Javor Tamukeyama - usychající listy

host - 65.68 (?)
29.6.2011 7:02

Tento javor je vysazen v zahradě 5 let, nikdy předtím sluncem ani horkem nestrádal, například loňské horké léto s extrémními teplotami až ke 40°C snesl bez poškození, proti polednímu slunci mu pomáhá vzrostlejší limba. Letošní teploty v podstatě ještě letních nedosáhly, až na pár hodin, takže se domnívám, že ani sluncem ani horkem to nebude. Jiná červená dissecta mám rovněž na slunci a navíc v nádobách, takže se onomu mrazu vyhly a ty rostou bez poškození.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 209.225 (?), 28.6.2011 21:37, zobrazeno: 10374x

Na javoru acer palmatum Tamukeyama nějak podivně usychají listy. Nedá se vyloučit i dřívější poškození mrazem - v květnu. Když byl javor dost narašen, přišly dvě noci s cca -6°C. Nemám zatím bohužel vypozorováno, jestli se to šíří, nebo jen schne co je zatím poškozeno. Pokud někdo pozná v čem může být příčina, rád uvítám vaše poznatky. Díky. Byla by ho škoda...

t1
t1

host - 209.225 (?), 28.6.2011 21:39

foto2

t2
t2

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 28.6.2011 21:53

Dobrý večer. Podle fotky jsem usoudil toto:  Rostlina je na jižní expozici a je zatízena suchým teplem. Tyto javory mají rády vlhčejší vzduch. Rostlinu než se přeženou suché vedra dejte na drobet zastíněné místo. více zalévejte a v podmisce musí být voda. Večer, nebo ráno roste.

Stromeček se snažte udržet co nejdéle v zimním spánku, nejlépe celý pod sněhem. Potom vám nenamrzne a bude mít lepší barvu listů.  Zdeněk

host - 220.130 (?), 29.6.2011 0:02

Javor Tamukeyama by měl slunce snášet (také jsem o něm z toho důvodu uvažovala), ale vlhký vzduch potřebuje. Nejlépe by mu bylo někde u jezírka. Nebo zkuste alespoň zamulčovat kořeny, to by měl mít v každém případě. Pokud ho máte ještě v květináči, tak vodu v podmisce bych rozhodně nenechávala  - jedině dát do podmisky kamínky a postavit ho na ně.   Lída

host - 65.68 (?), 29.6.2011 7:02

Tento javor je vysazen v zahradě 5 let, nikdy předtím sluncem ani horkem nestrádal, například loňské horké léto s extrémními teplotami až ke 40°C snesl bez poškození, proti polednímu slunci mu pomáhá vzrostlejší limba. Letošní teploty v podstatě ještě letních nedosáhly, až na pár hodin, takže se domnívám, že ani sluncem ani horkem to nebude. Jiná červená dissecta mám rovněž na slunci a navíc v nádobách, takže se onomu mrazu vyhly a ty rostou bez poškození.

host - 182.227 (?), 29.6.2011 7:39
Podle mých zkušeností, takéto poškození způsobuje většinou přemokření.P

host - 65.68 (?), 29.6.2011 10:16

Dotaz na "P". Pokud se nepletu jste od Nového Jičína a občas přispíváte do diskuzí. To tedy máme skoro stejné klima, jsem od vás cca 30 km. 
Ale zpět k Tamukeyamě - myslíte, že kořeny zahnívají? To by tedy mohlo znamenat, příští jaro opatrně vyrýt, prohlednout kořeny, případně přesadit jinam. NEBO nechat ho být ať si poradí sám? Díky

host - 182.227 (?), 29.6.2011 13:16
Nene.Vyrýváním bych jej netrápil.Jestli je to opravdu přelitím, musí si poradit sám.Když bude nutné jej zalít, přidejte do zálivkové vody Previcur.Působí na spoustu choroboplodných zárodků v půdě.P
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz