Pěkný den, přikládám obrázky dvou keřů (oba kolem 1,5 m), větší (vlevo na obr 1) má kopinaté lístky cca 5 cm dlouhé, menší (vpravo na obr 1) také kopinaté, ale jen 3 cm. Je také o něco menší. Řekl bych, že jsou rodově příbuzní.
Já bych to viděl na Tavolník popelavý - Spireae cinerea (Grefsheim) vlevo a na tvolník Thunbergův - Spiraea thunbergii vpravo. (Příspěvek pH mi ale připomněl tavolník význačný, na který jsem už skoro zapomněl, protože se - bohužel - v současné době zase tak často nepěstuje).
U nás ho nadávno vysadili v parku, což mě také překvapilo. Je na ústupu asi proto, že na rozdíl od popelavého je moc velký. Ale zdá se mi, že na fotografii je význačný, popelavý má podle mě jemnější listy.
Foto květů bohužel nemám, ale našel jsem si obrázky příslušných druhů a odrůd a také v jakési soupisce druhů mám zkratku SCG, tedy nejspíš S. cinerea Grefsheim. Vedle tohoto tam mám ještě SBC a SJL. SJL by mohl být S. japonica (Little princess) - něco takového mám taky. Ale podobné je i S. x Bumalda Crispa, což by mohlo být zase SBC. Tak nevím.
Souhlasím s p.Josefem, že menší vpravo je určitě Spiraea thunbergii, mám na zahrádce dva kousky a dalo mi dost práci ho sehnat, protože z řízku se pořád nechtěl chytit. A když jsem ho konečně sehnala, chytil se i řízek ;-)) Lída