Jaký keř podél plotu

Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 246.215 (?)
13.4.2021 21:01

Ja jsem strasne pragmaticky :) A libi se mi, ze ten muchovnik ma proste jako jediny z toho co tu bylo jmenovano kvalitni plody, sice ne uplne jako boruvky, ale docela ok. Snad to nasyti i nejaky ptacky, aby pak nesli na skutecny boruvky.

Jeste me napada varianta ovocne steny ze sloupovitych jabloni.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 168.127 (?), 4.4.2021 8:46

Fotky nemám. Ale ještě jsem chtěla dodat, že je třeba výsadbu přizpůsobit oblasti, ve které žijete. Skladba keřů, které jsem uvedla, odpovídá suché a teplé oblasti jižní Moravy. Sortiment keřů atraktivních pro včely je velice bohatý, ale těch, které prosperují v naší suché oblasti, je značně omezený.

Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 246.215 (?), 12.4.2021 19:41

Resil jsem podobnou vec minuly rok a vybral muchovniky. A je v nich docela na vyber muzete zvolit odrudy, ktere jsou vice na jidlo a chutnaji lepe(pry nejlepsi odruda "Martin") nebo na efekt hezky kvetouci Muchovník Lamarckův.

host - 1.123 (?), 13.4.2021 18:57

K muchovníku ako k živému plotu som sa tu už niekde vyjadroval, tak pohľadať...

Ale všeobecne, ak nechcete strihať, tak jedine odrody ktoré majú stĺpovitý rast.

Tu by som odporučil stĺpovité odrody tisu, alebo dřišťálu. Tis je do živého plotu ozaj super, ale pozor! zo začiatku dosť pomaly rastie, takže nič pre netrpezlivých.

Bol spomenutý drieň. Videl som živý plot z drieňa, všetko super, ale bez strihania to nepôjde. Teda aspoň ja nepoznám odrodu ktorá by mala prirodzene vhodný rast do bezúdržbového žiivého plotu. 

Ak by náhodou niekto o takom drieni vedel, tak by ma to dosť potešilo,  lebo drieň patrí medzi moje obľúbené ovocné druhy.

Bolo tu toho spometuté dosť, ale večšina je do plotu bez strihania absolutne nevhodná, mnoho tu spomenutého nieje do živého plotu vhodné vôbec.

Jeden dobrý postreh ktorý tu padol, je že pri výbere treba prihliadať aj na klimatické podmienky u Vás.

host - 248.84 (?), 13.4.2021 19:19

Ono záleží i na tom, jak si budoucí živý plot představujete. Jestli opravdu jen úzký pás keřů, nebo nepravidelný pás keřů, které v tom případě mohou mít i různou šířku (působí přirozeně a přitom oddělí od sousedů nebo silnice také).

Jen jsem se docela divila, že tady byly jako vhodné keře pro včely uváděny i stromy jako evodie a jerlín - ty si v plotě opravdu neumím představit, i když včeličkám se asi líbí.           Lída

host - 248.84 (?), 13.4.2021 19:30

Z dřínů je trochu méně rozložitý Cornus mas 'Pyramidalis'.           Lída

Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 246.215 (?), 13.4.2021 21:01

Ja jsem strasne pragmaticky :) A libi se mi, ze ten muchovnik ma proste jako jediny z toho co tu bylo jmenovano kvalitni plody, sice ne uplne jako boruvky, ale docela ok. Snad to nasyti i nejaky ptacky, aby pak nesli na skutecny boruvky.

Jeste me napada varianta ovocne steny ze sloupovitych jabloni.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz