Jak zachránit lípu

host - 223.2 (?)
21.6.2009 0:44

V takových podmínkách strom živoří a po letech zajde. U nás takto zašel ořešák ponechaný v metrovém kruhu - okolo asfalt.   H.T.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 16.190 (?), 4.6.2009 10:43, zobrazeno: 10486x

Vysadil jsem před 7 lety u smutné kapličky bez stromů dvě lípy. Jednu malolistou, ta krásně za mé patřičné péče /zalévání v době sucha/ roste, druhá velkolistá chytne na listech z jara rez a jde to tak daleko, že v srpnu shodí listy a v září nasadí nové.Tak to jde už asi 3 roky po sobě. Letos jsem stříkal hrušku proti rzi a tak mne napadlo postříkat i lípu.Ale rez na listech už byla. Stanoviště je to extrémní, prudká sluneční výheň větrný kopeček. Bez občasného zalití by nepřežila.Lze vůbec lípu zachránit, nebo postupně odumře? Děkuji

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 4.6.2009 14:04

Zkusit ji postříkat můžete, uvidíte,co to s ní udělá.Podle mne to ale s rzí hruškovou nemá nic společného.Postřik lze aplikovat do té doby, dokud lípa bude malá a dosahne se ještě do koruny, až povyroste, může to být problém.Láďa.

host - 221.214 (?), 8.6.2009 19:02

S tím zaléváním (hlavně systematicým) mám zkušenost, že to pomáhá vytvářet kořenový systém mělce pod povrchem půdy. Pak stačí   přísušek- kdy z nějakého důvodu nemůžete zalévat - a je hotovo. Obzvlášť na takto popsaném stanovišti bych se snažil zalévat co nejhlouběji (trubkou), aby se kořeny táhly dolů. Ale s tím hnědnutím listů to asi nesouvisí.

Jirka

host - 131.9 (?), 8.6.2009 19:33

Mám také problém s lípou. Roste poblíž foremníé budovy a kvůli rozšíření výroby bylo nutné prakticky vše okolo ní zalít betonem a vydlážtit. Nezní to pěkně ale nebylo vyhnutí. Je to asi 10 let a samozřejmě jí to neprospívá. Má málo listů a ještě k tomu opadávají a taky se objevují suché větve. je možné ji nějak zachránit hnojením a zálivkou? Pokud ano, jaké hnojivo použít? Samotný strom je starý asi 30 let a vysoký 8 metrů. Děkuji za pomoc.

host - 47.145 (?), 12.6.2009 1:06

Zkuste ji zalévat zálivkou s kristalonem. Dal bych půlku na balení na jednu bečku a všechno to tam vylil...

host - 223.2 (?), 21.6.2009 0:44

V takových podmínkách strom živoří a po letech zajde. U nás takto zašel ořešák ponechaný v metrovém kruhu - okolo asfalt.   H.T.

host - 160.35 (?), 13.9.2011 22:39

My jsme předloni přesadili padesátiletou lípu bagrem a docela se chytla. Vršek jsme uřízli a přesadili jen kořeny s pařezem, který obrostl a jeden výhon jsem vystříhal do stromku. Už má skoro tři metry a začínám tvarovat korunu.
 Pařez s kořeny a hlínou měl asi 3-4 metry v průměru.  Tady na kopci nad Brnem skoro není hlína, jen štěrk a strašné sucho - ale chytila se dobře.

host - 147.173 (?), 13.9.2011 16:08

Tak jsem letos tuto lípu postříkal 3x Baycorem. První postřik hned na jaře jsem uhodl, rez na listech se neobjevila, nebo jen velmi slabě, objevila se později na nových výhonech, to jsem postříkal pozdě, pravděpodobně jsem jen zamezil rozšiřování. Letos poprve lípa v srpnu neshodila list a nemusela nasadit nové listy, jak se to stávalo v dřívějších letech. Je zajímavé, že druhá lípa vedle vysazená je jiný druh a rzí netrpí.

host - 188.243 (?), 29.9.2011 7:54

Ja som mal 3 roky po sebe taký istý problém s malou Lipkou velkolistou zasadenou pred panelákom. Nestriekal som v podstate ničím a postupom času z toho vyrástla a teraz to má už len minimálne. Ale aspoň budem vedieť čo na to nabudúce  (BAYCOR)

pd1

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025