Plíseň na javorech

host - 148.225 (?)
27.8.2008 21:55

Dobrý den,

když jsme kupovali Acer platanoides "Crimson Sentry", tak nás zahradník upozorňoval, že tento javor trpí ve "vhodném" počasí plísní a že nejlepší je ho ošetřit na jaře preventivně Rubiganem (je čirý a nezanechává na listech bílé mapy jako ostatní prostředky), a pak i v létě, pokud se plíseň přeci jenom objeví.

V našem případě se nakonec objevila, tak jsem ho vzal jednou Bioanem, když jsem stříkal angrešt proti padlí a pak ještě jednou Bycorem, když jsem řešil jinou urgentní záležitost. A kromě těch bílých map na listech, které ale postupnými dešti blednou, je to v pohodě.

Tak držím palce, Pavel K.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

David159 - (5) - 41.2 (?), 27.8.2008 12:40

Přikládám nějaké fotky.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 27.8.2008 13:16

Tak toto neviem. Možno tiež počínajúce padlí javorové? Keby to bolo zospodu, tak by som lupou hľadal svilušky - mne to pripadá, že sú to nejaké jemné vlákna.

(Ja by so mto experimentálne postriekal 2-3x cca po 7 dňoch rubigan+dithane a pak se uvidí.)

David159 - (5) - 41.2 (?), 27.8.2008 13:30

Zespoda nic není. Dá se to setřít prstem, ale něco tam vždy zůstane. Vlákna to nejsou. Zkusím sundat mulč. kůru a uvidím, jak se to vyvine dál. Díky David

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 27.8.2008 13:35

Myslím, že mulč je v tomto prípade nevinný. Ale zabezpečiť aby sa nedotýkal (hlavne) kmeňa neuškodí. Ani fungicídy neuškodia, padlí je koncom leta vysoko pravdepodobné.

host - 148.225 (?), 27.8.2008 21:55

Dobrý den,

když jsme kupovali Acer platanoides "Crimson Sentry", tak nás zahradník upozorňoval, že tento javor trpí ve "vhodném" počasí plísní a že nejlepší je ho ošetřit na jaře preventivně Rubiganem (je čirý a nezanechává na listech bílé mapy jako ostatní prostředky), a pak i v létě, pokud se plíseň přeci jenom objeví.

V našem případě se nakonec objevila, tak jsem ho vzal jednou Bioanem, když jsem stříkal angrešt proti padlí a pak ještě jednou Bycorem, když jsem řešil jinou urgentní záležitost. A kromě těch bílých map na listech, které ale postupnými dešti blednou, je to v pohodě.

Tak držím palce, Pavel K.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025