud listy nezačnou podléhat podzimním změnám.

Léto
V létě zůstávají listy střemchy novosibirskaja intenzivně zelené. Jsou lesklé a zdravé, poskytující příjemný kontrast s květy, které se objevují na jaře. Listy jsou oválné až eliptické a mohou dosahovat velikosti kolem 5-10 cm.

Podzim
Podzimní barvy jsou u střemchy novosibirskaja poměrně nenápadné, ale stále pozoruhodné. Jak se blíží chladnější měsíce, listy se začínají zabarvovat do žlutooranžových a červených tónů. Tento podzimní nádech je jemný, ale dává stromu hezký, teplý vzhled, když se liší od zelené letní barvy. Na některých stromech se mohou objevit i hnědé nebo žluté odstíny.

Zima
V zimě zůstávají větve střemchy holé, protože jde o opadavý strom, což znamená, že všechny listy opadnou. Tento strom však stále zachovává svou krásu v zimě díky pevným, rozvětveným větvím a silné struktuře.

Závěr
Střemcha novosibirskaja během roku zaujme především svou svěží zelení na jaře a v létě a jemnými podzimními barvami, kdy se listy zbarvují do žlutých a červených tónů. I když její podzimní zbarvení není tak dramatické jako u některých jiných stromů, stále přispívá k atraktivitě stromu během přechodu mezi ročními obdobími.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz