Japonský javor

host - 248.220 (?)
19.5.2023 20:56

Předpokládám, že ho máte normálně zasazený venku, takže kolísání teplot by mu nemělo vadit. Jedině, pokud je v zimě doma v květináči (což moc vhodné není - je to venkovní rostlina), by ho mohlo "ofouknout". Ale těmhle javorům spíš vadívá ostré slunce, pálí jim listy, ale v tom případě mají listy spíš suché světlé skvrny. Podle vašeho popisu mne spíš napadlo verticiliové vadnutí (choubová choroba, ucpávají se cévní svazky v rostlině). Javory jsou k němu náchylné. Pokud vím, léčba není. U mne kdysi postihlo plamének, a i když jsem postižené části odstranila, během roku zašel. Pozor, je přenosné nářadím (nůžkami) a na místě je i v půdě, nemají je následně sázet k vert.vadnutí náchylné druhy.           Lída.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 232.235 (?), 19.5.2023 15:50, zobrazeno: 519x
Dobrý den, dva roky máme Japonský javor. V pondělí najednou měl odpoledne uvadlý listy a některé byly suché a černé. Je možné, že ho přešel mráz? Máme venku už i bylinky a těm se nic nestalo. Listy jsou den ode dne horší a horší. Děkuji za radu.

host - 232.235 (?), 19.5.2023 15:51
Ještě posílám fotku

host - 248.220 (?), 19.5.2023 20:56

Předpokládám, že ho máte normálně zasazený venku, takže kolísání teplot by mu nemělo vadit. Jedině, pokud je v zimě doma v květináči (což moc vhodné není - je to venkovní rostlina), by ho mohlo "ofouknout". Ale těmhle javorům spíš vadívá ostré slunce, pálí jim listy, ale v tom případě mají listy spíš suché světlé skvrny. Podle vašeho popisu mne spíš napadlo verticiliové vadnutí (choubová choroba, ucpávají se cévní svazky v rostlině). Javory jsou k němu náchylné. Pokud vím, léčba není. U mne kdysi postihlo plamének, a i když jsem postižené části odstranila, během roku zašel. Pozor, je přenosné nářadím (nůžkami) a na místě je i v půdě, nemají je následně sázet k vert.vadnutí náchylné druhy.           Lída.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz