Břízy - Jejich choroby a škůdci

Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 165.35 (?)
5.3.2009 17:20

To potřebujete pro určení něčeho na zahradě, nebo sepisujete toto téma? Já se mrknu do knih, určitě přispějí i ostatní.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 199.159 (?), 5.3.2009 16:00, zobrazeno: 27212x

Dobrý den,

chtěl bych se Vás zkušenějších zeptat, jestli by jste mi podali několik základních informací, které se mi ovšem velice těžko hledají.

1.) Jací existují škůdci Bříz

2.) Jaké existují choroby Bříz a čím mohou být způsobené

Našel jsem sám pouze toto, ovšem potřebuji toho tak 2x tolik :)

Pomůže mi někdo? :)

Děkuji již dopředu.

Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 165.35 (?), 5.3.2009 17:20

To potřebujete pro určení něčeho na zahradě, nebo sepisujete toto téma? Já se mrknu do knih, určitě přispějí i ostatní.

Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 165.35 (?), 6.3.2009 15:54
Zdravím, tak cituji z knihy V.Waltera "Pěstování okrasných stromů a keřů": Mladé břízy bývají v suchém prostředí napadány listovými mšicemi. Proti nim si snadno poradíme postřikem. Na starších exemplářích se někdy vyskytují čarověníky, způsobené houbami Taphrina turgina a Taphrina betulina. Zde pomůže jedině vystříhání znetvořených větví. Jinak bývají břízy celkem zdravé. Já v létě mívám krom mšic na listech i takové housenky, jakoby větší píďalky, je jich na listu více a jakoby visí dolů, jsou v knize Choroby a škudci..., ale zrovna ji tu nemám, abych poslala jejich název.

ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 6.3.2009 16:33

Pozrite si aj toto: http://www.bz.upjs.sk/zborniky/zb_dreviny/kelb.pdf

Inak medzi dvojnohých škodcov brezy by som zaradil aj seba. Brúsim si na ňu zuby (na reťazi) pravidelne každý rok, tento nie je výnimkou. Práve sa chystám. Samozrejme že po dohode s lesníkom, divočinu by som si nedovolil. Ešte drobná pozn. brezové porasty sú síce na pohľad pekné, ale nie sú vhodné pre človeka na dhlhodobý pobyt, údajne zle vplývajú na psychyku ľudí, robila sa nejaká štúdia na Ukraine - brezy habadej a vo Fínsku - to isté. A tá to potvrdila. Nemám ale bližšie info kto konkrétne, alebo aká inštitúcia to robila.

host - 199.159 (?), 6.3.2009 19:19

Taktéž děkuji, některé perličky z té s.práce se mi budou určitě hodit :)

host - 174.250 (?), 31.3.2009 10:24

Co říkají psychologové na Ukrajině mě opravdu nezajímá... Bříza je úžasně dekorativní strom (žádný plevel, jak o ní hanlivě mluví venkované), formou háječků i solitérů se objevuje v parcích, štíhlých bříz si velice vážilo zahradnictví v období secese. Jestli na mě něco působí depresivně, pak to jsou takové nesmyslné studie o kterých tu píšete, nebo to, když si někteří lidé myslí, že zahradu kolem domu tvoří pouze trávník, kůlna, bazének, zastřižené nízké chvojky a dva zákrsky jabloní - to považuji za smutné...

host - 3.83 (?), 31.3.2009 11:07

Zbytečně do diskuse vnášíte dusno, pisatel dodal svůj názor a to jak tento názor působí na Vás je zase zcela jedno ostatním. Bříza pro Vás může být dekorativní, o tom není sporu, pro les je skutečně považována za dřevinu plevelnou a rozhodně ji za takovou nepovažují pouze venkované. Nastudujte něco z lesnictví.

S tou zahradou kolem domu máte jistě pravdu, ale kdo někdy na zahradě u domu (nebo i v okolí) břízu měl, tak ví, co a v jakém množství dokáže semeno tohoto dekorativního stromu. Navíc vzrostlá bříza v pádovém dosahu domu je pro majitele skutečným požehnáním :-),obvzlášť pokud víte, jak rychle dokáže vzrostlý strom uschnout v důvodu kolísání hladiny spodních vod.

host - 199.159 (?), 6.3.2009 19:16

Děkuji mnohokrát :), a ještě k vaší otázce výše.. informace sháním pro svou ročníkovou práci, která bude zaměřena na břízy obecně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz