nyssa sylvatica
|
|
 |
 |
host - 151.228 (?) 2.2.2008 15:39
Ohledně toho "zahradnictví" v Droždíně u Olomouce nechci nikoho zrazovat, ale tam bych si raději nic nekupoval. Ono stačí, když uvidíte průčelí toho vesnického domu, za kterým se ve svahu ono zahradnictví skrývá. Vybrat si tam něco pořádného je docela problém, ne že by tam toho bylo málo, spíše naopak, ale je to tam dosti zanedbané a chaotické. Byl jsem tam poprvé před čtyřmi lety, naposledy před rokem a vypadalo to tam furt stejně zoufale. Je taky velký problém se dozvonit na majitele či se jich vůbec dočkat, teda pokud se řadíte k lidem poctivým a vybranou rostlinu chcete zaplatit, neboť je to tam z boku domu volně přístupné a většinou nikdo nikde. Toliko můj dojem ze dvou návštěv, které mé požadavky na větší dřeviny neuspokojily.
A co se týče Nyssy, česky Tupely, tak pro zajímavost sděluji, že společně s Patisovcem červeným (Glyptostrobus europaeus) rostly hojně v třetihorních močálech severočeské pánve a byly hlavním materiálem pro vznik hnědého uhlí. Tupela tedy vyžaduje hodně vlhké (podmáčené) stanoviště.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 65.92 (?), 15.11.2006 10:44, zobrazeno: 21637x
Zná někdo tento strom z našich podmínek? Jak Vám roste?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.175 (?), 16.11.2006 1:03
Velice spolehlivý mám 2m vysoký, neomrzá, potřebuje ale spíše více vlhké místo blízko vody či častěji zalévat, aby slušně prosperoval a na podzim se obarvil nádherně červeně. Růst, ale není nijak závratně rychlý.
|
|
 |
|
 |
 |
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498), 23.6.2007 11:57
Má skutočne excelentné jesenné sfarbenie. Poďľa mňa patrí do TOP 10 stromov - "to die for". Mám 2 nyssy. Jednu už v záhradníctve "upravili" tak, že urezali terminálny vrchol. Nevie sa z toho spamätať. Nyssa má vlastnosť, že vetve rastú "horizontálne". Preto sa mi nedarí prinútiť ju, aby niektorá prebrala dominanciu a strom postupoval do výšky. Takto mám takého mrzáčika a najradšej by som tých zahradníkov (Bruns Pflanzen) teraz zmrzačil ja. Preto som si zakúpil druhú nyssu, tá má rastový terminál v poriadku. Takže, až si ju budete kupovať, dajte si na to pozor pri výbere. Z tej - bez vrcholového terminálu - asi nikdy krásny strom nebude. Inak, nároky minimálne, občas zaliať - hlavne kým korene nedosiahnu hlbšie. Hlavný koreň rastie prísne vertikálne (preto sa nedá presadzovať), časom dosiahne spodnú vodu a potom je už všetko OK.
Krásny a neobvyklý strom, úžasné jesenné farby. The tree to die for!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 8.180 (?), 8.1.2008 21:06
Dobrý den,
mohli byste mi prosím poradit, kde se tá Nyssa sylvatica koupit? Nemůžu jí nikde najít. Děkuju
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 69.178 (?), 10.1.2008 9:40
Mrkněte na www.drozdin.cz myslím že ji mají.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 8.180 (?), 12.1.2008 13:34
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.99 (?), 31.1.2008 15:54
Mám ji třetím rokem, vysazenou z kontejneru na podzim, takže kořen nepoškozen, nekupovat nekontejnerované. Roste dobře i na plném slunci bez zvláštní závlahy. Jen kruh do 50cm okolo udržuji bezplevelný, hnojím NPK, vytahuji odstříháváním postranních výhonů. Jedl jsem i plody ze staršího stromu, chuťově zajímavé.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.228 (?), 2.2.2008 15:39
Ohledně toho "zahradnictví" v Droždíně u Olomouce nechci nikoho zrazovat, ale tam bych si raději nic nekupoval. Ono stačí, když uvidíte průčelí toho vesnického domu, za kterým se ve svahu ono zahradnictví skrývá. Vybrat si tam něco pořádného je docela problém, ne že by tam toho bylo málo, spíše naopak, ale je to tam dosti zanedbané a chaotické. Byl jsem tam poprvé před čtyřmi lety, naposledy před rokem a vypadalo to tam furt stejně zoufale. Je taky velký problém se dozvonit na majitele či se jich vůbec dočkat, teda pokud se řadíte k lidem poctivým a vybranou rostlinu chcete zaplatit, neboť je to tam z boku domu volně přístupné a většinou nikdo nikde. Toliko můj dojem ze dvou návštěv, které mé požadavky na větší dřeviny neuspokojily.
A co se týče Nyssy, česky Tupely, tak pro zajímavost sděluji, že společně s Patisovcem červeným (Glyptostrobus europaeus) rostly hojně v třetihorních močálech severočeské pánve a byly hlavním materiálem pro vznik hnědého uhlí. Tupela tedy vyžaduje hodně vlhké (podmáčené) stanoviště.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.67 (?), 5.2.2008 11:52
Bohužel se musím připojit a konstatovat, úplně stejnou zkušenost z loňského září!!! Telefonicky jsem byl domluvený na určitou hodinu a na určité rosliny, naslibovali hory doly a pak nikde nikdo. Odjel jsem s nepořízenou!!!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 69.179 (?), 12.2.2008 9:57
Já mám s Droždínem dobré zkušenosti, většinou jsem si domlouval dovoz rostlin na nějakou výstavu kde se účastnily. V místě jsem si vyzvedával asi třikrát a vždy v pohodě. Je pravdou, že dům a pěstební plochy opravdu vypadjí mírně řečeno neutěšeně, ale rostliny přeživší v jejich podmínkách mi na zahradě prosperují skvěle.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|