jedlé kaštany
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 83.150 (?), 25.9.2007 22:19
Před pěti lety jsem dostal dva stromky jedlých kaštanů. Dnes jsou to stromy čtyři metry vysoké, krásné a druhým rokem obalené plody. Malý problém. Po puknutí plodu vypadnou min. čtyři semena (kaštánky), velikostně i barvou odpovídající, ale jakoby splasklé, bez "jádra" - hluché. Hnojil jsem jak plnohodnotným hnojivem, tak letos i draselnou solí. Bydlím v Liberci, půda je dobře propustná, v základu "žulový perk". Již jsem se ptal v několika renomovaných zahradnictvích, arboretech, bohužel, jedlé kaštany znají pouze teoreticky, praxe žádná. Jsou to krásné, dekorativní stromy rostoucí i u nás na severu. Prosím poraďte, nebo mne odkažte třeba na prodejce (mimo různých Marketů a pod.). Za poskytnutí jakékoliv rady, předem děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 46.199 (?), 29.9.2007 14:48
Jsem sice zahradnický laik, ale troufám si tvrdit, že v Liberci nemají šanci dozrát. Máme tady v Praze (blízko centra, cca 250 m. n m.) kousek od domu velký kaštan, který má každoročně tyto "šlupky" bez jádra, pouze loni, když byl mimořádně teplý konec léta a podzim, jsem našel asi 6 velkých kaštanů, které se daly jíst. Prostě na našem území na to nejsou klimatické podmínky s výjimkou mimořádných roků.
|
|
|
|
|
|
|
host - 94.237 (?), 29.9.2007 22:26
Po mnoho let měl u nás rostoucí kaštanovník jen pár kaštanů, jinak mnoho prázdných slupek. Teprve v posledních letech má bohatou úrodu, nejspíš proto, že v jeho blízkosti začaly kvést další mladé kaštanovníky. V asi 300 m.n.m. v chladnější oblasti než je Praha, 15 km severně od Hradce Králové.
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.194 (?), 1.10.2007 13:57
V zámecké zahradě na Sychrově jedlé kaštany dozrávají a jsou normálně velké jako v obchodě. A je to kousek od Liberce.
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.165 (?), 1.10.2007 18:14
V Nasavrkách okr. Chrudim je velký sad jedlých kaštanů. 500m.n.m. severní svah, každoročně plodí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 83.150 (?), 3.10.2007 1:19
Host 83,150 z Liberce. Děkuji za Vaše názory. Když jsem se na Vás obracel s dotazem, "malý problém", bylo krásné teplé, suché babí léto a první hluché kaštany začaly pukat. Nyní pukají poslední, ale téměř vždy je v plodu jeden až dvě plně vyvinutá semena. Přitom se silně ochladilo, ale zato pršelo. Že by stačilo v době dozrávání dodat pouze vláhu???
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 3.10.2007 6:37
Zdravím bratranec má jedlý kaštan na zahradě a vypadá to, že co se týká citlivosti stromků, je zhruba stejně citlivý jako ořešák, možná o trošičku citlivější. V zimě, kdy namrzly větve ořešáku a některé uschly taky podobně namrzly a uschly některé větévky toho kaštanu. Poloha asi 350 metrů severní Morava.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liberec - (2) - 83.150 (?), 6.10.2007 23:15
Podle GPS je je naše nadm. výška 424 mnm. V příloze posílám fotografie ze zimy 05, teplota 21°C minus. Dva roky po výsadbě. Letošní habitus stromů nemám, pouze plody počátkem Září. Ani po zimě 05 nebyl žádný ze stromků mrazem poškozen, přestože nejsou ničím chráněny před silnýmy větry.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.130 (?), 29.11.2007 8:52
Už několik let si chci kaštanovník zasadit a po všech známých cestujících do jižních zemí pochtívám sazenice. Všichni se na mě vykašlali s tím, že u nás je moc zima a že by se mi stejně kaštany neurodily. Po přečtení vašich přízpěvků chvátám do zeleniny a těším se, jak jim vytřu zrak. Díky za povzbuzení. HŽ
|
|
|
|
|
|
|
host - 83.150 (?), 4.12.2007 23:27
Semenáčky bych asi doporučil zpočátku v zimě přeci jen chránit před přímým mrazem třeba chvojím. Já už sázel stromky asi 120 cm vysoké. Jinak mohu doporučit, je to krásný strom celý rok a plody i když jsou částečně prázdné, zaujmou každého kolemjdoucího. Přeji mnoho štěstí. Liberec
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|