Acer Platanoides Globosum - polievanie a hnojenie

host - 136.39 (?)
11.5.2008 21:24

Mel jsem podobne problemy se stejnym druhem javoru, vyska kmene 2,5m. Tri roky se opakovala tato situace: Na jaře vyrazil, pak se růst listí zastavil a po zbytek roku už nedorostly. Na jaře 4teho roka vyrazil a listy dorostly normalne a od te doby sili kmen i koruna. Strom jsem pohnojil jen jednou kristalonem start ale bez viditelnehozlepseni. Vase problemy lze na dalku tezko posoudit (odkazy na Vaše fota mi hazi error) ale pokud se listi nekrouti a neusycha, vydržel bych a s hnojenim bych byl opatrny. Pokud jste si prohledli kořeny před vysadbou a nebyly uhnile myslim, ze by to mely Vase javory rozchodit i kdyz to trva nekdy dlouho. Javory maji totiz spatny cevni system a zasobovani velke koruny s mnoha listy a vysokym kmenem - pokud nejsou dobře zakořeněné muze byt docela problem. Ve vodě by ale trvale statneměly. Tento javor muzeme často vidět v městech zazděný do dlažby a přesto roste. Vydržel bych zatím tak!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 189.89 (?), 9.5.2008 12:26, zobrazeno: 6027x

Dobrý deň,
Minulý rok v lete sme si kúpili 5 stromčekov Javora globózneho. Všetko bolo v poriadku, stromčeky sme si posadili a na jar začali pekne kvitnúť, púčiť a vyrastať nové listy. Lenže na troch z nich sa zastavil rast listov. Zostali zakrpatené a odvtedy nebadáme žiaden rozdiel. (pritom sa "prebrali" na jar ako prvé). Napadlo ma, či to nie je spôsobené priveľkým zavodnením pôdy, keďže sú vysadené pri prístupovej ceste, ktorá je vyspádovaná tak, že všetka voda po dažďoch stojí pri kmeňoch stromov. Niekde na internete som čítal, že javor nemá rád priveľkú zálievku. Chcem sa teda touto formou opýtať, či je náš problém riešiteľný a či náhodou nie je chyba v niečom inom.
Treba javori aj hnojiť?

Dakujem za odpovede,  mihok.miroslav(zavináč)gmail(bodka)com

Viď fotky:

imageupload.com/out.php/i115207_DSC00066.JPG

imageupload.com/out.php/t115206_DSC00064.JPG

imageupload.com/out.php/t115205_DSC00063.JPG

host - 189.89 (?), 9.5.2008 12:36

host - 136.39 (?), 11.5.2008 21:24

Mel jsem podobne problemy se stejnym druhem javoru, vyska kmene 2,5m. Tri roky se opakovala tato situace: Na jaře vyrazil, pak se růst listí zastavil a po zbytek roku už nedorostly. Na jaře 4teho roka vyrazil a listy dorostly normalne a od te doby sili kmen i koruna. Strom jsem pohnojil jen jednou kristalonem start ale bez viditelnehozlepseni. Vase problemy lze na dalku tezko posoudit (odkazy na Vaše fota mi hazi error) ale pokud se listi nekrouti a neusycha, vydržel bych a s hnojenim bych byl opatrny. Pokud jste si prohledli kořeny před vysadbou a nebyly uhnile myslim, ze by to mely Vase javory rozchodit i kdyz to trva nekdy dlouho. Javory maji totiz spatny cevni system a zasobovani velke koruny s mnoha listy a vysokym kmenem - pokud nejsou dobře zakořeněné muze byt docela problem. Ve vodě by ale trvale statneměly. Tento javor muzeme často vidět v městech zazděný do dlažby a přesto roste. Vydržel bych zatím tak!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz