Africký okrasný keř

host - 183.242 (?)
20.12.2010 13:46

Nemohla by to být Kordie Cordia sebestena? Elena

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 18.12.2010 17:33, zobrazeno: 9224x

Už tady dlouho nebylo nic k určování. Venku mrzne, tak něco z tropů. Keř kolem 150 cm, do dálky svítící červené květy kolem 3 cm, Zimbabwe, hotel poblíž Viktoriiných vodopádů, říjen 2009. Nemusí pocházet z Afriky, byly tam vysazené i kytky z jiných světadílů. Nemáte někdo nápad, co to je...?

host - 183.242 (?), 20.12.2010 13:46

Nemohla by to být Kordie Cordia sebestena? Elena

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 20.12.2010 20:12

Opravdu velmi podobná kytka.  Kordii jsem dosud neznal, takže provnávám jen s obrázky a popisy na netu.

Ale přesto vidím několik rozdílů - neznámý keř má květy pětičetné, kordie šestičetné (i když píšou, že může mít 5-7 četné, na všech fotkách vidím šestičetné),  neznámý má korunní lístky hladké, kordie jakoby pomačkané, kordie má výrazný květní kalich, neznámý jen nepatrný - i když kalich není na mé fotce zrovna moc dobře vidět.  Listy prakticky odpovídají kordii. Tak nevím...

Kdybych věděl, že to bude tak obtížně určitelná kytka, vyfotil bych více detailů.

Eleno, díky za pomoc, třeba se ozve nějaký znalec tropické flóry, který kordii potvrdí nebo v neznámém pozná jinou kytku.

host - 183.242 (?), 20.12.2010 22:44

Dobrý večer, na obrázku v knize Tropické rostliny, vydané KK, listy byly pětičetné, jejich pomačkanost mi také neseděla. Ale aspoň jsem posunula téma. Je tam ještě jedna kytka, keř, u Jatropha podagrica - jedna fotka odpovídá (podle všeho, co jsem na netu našla), ale druhé foto je jako by přesně ta Vaše - listy, květy, vše. Bohužel, popisek nebo informace chybí (překlad z němčiny, klasický nedostatek překladových knížek). Třeba bude ale pro někoho vodítkem. Elena

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 21.12.2010 9:32

Jatropha podagrica pěstuji, má skutečně podobné květy, ale malé, max. 15 mm, a úplně jiné listy - dlanité, troj až pětilaločné a neroste jako keř ale jako sukuletní stonek s listy a květy na vrcholu.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 21.12.2010 9:50

Eleno blahopřeju, Vy jste to poznala.

Je to skutečně Jatropha integerrima. A to se denně na její příbuznou podagricu dívám na parapetu a ta podobnost květů mně netrkla. Tomu se říká pro oči nevidět a pod svícnem největší tma.

Mnohokrát děkuji.

host - 183.242 (?), 21.12.2010 14:51

To já ne, to chytrá kniha s nedostatečným překladem a Vaše píle při hledání. Já včera hledala pod jatropha, ale pouze v češtině, nenašla. Jste . Dovezl jste si aspoň kousek či semínko? Myslím, že by byla super na bonsai. Elena

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 21.12.2010 22:14

Pokud člověk cestuje letadlem a na letišti mu tím pádem rentgenují zavazadla, vozit jakékoliv přírodniny ze zemí mimo EU je mírně řečeno o ústa. Nikdy nevíte, jaká v dané zemi platí pravidla pro vývoz a testovat vyšetřovací vazbu zrovna v Zimbabwe se chce málokomu.

Relativně bezpečný je vývoz drobných semen. Z toho důvodu jsem dovezl jen semena červeně kvetoucích aloí rostoucích kolem pomníku dr. Linvingstona u Viktoriiných vodopádů. Klíčivost nic moc, z asi 100 semen mám dva semenáče o průměru kolem 10 cm.

Při sběru semen je obecným problémem to, že malokterá kytka má semena a současně kvete. Takže pěkná kvetoucí nemá semena a o rostlině se semeníky většinou nevíte, jak kvetla...

Ta jatrofa se mi na bonsaj zdá moc velkolistá, přirozenější se mi zdají bonsaje z drobnolistých dřevin.

Ještě jednou díky za "nakopnutí" správným směrem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz