Dub červeny
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.203 (?), 21.9.2009 19:26, zobrazeno: 67833x
dobrý den
měl bych dotaz.Jak prosimvas mam vykličit žaludy tohoto stromu.
předem dik za odpovedi
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.49 (?), 21.9.2009 22:13
Já myslím, že nijak. Dub červený je u nás nepůvodní, zavlečený druh, tak jej nešiřte a nechte klíčit dub letní, nebo zimní v Čechách původní. Pavel
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.2 (?), 21.9.2009 22:34
Pane Pavle, nepůvodních, nicméně úspěšně zdomácnělých druhů dřevin jsou u nás vysazovány mraky. Namátkou třeba kaštan, bez něhož se neobejde skoro žádná parková úprava. Zkuste spíš poradit, jak vyset žaludy dubu červeného. Na to byl vznesen dotaz.. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.2 (?), 22.9.2009 8:01
Dobrý den. Přírodou se profesně zabývám už přes 40 roků. V čem konkrétně výsadby dubu červeného hrubě poškozují naši biodiverzitu? Velmi dobře znám porost tohoto dubu v CHKO Litovelské pomoraví. Z USA je toho spousty, dokonce i brambory. Děkuji. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.205 (?), 22.9.2009 8:09
No, biodiverzitu poškozuje právě tím, že se na něj nemohou navázat původní další ať rostlinné nebo živočišné druhy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 94.12 (?), 22.9.2009 8:49
S jasanem máte pravdu. To jsem nejspíš spletl.
Nicméně, zde je psáno, že dub červený snese kyselé půdy a exhaláty víc než ostatn í duby a je proto vhodný pro tyto zamořené oblasti. Možná bychom se na tyto nepůvodní dřeviny mohli dívat shovívavěji
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 22.9.2009 8:09
Vzdyt jsem Vam to vysvetlil - na ceske duby jsou vazany stovky druhu hmyzu, na ktere jsou vazany dalsi obratlovci, ptaci atd. Ty spolecne tvori velmi bohate a stabilni spolecenstvo. Kdezto v pripade dubu cerveneho neni hmyz, tudiz chybi ci jsou silne redukovany i dalsi slozky bioty. Dalsi argument je i velikost zaludu - v pripade dubu cerveneho je vetsi a nase druhy zivici se zaludy casto nejsou schopny je pozrit. Jinak v CHKO je vysadba dubu cerveneho uz zakazana - i ty uz o necem svedci.
|
|
|
|
|
|
|
|