Jaký je rozdíl mezi jeřabinou jedlou a nejedlou?



host - 42.100 (?)
3.2.2011 23:04

Já se celý ivot řídím podle chuti. Kyselý jeřáb zavařuji, je z nej výborný kompot i dobré víno. Ten hořký je podle mně nejedlý. Ještě jsem se za šedesát let neotrávila! podle listů to nepoznám. M.Nejdlá

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 69.139 (?), 1.9.2006 16:09, zobrazeno: 83610x
Neví prosím vás někdo jaký je rozdíl mezi jeřabinou jedlou a nejedlou? Díky za odpověď
   
host - 166.20 (?), 1.9.2006 21:29
U červeného jeřábu se to pozná podle pilování na listu, tedy pro lepší vysvětlení když se podíváte na jednotlivý lístek u ušlechtilého moravského, je jeho pilování jen do poloviny od špičky, a obyčejný lesní má pilování přes celý lístek. Podle chuti jsem to nikdy nepoznal, pro mne nepoživatelné. Ještě tak můžu černý ochutnat. Pokud potřebujete více, nebojte se a ptejte.  VašekB
      
host - 69.139 (?), 1.9.2006 22:52
no pro mě je hodně důležitá ta chuť jednomu známému jsem slíbila že to zjistím tak se snažím pro mě jsou jinak taky nepoživatelné
         
host - 45.84 (?), 5.9.2006 17:44
Pilování na listech bývá variabilní, takže určovat "jedlost" jeřabiny podle listů může být zavádějící. Nejjednodušší je ochutnat plod :-) "Nejedlá" jeřabina má hořkou, svíravou chuť, zatímco ta "jedlá" má chuť docela příjemně sladkokyselou. Osobně vyzkoušeno :-) Ota
   
host - 125.190 (?), 3.11.2006 13:46

prosím o radu, jak naložit na zimu s keřem, který se jmenuje Prunus laurocerasus "Caucasica". mám ho zastříhnout nebo (měří teď cca 1metr), zakrýt chvojím adt.  moc děkuji všem za odpověď

      
host - 91.228 (?), 15.12.2006 18:34
S řezem,který ale není nutný rozhodně počkejte.Nejvhodnější dobou k řezu dřevin je únor.Pokud by jste řez provedli nyní,rány už nezatáhnou a mráz napáchá zbytečné škody.Ovšem pozdní řez provedený již v době po vegetačním klidu také dřevinám neprospívá.Držte se tedy únorového řezu. Ochrana chvojím je na místě. Preji hodně úspěchů. Helena
   
host - 118.254 (?), 25.9.2009 17:23

prosím je nejedlá jeřabina nebezpečná pro malé dítě?

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 25.9.2009 23:25

Nebezpečná asi není. Dítě jich mnoho nesní, nejsou dobré.

   
host - 42.100 (?), 3.2.2011 23:04

Já se celý ivot řídím podle chuti. Kyselý jeřáb zavařuji, je z nej výborný kompot i dobré víno. Ten hořký je podle mně nejedlý. Ještě jsem se za šedesát let neotrávila! podle listů to nepoznám. M.Nejdlá

      
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 35.114 (?), 4.2.2011 15:21

Tak my máme na zahradě jeřáb černý - jedlý. Plody jsou černé, uvnitř vypadají barevně jako borůvky, chuti trpké. Používám je v létě na ozdobu zmrzlinových pohárů a dezertů, dřív jsem dělala i zavařeniny, teď je ale v obchodech takový výběr, že jsem to vzdala.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika