Hortenzie

host - 152.34 (?)
23.11.2009 20:22

Naši hortenzii (velkolistou, macrophylla) jsme koupili s domkem už jako opravdu velký keř. Původní majitel ji zasadil kousek vedle okapu (to je dobře - má ráda hodně vody), ale na sluneční úpal a ve vysoké nadmořské výšce (to je špatně - v létě chce spíše polostín a v zimě ji vadí mráz).  Tahle odrůda hortenzie kvete pouze na loňských větvičkách, které nám přes zimu několik let vymrzaly. Rostlina ochotně na jaře vyrazila z báze nové pěkné větve, které ale zůstaly bez květů. Pak jsem na radu souseda jednou opadané proutky na podzim zabalila "jako pumpu", a keř byl v létě plný květů. S tímto opatřením kvete spolehlivě. Nikdy jsem na ní neviděla žádného škůce.

Záleží tedy na tom, jakou máte odrůdu a jak ji přezimujete (některé odrůdy u nás obtížně přezimují venku). Jinak mají všechny hortenzie rády vlhkou a spíše kyselou půdu, atmosféru s vysokou relativní vlhkostí a polostín. A pokud máte "velkolistou", nechat loňské větve do jara (popřípadě chránit asi jako citlivé růže) - pokvete na nich.

Na Azorských ostrovech hortenzie vysazují jako živé ploty u pastvin pro dobytek (nechutnají mu) a když několikametrové hortenzie kvetou, je na azorskou krajinu neuvěřitelný pohled.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 109.108 (?), 23.11.2009 15:52, zobrazeno: 11014x

Mám 2 roky velkokvětou hortenzii, ale je pořád maličká a nekvete.Jak pěstovat, aby to byl velký a kvetoucí keř?

host - 152.34 (?), 23.11.2009 20:22

Naši hortenzii (velkolistou, macrophylla) jsme koupili s domkem už jako opravdu velký keř. Původní majitel ji zasadil kousek vedle okapu (to je dobře - má ráda hodně vody), ale na sluneční úpal a ve vysoké nadmořské výšce (to je špatně - v létě chce spíše polostín a v zimě ji vadí mráz).  Tahle odrůda hortenzie kvete pouze na loňských větvičkách, které nám přes zimu několik let vymrzaly. Rostlina ochotně na jaře vyrazila z báze nové pěkné větve, které ale zůstaly bez květů. Pak jsem na radu souseda jednou opadané proutky na podzim zabalila "jako pumpu", a keř byl v létě plný květů. S tímto opatřením kvete spolehlivě. Nikdy jsem na ní neviděla žádného škůce.

Záleží tedy na tom, jakou máte odrůdu a jak ji přezimujete (některé odrůdy u nás obtížně přezimují venku). Jinak mají všechny hortenzie rády vlhkou a spíše kyselou půdu, atmosféru s vysokou relativní vlhkostí a polostín. A pokud máte "velkolistou", nechat loňské větve do jara (popřípadě chránit asi jako citlivé růže) - pokvete na nich.

Na Azorských ostrovech hortenzie vysazují jako živé ploty u pastvin pro dobytek (nechutnají mu) a když několikametrové hortenzie kvetou, je na azorskou krajinu neuvěřitelný pohled.

host - 176.18 (?), 23.11.2009 23:16

Nebojte, začne růst. Ono ji chvíli trvá, než se usadí. Ta moje také 2 roky rostla málo, měla až 2.rok jeden květ. Až pak začala růst a kvést pořádně. Jak je nahoře napsané, chce polostín, dostatek zálivky. Na zimu přihodit do keře kompost, případně zapíchat kolem chvojí. Zjara při rašení sestřihnout větvičky nad posledním rašícím pupenem.           Lída

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?), 24.11.2009 7:50

Mám tu stejnou zkušenost, první rok nic, druhý rok taky jeden ubohý kvítek a letos... obalená květy.Vydržte, já ji už dokonce začala vyhrožovat, že když nepokvete půjde na kompostHezký den.

Svarc - (49) - 49.235 (?), 2.3.2010 8:39

Hlavně hnojit a zalévat=úspěch

Brasica1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 19.216 (?), 27.3.2010 14:53

já na zimu na ně nasypu listí, na jaře přisypu rašelinu a hnojím hnojivem na hortenzie a k modrým přidávám ještě hnojivo na modré hortenzie na jaře ostřihám jenom suché květy.V létě potřebují hodně zalévat.Kvetou mi krásně mám je u západní zdi.

moje hortenzie
moje hortenzie
moje hortenzie
moje hortenzie

host - 210.197 (?), 4.4.2010 9:46

To je nádhera, ty vaše hortenzie. Já mám dva keře, spíš keříčky, jsou druhým rokem po vysazení a nemůžu se dočkat, až se rozrostou. A letos mně asi nevykvetou, protože nové větve raší, ale loňské vypadají, že zmrzly. A to jsem se tak těšila.

Brasica1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 19.216 (?), 5.4.2010 18:14

letos mám větvičky které jsou dál od zdi také poschlé ale ostatní obráží.Zima byla letos docela drsná.Jestli bydlíte vev vyšší nadmořské výšce tak je příští radši  zasypte listím a přidejte navrch trochu chvojí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz