nekonečná likvidace škumpy
|
|
|
|
host - 126.151 (?) 10.5.2013 13:18
Dobrý den, tak to Vám tedy závidím. Já zdědil škumpy na zahradě po otci poté, co nám rodiče přenechali dům s pozemkem k užívání. V souvislosti s drobnými úpravami zeleně jsme zlikvidovali jednu škumpu (rostly dvě vedle sebe). Na břeh, kde byly obě, jsme dali souvislou vrstvu mulče (kůra, piliny,hobliny) cca 30cm a upravili k obrazu svému. Po necelém roce to začlo. Sem tam výhon, který jsme vytrhli, o pár metrů dál pět potvor v trávníku atd. Sečeme max po 2 týdnech a škumpě to absolutně nevadí. Poté co vytrháme výhony v mulči, do 14 dní je z 50 vytrhaných výhonů 60 nových. Nevím, jestli je to z pokácené, nebo živé škumpy, nebo jestli měly obě jeden kořenový systém. Strom je to krásný, ale také nezničitelná bestie, která u nás nemá co dělat. Jako bychom neměli dost zdejších pěkných rostlin a stromů. Dnes bych nechtěl zahradu, kde je škumpa, nebo v blízkosti, ani kdyby mi za to platili. Bidlo
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 106.19 (?), 23.6.2009 14:25
Zdravím, škump mám na zahradě několik, od naprosto volně rostoucích, až po stříhané, nízké, a dělají mi pouze radost. Je to nádherný strom, od jara do jara, pro každé období má něco!
A roste pouze tam, kde chci, bez jakékoliv chemie. V pravidelně sekaném trávníku nemá šanci, a po čase to i vzdá, ve skalkách a okolí jezer neproroste mulčem (textilie + kůra nebo kačírek), a když se jí podaří přeci jen vykouknout kde nesekám, nebo není mulčováno, stačí ji vytrhnout, ideální je za vlhka, jde i s 0,5 - 1m kořenu od mateční rostliny, a je opět na dlouho pokoj...
Lumikol, se sestřihem si hlavu nedělejte, i kdyby jste ji sestřihla 10cm nad zemí, obrazí...:)) Prostě ji střihejte jak se Vám líbí...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 126.151 (?), 10.5.2013 13:18
Dobrý den, tak to Vám tedy závidím. Já zdědil škumpy na zahradě po otci poté, co nám rodiče přenechali dům s pozemkem k užívání. V souvislosti s drobnými úpravami zeleně jsme zlikvidovali jednu škumpu (rostly dvě vedle sebe). Na břeh, kde byly obě, jsme dali souvislou vrstvu mulče (kůra, piliny,hobliny) cca 30cm a upravili k obrazu svému. Po necelém roce to začlo. Sem tam výhon, který jsme vytrhli, o pár metrů dál pět potvor v trávníku atd. Sečeme max po 2 týdnech a škumpě to absolutně nevadí. Poté co vytrháme výhony v mulči, do 14 dní je z 50 vytrhaných výhonů 60 nových. Nevím, jestli je to z pokácené, nebo živé škumpy, nebo jestli měly obě jeden kořenový systém. Strom je to krásný, ale také nezničitelná bestie, která u nás nemá co dělat. Jako bychom neměli dost zdejších pěkných rostlin a stromů. Dnes bych nechtěl zahradu, kde je škumpa, nebo v blízkosti, ani kdyby mi za to platili. Bidlo
|
|
|
|
|
|
|
Marijka.O - Bronzový Zahrádkář (52) - 54.70 (?), 16.5.2013 22:22
Bidlo, neklesejte na mysli - sousedé měli na hranici pozemku 3 škumpy, po cca 30 letech je pokáceli, načež začalo Vámi popisované rodeo - po roce vytahování kořenů a výhonů se mi je povedlo v roce následujícím zlikvidovat za jeden den: počkala jsem na polovinu léta, výhony byly silné asi na prst s výškou do pasu - byl toho slušný lesík, asi plocha 8x3m, kde už skoro nic jiného nerostlo.
Vzít neředěný Roundup a zahradnické nůžky a všechny výhony střihnout cca 10cm nad zemí a hned natřít koncentrátem, co si pamatuju, stříhala jsem max 5 výhonů a hned natírala, aby to nezaschlo a chemie se dostala do mízního systému rostliny v co největší míře.
Za 3 měsíce se objevily poslední dva výhony, dopadly stejně a od té doby mám už 3 roky pokoj.
Nutno říct, že jsem stejným způsobem "obhospodařila" i sousedovic výhony (s jejich souhlasem), jinak by to asi neskončilo nikdy.
Držím palce, jde to ;-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.20 (?), 18.7.2013 12:06
Mám obdobný problém, určitě tento způsob odzkouším, dám vědět. S.V.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|