Název dřeviny

host - 243.20 (?)
15.9.2009 10:06
Hlošina úzkolistá (Eleagnus angustifolia) je ideální pro suchá a prašná místa, dobře snáší i velmi nekvalitní půdu. Není jedovatá, její plody (drobné moučnaté peckovice vzhledem připomínající olivy) se dají jíst (ale chuťově nic moc). Ideální na ozeleňování zavážek po stavbách nebo na vyprahlé plochy na sídlištích. V době květu (konec května, červen) velmi intezivně sladce voní, proto v obytné zástavbě není vhodné je sázet v příliš velkém množství - pro některé alergiky to nemusí být zcela příjemné. Mimochodem, její chloupky (stříbřité šupinky na povrchu) pod mikroskopem vypadají jako nádherné střapaté hvězdičky.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Lightning - (1) - 58.98 (?), 14.9.2009 23:41, zobrazeno: 4123x

Dobrý den, marně se snažím dopátrat názvu keře, který kvete především v květnu, sladce voní (vzdáleně připomíná akát), a bývá v hojném počtu okolo silnic (hlavně podél D1 ze směru Brno - Praha). Má štíhlé stříbřité listy a květy bílé (viděla jsme i do žluta). Poradíte mi prosím. Jde o zcela běžnou dřevinu.

host - 176.18 (?), 14.9.2009 23:59

Hlošina?? - nevím, jestli voní...

host - 58.98 (?), 15.9.2009 7:32

To je přesně ono, letos jsem dala do kuchyně malou větvičku a nemělo to konkurenci.

Děkuji mnohokrát, moc jste mi pomohl(a).

host - 243.20 (?), 15.9.2009 10:06
Hlošina úzkolistá (Eleagnus angustifolia) je ideální pro suchá a prašná místa, dobře snáší i velmi nekvalitní půdu. Není jedovatá, její plody (drobné moučnaté peckovice vzhledem připomínající olivy) se dají jíst (ale chuťově nic moc). Ideální na ozeleňování zavážek po stavbách nebo na vyprahlé plochy na sídlištích. V době květu (konec května, červen) velmi intezivně sladce voní, proto v obytné zástavbě není vhodné je sázet v příliš velkém množství - pro některé alergiky to nemusí být zcela příjemné. Mimochodem, její chloupky (stříbřité šupinky na povrchu) pod mikroskopem vypadají jako nádherné střapaté hvězdičky.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz