Jasan

host - 1.251 (?)
23.6.2007 21:50

Obvykle se takové porosty na biomasu co 3 - 6 let ufiknou ve výšce půl až jeden metr, aby potom zase obrostly. Jsou to ale obvykle topoly nebo vrby.  Nevím, jestli by jasan po takové operaci neuhynul.  Taky to jsou za těch pár let poměrně tenké klacky a nezpracované se  hodí pořádně vyschlé tak na ohýnek nebo vaření na zahradě nebo v baráku na přitápění na podzim nebo jaře.  Na skutečné vytápění jako palivové dřevo je třeba silná polena, která vždy rostou desítky let a jasan za tu dobu dosáhne značné šířky a výšky. Na plochu 10x15 metrů by se jich vešlo tak 4.  Pokud by se měly řezat co 3 - 6 let, potom by se sadily ve sponu co 1,5 až co 2 metry a na plochu 10x15 metrů by se jich vešlo odhadem tak 60.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

usir - (9), 19.6.2007 12:09, zobrazeno: 4867x

Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat jestli jste někdou nezkoušel systematicky zasázet jasan? Sousedi májí velký vzrostlý strom jasanu a já mám plnou zahradu náletů.

Napadlo mne, že bych ty menší nálety vykopal a osázel nimi asi plochu 10x15m. Docela rychle roste a bych poté pužíval jak palivové dříví.

Kdyby bylo nejvýhodnější ho vysadit? A jakou potřebuje údržbu? Mne připadá, že ta potvora roste rychle a sama a žádná velká starost by s tím nemusela být.

host - 1.251 (?), 23.6.2007 21:50

Obvykle se takové porosty na biomasu co 3 - 6 let ufiknou ve výšce půl až jeden metr, aby potom zase obrostly. Jsou to ale obvykle topoly nebo vrby.  Nevím, jestli by jasan po takové operaci neuhynul.  Taky to jsou za těch pár let poměrně tenké klacky a nezpracované se  hodí pořádně vyschlé tak na ohýnek nebo vaření na zahradě nebo v baráku na přitápění na podzim nebo jaře.  Na skutečné vytápění jako palivové dřevo je třeba silná polena, která vždy rostou desítky let a jasan za tu dobu dosáhne značné šířky a výšky. Na plochu 10x15 metrů by se jich vešlo tak 4.  Pokud by se měly řezat co 3 - 6 let, potom by se sadily ve sponu co 1,5 až co 2 metry a na plochu 10x15 metrů by se jich vešlo odhadem tak 60.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz