Kdy se zaštipuje Nestařec mexický?

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?)
3.4.2008 11:57

Nestařec se zaštipuje, když má vyrostlé alespoň tři řady lístků. Potom už není zapotřebí zaštipovat, teprve až když kvete, tak se odštipují odkvetlé chomáčky květů.  Má rád hodně vody, ale pozor na přemokření, měl by mít dobře propustnou a lehčí zem. Asi by to chtělo koupený substrát namíchat s trochou písku.  Zkuste je přesadit, tím nic nepokazíte. Zdravím - Daniela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jitulina - (7) - 76.220 (?), 3.4.2008 10:44, zobrazeno: 7778x

Dobrý den, prosím o několik rad začínájící zahrádkářce:

1. Předpěstovávám si doma za oknem Nestařec mexický. V návodu na sáčku je napsáno, že se má po přesazení 2x zaštipovat. Jak mají být rostlinky vysoké při prvním zaštipování? Teď jsou cca 5 cm vysoké. A za jak dlouho se mají zaštípnout podruhé?

2. Předpěstovávám si takto několik druhů letniček i trvalek a trápí mě velký problém. I když se snažím zalévat jen do podmisek, plesniví mi substrát na povrchu . Musím rostlinky přesadit, nezničí je ta plíseň? (Substrát je zakoupený normálně o obchodě.)

3. A co se děje s Nestařcem, když mu zasychají lístky (zatím jen u 2 rostlinek) a u několika se začínají kroutit lístky? Zkusím přidat foto:

Zasychající lístečky
Zasychající lístečky
Kroutící se lístky
Kroutící se lístky

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 3.4.2008 11:57

Nestařec se zaštipuje, když má vyrostlé alespoň tři řady lístků. Potom už není zapotřebí zaštipovat, teprve až když kvete, tak se odštipují odkvetlé chomáčky květů.  Má rád hodně vody, ale pozor na přemokření, měl by mít dobře propustnou a lehčí zem. Asi by to chtělo koupený substrát namíchat s trochou písku.  Zkuste je přesadit, tím nic nepokazíte. Zdravím - Daniela.

host - 1.3 (?), 3.4.2008 12:12

2. Plíseň v zemině se objevuje, pokud rostlinu zaléváme a substrát ještě zcela nevyschl. Půdu kypřete a plíseň odstraňujte např. pomocí lžíce.

3. Listy hnědnou a usychají, pokud má rostlina nedostatek vlhkosti.

Jitulina - (7) - 76.220 (?), 3.4.2008 18:24

Děkuji Vám moc za rady...

S tou plísní - je to pravda, že ten substrát nenechám moc vyschnout...

Ale tak právě proto mi přece nemůžou rostlinky vadnout suchem? Teď jsem vyhodila 2 rostlinky a všimla jsem si, že některé další začínají mít na lístkách hnědé flíčky, které se zvětšují... A postupně zasychají celé lístky.  Taky mě napadlo, jestli je nespálilo sluníčko, mám okna na jih (i když jsou za sklem)

Jitka P.

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 3.4.2008 20:10

Tím sluníčkem by to také mohlo být.  Nestařec by si měl na sluníčko zvykat postupně.  Daniela.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz