Děkuji za reakci, už jsem taky na stopě. Bojovat proti napadení, se dá insekticidy, nedovedu si však představit, jak je mám aplikovat na 15 metrový strom. Každopádně díky. J.
Prosím oradu s jilmem. U našeho domu roste výše jmenovaný strom, u kterého se na lícové straně listů objevily výrůstky (jakoby vystouplá mateřská znaménka zelené barvy, občas se šžlutým vrcholem). Takto ozdobené listy jsou pokroucené. Zatím je takto "vylepšena" první třetina stromu. Zajímalo by mne čím strom trpí a jak mu pomoci. Strom má průměr kmene cca 60 cm a výšku cca 15 m. Neradi bychom o něj přišli. Děkuji za reakce. Jirka K.
Dobrý den, letos jsem koupila jilm převislý, je také napaden Vámi zmiňovanou vlnatkou hladkou. Po dotazu u zahradníka mi bylo sděleno, že jde o následek mírné zimy, takže pokud by příští zima byla mrazivější, nebyl by výskyt tak markantní.
Děkuji za reakci, už jsem taky na stopě. Bojovat proti napadení, se dá insekticidy, nedovedu si však představit, jak je mám aplikovat na 15 metrový strom. Každopádně díky. J.
Dobrý den. K aplikaci pesticidů pro Vámi uváděnou výšku se používá motorový rosič, kdy používaný pesticid je hnán proudem vzduchu a dosáhne skutečně hodně vysoko i daleko. Takový přístroj vlastním a má uváděný dosah horizontálně 14 metrů a vertikálně 12 metrů. Stanislaw:-)
Ak nie je rosič k dispozícii, tak by som skúsil niektorý systémový insekticíd. Mám experimentom overené, že ak som postriekal spodnú 1/3-1/2 listov stromu, "zhynuli" škodcovia na celom strome (bol to pokus s mospilanom a bejlomorkou akátovou).